Su Çiçeği Nedir Belirtileri Nelerdir Su Çiçeği Bulaşıcı mı?

Su çiçeği çocukluk çağına ait ateşli ve döküntülü enfeksiyonlardan biridir. Hastalıkta, vücudun çeşitli yerlerinde şiddetle kaşınan içi su dolu kabarcıklar, vücudun her yerinde görülür. Buna ateş eşlik eder. Döküntüler yaklaşık 1 hafta, 10 gün kadar sürer. Döküntülerin tamamı kuruyana kadar hastalık bulaşıcıdır. Su çiçeği virüsü solunum yolu ile bulaşır.

Su çiçeği, çocuklarda kolaylıkla atlatılabilen bir hastalıktır, ancak hamilelerde, yaşlılarda, yeni doğan ve ergenlerde, ayrıca bağışıklık sistemi hastalıkları olanlarda çeşitli problemlere sebep olabilir.

Su Çiçeği Bulaşıcı mı? Nasıl Bulaşır?

Su çiçeği, damlacık enfeksiyonu adı verilen bir yolla bulaşır. Bu hasta kişi nefes alırken, konuşurken ya da öksürürken, ağzından çıkan mikro damlaların sağlıklı kişiye temas etmesi ya da bu mikro damlaların bulaştığı eşyaların, sağlıklı bir kişi tarafından kullanılması durumunda bulaştırmış olur. Buna damlacık enfeksiyonu adı verilir.

Su çiçeği geçiren çocukların elleri, sürekli dezenfekte edilmeli ve tırnakları kısaltılmalıdır. Aksi taktirde çocuklar kabarcıkları kaşıyıp, kendi vücutlarında yayılımı artırabilir ya da kabarcıkların yara haline dönüşüp enfeksiyon kapmasına sebep olabilirler. Su çiçeği iz bırakabilen bir hastalıktır. Bu sebeple kabarcıklar kaşınmamalı, çok küçük çocuklarda gerekiyorsa eldiven kullanılmalı, çocuklar devamlı suretle bir yetişkinin gözetiminde olmalıdır.

Su Çiçeğinin Belirtileri Nelerdir?

  • Yüksek ateş
  • Yorgunluk
  • Boğaz ve baş ağrısı

Bu belirtiler, su çiçeğinin ilk belirtileridir. Virüs vücuda bulaştıktan sonra iki hafta içerisinde, ilk belirtiler ortaya çıkmaya başlar. İlk belirtileri kaşıntılı ve içi su dolu kabarcıklar izler. Bazı çocuklarda ilk semptomlar ortaya çıkmadan, direk olarak kabarcıklar oluşmaya başlayabilir.

Su Çiçeği Nasıl Tedavi Edilir?

Su çiçeğinin bilinen direkt bir tedavisi yoktur. Sebep olduğu ateş için, ateş düşürücü ilaçlar kullanılabilir. Kaşıntının alınması için de bazı merhemler harici olarak uygulanabilir.

Su çiçeği geçiren hastalar kesinlikle aspirin kullanmamalıdır. Bazı viral hastalıklarla birlikte aspirin kullanımının, %50 ölümcül bir hastalık olan reye sendromuna yol açtığı tespit edilmiştir. Su çiçeği virüsü olan varicella-zoster ile aspirin kullanımı arasında, çok net bir ilişki kurulmuş ve reye sendromunun baş sebebi olarak gösterilmiştir.

Su çiçekli hastalar, kabarcıkları yara şeklinde değilse banyo yapabilirler. Yalnız banyo suyu mutlaka ılık olmalıdır; çünkü sıcak su enfeksiyon yayılımını artırır. Antibiyotikli sabun kullanılmalıdır. Bu hastayı rahatlatır.

Su Çiçeği Önlenebilir mi?

Su çiçeğinin aşısı mevcuttur. Aşılanan kişiler hastalığa karşı bağışıklık kazanırlar. İlk doz 12-15 aylıkken yapılır. İkinci doz, Türkiye’de henüz tartışmalıdır. Pek çok ülkede ikinci doz 2-2,5 yaşlarında hastaya uygulanırken, Amerika’da 4 yaşında uygulanmaktadır.

Bu yazı, hepsaglik.net/su-cicegi-nedir-belirtileri-ve-tedavi-yontemleri/ kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply