Stres durumu astım ve reflüyü tetikler mi?

stres

Stres hali astım ve reflüyü tetikler mi, stresli olmanın astıma ve reflüye etkisi. Stres vücudumuzda pek çok hasar yaratır. Özellikle salgılanan stres hormonları nedeni ile, cilt yapısından beyne kadar zarar görürüz. Pek çok hastalıkta stresten uzak durulması gerekliliği hastaya söylenir. Stresli yaşam uzun vadede, ciddi hastalıklara neden olmaktadır. Özellikle astım ve reflü hastalarında pek çok atağın yaşanmasını sağlar.

Astım hastalığı ve stres

Astım hastalığı, ömür boyu sürer çünkü bilinen bir tedavisi yoktur. Sadece, astım kaynaklı şikayetler tedavi edilebilir. Astım atağı geçiren hastalarda hasta nefes alıp vermekte zorlanır. Bu durumda hastanın yanında olan kişi sakin olması için telkin ederek, hastayı sakinleştirir. Hasta sakinleştiğinde solunum ritmik şekilde normale döner. Bu nedenle astım hastalarına stresten uzak durmaları söylenir. Stres astımı tetikleyerek, nefes almada zorluk yaşanması ile astım krizine sokabilir.

Stres ve endişe vücutta çeşitli değişimler yaratır. Bazı kimyasallar ortaya çıkarak belirli bölgelerde hasar yaratır. Eğer, astımınız varsa hava yollarınızda daralmalar oluşur.  Vücutta salgılanan stres hormonları soğuk algınlığı ve astımı tetikleyebilen özelliktedir. Astımı kontrol etmeyi öğrenmek, stresten uzak durmak, astım atakları sırasında yanında olabilecek kişilerin eğitimli olması bu nedenle çok önemlidir. Unutulmaması gereken şey, astım korku, endişe ve stresle tetiklenir ve daha da kötü bir duruma dönüşür.

Reflü hastalığı ve stres

Reflü hastalığı, yemek borusunun mideye açıldığı noktada olan kapakçığın gevşemesi ile midede bulunan asidin yemek borusundan yukarıya çıkmasına verilen isimdir. Reflü aslında mideden kaynaklıdır. Mide hastalıklarının çoğunluğunda stres olumsuz etkilere sahiptir. Özellikle stresli bir hayatınız varsa, mide asidi çok fazla salgı yapar. Bu nedenle reflüsü olan kişilerin stres ve endişeden uzak durmaları gerekmektedir.

Stresi azaltmak için ne yapmak gerekir?

Yaşamınızda stres yaratan etmenleri ortaya çıkarın. Finans sorunları, ilişki sorunları, sosyal destek eksikliği, çok çalışma, iş yükünün fazla olması gibi nedenler stresi oluşturabilir. Bu sorunlar çözümlenemiyorsa mutlaka profesyonel destek alınmalıdır.

Mükemmeliyetçilik duygusu beraberinde tatminsizlik yaratır. Bu nedenle bu duygudan uzak durulmalıdır.

Egzersiz yapılarak stresten uzaklaşılabilir. Bu nedenle, her gün düzenli egzersiz yapılmalıdır,

Gün içinde düzenli ve yeterli uyunmalıdır, gece uykusu çok önemlidir,

Rahatlama teknikleri olan nefes alma, kas gevşetme ve olumsuz düşünceden uzaklaşma yapılmalıdır.

Leave a Reply