Sürekli uyuma isteği nedenleri

Her sabah yataktan yorgun kalkmak, sürekli uyuma isteği, olur olmaz zamanlarda uyuklama ve uyuma arzusu, devamlı şekilde esneme gibi durumlar uyku bozukluğuna işaret ediyor olabilir. Uyku bozukluklarından başka, sürekli uyuma arzusuna bazı hastalıklar da neden olabilmektedir. Yazımızda, sürekli uyuma isteğinin nedenleri ile ilgili bilgiler vereceğiz. İşte, detaylar;

Uyku, hem fiziksel hem de zihinsel bir zindelik için oldukça önemli vazgeçilmez bir unsurdur. Bu tür zindeliğin elde edilebilmesi için, yeterli ve kaliteli bir uykunun uyunması gerekmektedir. Uyku için yeterli olan süre, genel olarak 8 saattir, ancak bu süre kişiden kişiye ve yaşa bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Kişinin yaşı ilerledikçe uyku ihtiyacı azalma göstermektedir. Çocukluk çağında en az 9 saat uyunması gerekirken, yaşlandıkça bu süre 6-7 saate kadar düşebilmektedir.

Uyku kalitesi demek, uyku sürecinde uykunun bölünmeden kesintisiz olması demektir. Eğer her gece çok defa uyanıyorsanız, 10 saat uyku uyusanız bile bu süre yeterli olmayacak ve gün içinde sürekli uyku halinde olabilirsiniz.

Sürekli uyuma isteğinin olası nedenleri;

  • En fazla rastlanan nedeni, yeterli miktarda uykuya zaman ayrılmamasıdır. Bu durum daha çok çalışma koşullarına bağlı olmaktadır. Özellikle vardiya sistemi üzerine çalışan, birden fazla işte çalışan kişiler bu durumu yaşamaktadırlar. Çalışma koşulları nedeniyle yeterli uyku uyuyamadığı gibi, yeterli süre uyusa bile kaliteli bir uyku olmaz. Bu da gün içinde sürekli uyku hali ortaya çıkarabilmektedir.
  • Uyku apnesi
  • Narkolepsi

Uyku bozuklukları türlü hafıza sorunları, sinirlilik, anksiyete, halsizlik, konsantrasyon bozukluğu ve depresyona yol açabilmektedir.

Uyku apnesi;

Daha çok kilosu fazla olan kişilerde tıkayıcı uyku apnesi görülmektedir. Horlamadan daha farklı olarak uyku sırasında minimum 10 saniye kadar solunum durur. Bu durum hem kalp hem de akciğerlerde bir dizi etkiye yol açmaktadır. Uyku apnesi olan kişide geceleri uyku sırasında birçok kez solunum kesilir ve uyku kalitesi azalır.

Uyku apnesi olanlar oldukça yüksek tonda horlamaktadırlar. Bazı kişiler uyku apnesi olduğunun farkında olmasalar bile, bazıları gece boğulma hissi yaşadıklarını ve daha çok sırt üstü yattıklarında şikayetlerinin daha da arttığını söylemektedirler. Uyku apnesi sorunu olan kişilerde kalp damar hastalıkları ve beyin damar hastalıkları riski yükselmektedir. Sabah sürekli uyku hali haricinde ağız kuruluğu ve baş ağrısı ile birlikte uyanırlar. Şayet uyku apnesinden şüphe ediyorsanız, zaman kaybetmeden bir göğüs hastalıkları uzmanına görünmelisiniz. Uyku apnesi tedavisinde fazla kiloların verilmesi büyük rol oynamaktadır.

Narkolepsi;

Genellikle genç yaştaki kişilerde nadiren görülen bir hastalıktır. Narkolepsi hastalığı bulunanlar, gün içinde herhangi bir uyaran yoksa masa başında uyuya kalırlar ve buna engel olamazlar. Bu uyku atakları gün içinde tekrar olabilmekte, yaşanan her uyku atağı dakikalar hatta saatlerce devam edebilmektedir. Bu nedenle kişi, sürekli bir uyku halinde olmaktadır.

Narkolepsi belirtileri;

  • Sevinç, korku, üzüntü ve neşelenme gibi ani duygusal tepkilerde birdenbire güçsüzlük yaşanır. Gülerken ani bir şekilde güçsüzlük meydana gelerek bayılma olmaksızın kişi düşer. Buna katapleksi adı verilmektedir.
  • Uykuya dalındığı anda veya uyanmak üzere olunduğunda kişi hareket etmek ister, ancak bir anlığına hareket edemediğini anlar. Buna uyku paralizi adı verilir.
  • Kişinin uykusunun ilk başında ya da sonunda halüsinasyon görmektedir.
  • Kişide gece uykusu parça parçadır. Böyle olması da sabahları kişide sürekli uyuma isteği yaratmaktadır.

Sürekli uyku hali olmasına yol açan diğer nedenler;

  • İnsomni ( uykusuzluk ); Uyumak için yeteri kadar zaman ayrılsa da dinlenmeye yetecek kadar uzun ve kaliteli bir uyku uyumadıkları için şikayetçi olurlar. Kişi uykuya geçmede veya uykuyu devam ettirmede güçlük yaşarlar.
  • Huzursuz bacak sendromu; Geceleri bacaklar hareketsiz durumdayken başlayan iğnelenme ve karıncalanma gibi rahatsızlık hissi yaşanmaktadır. Bu his hareket etmeyle birlikte azalır. Kişi sabahları sürekli uyku hali yaşarlar ve bunun nedeni gece yeteri kadar uyuyamamış olmalarıdır.
  • Çalışma hayatı vardiyalı olan kişilerin biyolojik ritimlerini bozmaktadır. Bundan dolayı uykunun süresinde olduğu gibi kalitesini de bozacaktır. Bu durum kişinin gün içinde sürekli uyku halinde olmasına yol açmaktadır.
  • Kronik ağrı, geceleri uykusuzluğa neden olmakta sabahları da uyku hali yaratmaktadır.
  • Kandaki sodyum düzeyi yükselir ya da düşerse, sürekli uyku hali ve yorgunluk meydana gelmektedir.
  • Kanda kalsiyum oranında yükseklik.
  • Tiroit bezi yetmezliği de yorgunluk, halsizlik, kilo alma ve sürekli uyku hali olmasına yol açabilmektedir.
  • Depresyon nedeniyle uyku düzeni bozulmakta ve sabahları uyku hali olabilmektedir.
  • Fazla kilolar.
  • Alkol tüketimi.
  • Nörolojik bazı hastalıklar. ( MS, Parkinson, epilepsi )
  • Şeker hastalığı ( diyabet )
  • Kafa travması.
  • Kullanılan bazı ilaçlar; Depresyon ilaçları, sakinleştirici bazı ilaçlar ve epilepsi ilaçları gün içinde uykulu olmaya ve sersemliğe neden olmaktadır.
  • sürekli uyuma isteği konusunda herhangi bir hastalık söz konusu olmaz. Bu nedenle bu duruma genetik faktörlerin yol açtığı belirtilmektedir.

Yaşanan uyku bozuklukları, güne uykulu başlamanıza, devamlı olarak esnemenize ve yorgun olarak kalkmanıza yol açmaktadır.

Sürekli uyku isteği için hangi doktora gidilmeli?

Sürekli uyku hali ve uyku isteği için nöroloji bölümüne gidilmeli, şayet bir şey bulunmazsa psikiyatri bölümüne gidebilirsiniz veya doktorunuz sizi uygun gördüğü bölüme yönlendirecektir.

Kaynak: Bu yazı, saglikbilgi.net/surekli-uyku-hali/ kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply