Sürekli uyku hali nedenleri ve tedavi yöntemleri

Bazı insanlarda sürekli uyku isteği oluşabilir. Bunun başlıca nedeni, yeterince uyku uyuyamamak ve uyku bozukluklarıdır. Fakat bazı hastalıklarda ya da uykusuzluk kaynaklı uyku isteği oluşabilir. Yaşam tarzı değişikliğine rağmen sürekli uyku haliniz değişmiyorsa, mutlaka bir doktora danışmak gereklidir. İşte, sürekli uyku hali neden olur ve nasıl tedavi edilir.

Sürekli uyku hali neden olur?

Hareketsiz bir yaşam;

Hareketsiz bir yaşam sürmek, uyku ve uyanıklık arasında farkın yok olmasını sağlar. Bu nedenle, metabolizma uyku içinde olan durumun, uyku uyunmadığında da oluşmasını sağlar. Böylece, kişi uyanık olsa bile uyku durumundaymış gibi olur. Gün içinde sürekli olarak bir uyku durumu oluştuğu gibi, gece yeterince kaliteli uyku uyunmasını da engeller.

İnsomnia;

Şiddetli bir uyku bozukluğudur. Uykuya dalmada, uyurken sürekli uyanma, derin uyuyamama, uyandıktan sonra sanki hiç uyuyamamış gibi hissetme genel tarifidir. Gün içinde sürekli uykulu olmak ve yorgunluk başlıca belirtileridir.

Reflü, ağrılı hastalıklar, burun alerjileri, eklem iltihabı, tiroid fazlalığı, astım, parkinson ve sigara içmek insomnia’ya neden olan hastalıklardır.

Uyku sorunları;

Düzensiz uyku uyumak ve sürekli uyuyup uyanmak başlıca uyku sorunları arasındadır. Özellikle vardiyali çalışanlarda ortaya çıkan bir durumdur. Vücut, uyku bio-ritmini kaybetmiştir.

Uyku sırasında, nefesin kesilmesi ile sık sık uykudan uyanmayı sağlayan uyku apnesi başlıca uyku sorunları arasındadır. Aşırı kilolu olmak, boynun çevresinin geniş olması, bademcik iltihabı, boğaz şişmesi ve burun tıkanması kaynaklı uyku apnesi oluşabilir.

Ani uyku isteği gelişmesi narkolepsi olarak tanımlanır. Hasta, istemsiz şekilde herhangi bir saat ve yerde uykuya dalabilir.

Fiziksel ve duygusal sorunlar;

Anemi;

Vücut dokuları ve organlar, yeterince oksijen almadığında anemi ortaya çıkar. Bu durumda yorgunluk ve uyku isteği oluşur. Demir eksikliği, hamilelik, sindirim kanamaları, adet kanamasının fazla olması, kronik hastalıklar, yetersiz beslenme ve kemik iliği hastalıkları anemiye neden olur.

Depresyon ve kaygı bozukluğu;

Depresyonda olan bazı kişiler sürekli uyku halinde olabilir. Kaygı bozukluklarındaysa tetikte uyku uyuma oluşabilir. Bu durumlarda sürekli uyku hali oluşur.

Diğer nedenler;

Bazı kalp, tansiyon ve astım ilaçlarını kullanmak, alkol almak, kronik yorgunluk ve aşırı kafein almak sürekli uyku halinde olmayı sağlayabilir.

Sürekli uyku hali tedavisi;

Kaliteli uyku uyumak;

Yetişkinlerde günde 7-8 saat uyku gereklidir. Bu saatlere kesinlikle kaliteli uyku uyunmalıdır. Kaliteli uyku için;

  • Her akşam aynı saatte yatılmalıdır, gün içinde asla uyku uyunmamalıdır,
  • Akşamları yatmadan önce ılık duş alınmalıdır,
  • Uyurken yatak odasında ses ve ışık olmamalıdır.
  • Oda sıcaklığı 18 derece olmalıdır, oda sıcaklığı hafif serin olduğunda çok daha iyi uyunur.
  • Şiddetli uyku sorununuz varsa, çıplak uyumayı deneyin ve üşürseniz üzerinize ince bir örtü alın.
  • Ergonomik yastık ve yatak kullanılmalıdır.
  • Yatak odası düzenli olarak havalandırılmalı ve yatak kılıfları değiştirilmelidir.
  • Yatak odası uyku ve cinsellik dışında kullanılmamalıdır.

Yaşam tarzı değişimleri;

Kafein alımını sınırlamak, sigaradan uzak durmak, bol gün ışığında olmak, orta tempolu egzersiz yapmak, kahvaltıyı atlamamak ve akşamları hafif yemek uykunun düzene girmesini sağlamaktadır.

Tıbbi sorunlar;

Kronik hastalıklarınız varsa kesinlikle tedavi olun. Depresyon ve kaygı bozukluğu gibi sorunlarda profesyonel yardım alın. Bu sayede sürekli uyku halinden kurtulursunuz.

Sürekli uyuma isteği nedenleri

Sürekli halsiz ve yorgun olmanın 20 sebebi

Kaynak: Bu yazı, multiyasam.com/surekli-uyku-hali-nedenleri-ve-tedavisi/ kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply