Sünnet Nedir, Sünnet Nasıl ve Ne Zaman Yapılır?

Sünnet nedir, nasıl ve ne zaman yapılır

Ülkemizde dini vecibenin yerine getirilmesi amacıyla uygulanan sünnet, bazı toplumlarda tıbbi sebeplerle yapılmaktadır. Müslüman toplumlarda erkek
çocukların sünnet ettirilmesi, tamamen dini bir görevin yerine getirilmesi ile ilgilidir. Yazımızda sünnet nedir, nasıl ve ne zaman yapılmalıdır? sorusunun cevabını vermeye çalışacağız.

Sünnet nedir?

Erkek çocuklarda, penis glansını kapatan derinin belli bir ölçüde ve şekilde kesilmesi şeklinde yapılan uygulamaya sünnet denmektedir. Bu tanımlama tıbbi bir ifadesi olup, toplumumuzun sünnete bakış açısı tamamen dinsel bir gerekliliği ifade etmektedir. Müslüman toplumların dışında tıbbi nedenlere bağlı olarak gerçekleştirilen sünnet uygulamaları da bulunmaktadır.

Sünnet ne zaman yapılır?

Toplumumuzda sünnet uygulaması daha çok ergenlik döneminden önce gerçekleştirilmektedir. Modern tıbbın gelişmesiyle birlikte, günümüzde yeni doğan bebeklerde ilk iki haftalık süreçte, cerrahi işlemin kolay olması, bebeklerdeki yara iyileşmesindeki hız, sünnet sonrası bakımın kolaylığı ve ileriki yaşlarda travma yaşanmasının önüne geçilebilmesi bakımından en ideal sünnet zamanı olarak kabul görmektedir.

Sünnet nasıl yapılır?

Eğer bebeklikte sünnet yapılmadıysa, kendini bilmeye başlayan erkek çocuklarına yapılacak uygulama ile ilgili bilgi verilmelidir. Sünnet bir cerrahi uygulamadır ve sünnet olacak çocuğun cerrahi işlemi mümkün olduğu kadar psikolojik travmaya yol açmadan, steril ve hijyenik şartlara uygun olarak sorunsuz bir biçimde gerçekleştirilmelidir.

Sünnet, erkek çocukların hayatında önemli bir cerrahi uygulama olarak yer almaktadır. Cerrahi gerekliliklerin yerine getirilmediği yerlerde psikolojik, fizyolojik ve anatomik konularda bilgisi olmayan kişiler tarafından yapılmaması gerekmektedir.

Genel anestezi ile yapılan sünnet

Bebeklikte sünnet olmamış ve yaşları 1-5 aralığında olan çocukların uzun süre hareket etmeden durmaları ve onlara bir şeylerin anlatılabilmesi pek de mümkün değildir. Her anne ve baba için sünnetin hem mutluluk veren, hem de hayatlarındaki en önemli günlerden biri olduğunu düşünürsek, ayrıca erkek çocukların da bunu güzel bir anı olarak hatırlamalarını istiyorsak, bu yaş aralığında olan çocukların genel anestezi altında sünnet olmaları çok daha uygun olacaktır.

Ehliyetsiz kişilerce yapılan sünnetten sonra olabilecekler

Sünnet olan çocukta kanama ve idrar yapmada güçlük,

Peniste şekil bozukluğu, bulaşıcı sarılık,

Tam penis kaybı ya da kalıcı bir sakatlık,

Enfeksiyon ve kötü nedbe dokusu gibi durumlar görülebilir. Bu tür problemlerle karşılaşmamak için sünnetin mutlaka ehliyetli kişilere yaptırılması veya bu konuda hizmet veren tıbbi kurumlara yaptırılması gerekmektedir.

Sünnet teknikleri nelerdir?

Sünnet uygulamaları üç değişik teknikle yapılabilmektedir. Bunlar;

Çan yöntemi: Daha çok yeni doğan bebeklerde uygulanmaktadır. Bu uygulamada penis iki metal arasına sıkıştırılarak sünnet edilmektedir.

Koter yöntemi ( Lazer ): Ehil olmayan ve yetkisi bulunmayan kişiler tarafından yapıldığı zaman kalıcı sakatlıkların oluşmasına yol açabildiği için kullanılmayan bir yöntemdir.

Cerrahi yöntem: Bugün, belirli prensipler dahilinde en sağlıklı şekilde uygulanabilen en ideal sünnet yöntemidir. İstenmeyen durumlarla karşılaşmamak için en uygun metot budur.

Sünnet öncesi çocuk banyo yaptırılmalıdır. Sünnetten 1 saat kadar önce penis çevresine lokal anestezik pomad sürülür. Çocuğun giymesi için bol şort ya da uzun bir gömlek hazır bulundurulmalıdır.

Cerrahi sünnet uygulaması

Çocukla doktor arasındaki iletişimin gelişebilmesi ve güvenin oluşabilmesi için, sünnetin yapılacağı odaya aileden kimsenin girmemesi uygun olacaktır. Eğer çocukla iletişimde güçlük yaşanırsa, yakın bir akrabası veya yakın bir arkadaşından destek alınabilir. Sünnet uygulaması ortalama 20-30 dakika kadar sürebilmektedir.

Sünnet sonrası süreç

Sünnette kullanılan lokal anestezik ilaçların etkisi yaklaşık 4-6 saat sürmektedir. İlaçların etkisi geçtikten sonra 10-20 dakika kadar süren bir ağrı yaşanabilir. Bundan dolayı, ağrı kesici ilacını sünnetten 3 saat kadar sonra verebilirsiniz. Sünnet olan çocuğun ilk zamanlarda yatarak dinlenmesi gerekir. Bu dinlenme sayesinde çocuğun penisinde çok daha az ödem ve şişlik meydana gelecektir. Sünnetten sonra çocuğun ilk idrara çıkması sırasında bir miktar yanma hissedebilir, ancak kısa süre sonra bu şikayeti geçecektir. Sünnetten sonrası yapılacak pansumanı varsa, 2 saat geçtiğinde tamamen açarsanız pansuman sancısı çekmez. Sünnet sonrası pansumanda 3 gün boyunca günde 2 defa, penis etrafına Terramycine göz pomadı sürmeniz yeterli olacaktır.

Sünnette kullanılan dikiş iplikleri, 15-20 gün içinde kendiliğinden eriyerek düşmektedirler. Peniste ilk üç gün şişlik meydana gelse de 5 günden sonra bu şişlik azalmaya başlayacaktır. Penis frenulumu denen alt kısım, yapısının farklı olması nedeniyle kabuklanması ve şişliği daha belirgindir ve iyileşmesi biraz daha uzun sürer. İçte kalan damar bağlamasında kullanılan dikiş iplikleri, 3 hafta sonra biraz şişlik yaparak 1-2 gün içinde kendiliğinden erimeye başlamaktadır.   

Leave a Reply