Süt dişleri ve süt dişi çıkma belirtileri

Süt dişleri çıkmaya başlaması ile birlikte, bebek ağzına her şeyi alarak dişlerin kaşınmasını durdurmaya çalışır. Bu durumda bebekte hastalıklar oluşur. Kusma, ishal ve ateşlenme sıklıkla görülen durumlardır. Dişler, bebeğin doğumundan bir yıl içinde çıkmaya başlar ve ilk yıl 6 diş çıkar. Ön dişler ilk 6 ayda, yan kesici dişler 8. ayda, azı dişleri 10-14. ayda, köpek dişleri 16-20. ayda, arka azı dişleri 24-30. aylar arasında çıkmaktadır. 

Diş çıkması ve hastalıklar:

Diş çıkartan bebeğin, dişin çıktığı kısımda olan kaşıntı ile sorunu vardır. Bebek bu bölgede olan kaşıntıyı kesmek için, eline ne gelirse ağzına sokar ve kaşımaya başlar. Bu durumda, pek çok mikroorganizma da bebeğin ağzının içine girer. Yüksek ateş, ishal, kusma ve enfeksiyonlar görülmeye başlanır.

Diş çıkma belirtileri; Bebeğin ateşinin 38-39 dereceye çıkması, sinirli, huysuz ve huzursuz olmak, salya artışı, iştah kaybı, çığlıklı ağlama, yanaklarda kırmızılık, burun akması ve kulağı çekmek başlıca diş çıkarma belirtileridir.

Diş çıkması hastalıkları nasıl önlenir?

Dişlerin kaşınmasını önlemek için, bebeğe galeta, elma, çubuk kraker ve salatalık verilebilir,

Diş etleri rahatlasın diye buzdolabına koyulan diş kaşıyıcı alınabilir, özellikle jel dolgulu olanlar diş etlerini rahatlatır,

Diş çıkarırken bebeğin sürekli salyası akar. Salyayı sürekli olarak sildiğinizde, bebeğin çene ve burun etrafında kızarıklık ve cilt tahrişi oluşur. Bunu önlemek için koruyucu kremler kullanabilirsiniz. Sürekli salya akması, bebeğin göğsünün sürekli ıslak olmasına neden olur. Bazı bebekler önlük takmayı sevmez. Bu durumda, önlük tişörtün altına ters takılabilir.

Ellerinizi yıkadıktan hemen sonra, parmağınızla diş etinin olduğu kısma dairesel hareketlerle masaj yapmak, bebeğin yemek yerken rahat olmasını sağlar. Yatmadan önce parasetamol içerikli bir ilaç verilerek bebek rahatlatılabilir.

Çığlıklar atarak ağlama krizi yaşadığında, hemen bebeği loş bir ortama alın ve ona sarılarak ninni söyleyin. Bu durumda bebeğiniz rahatlayacaktır.

Dişin belirli bir süre içinde çıkamaması durumunda, diş eti çizilerek dişin rahat çıkması sağlanır. Bu durum korkulacak bir şey değildir. Sakın gözünüzde büyütmeyin.

Süt dişlerinde çürük olması:

Gebelik sırasında, annenin dengeli bir beslenme yapmaması ve emzirme sırasında kalsiyumun az olması bebeğin diş yapısını etkiler. İlk 6 ay anne sütü alan bebeklerde bu sorun oluşmamaktadır. Fakat ek gıdalara başlandığında çürük oluşumu da başlar. Kesinlikle biberona pekmez, bal ve şeker koyulmamalıdır. Emzik kullanılıyorsa, emzik asla reçele ve bala batırılmamalıdır.

Unutulmaması gereken şey, dişlerde çürük yapan mikroorganizmaların ağız içinde olmadığıdır. Bu nedenle, bebekle ağız teması yapılmamalıdır. Anne ağzına aldığı bir gıdayı bebeğe vermemelidir. Bebek salyalı bir şekilde öpülmemelidir.

Leave a Reply