Spor yapmanın kalp sağlığı ile ilişkisi nedir?

sporun kalp sağlığı ile ilişkisi

Spor yapmanın kalp sağlığı ile ilişkisi nedir?

Spor kişinin genel sağlığı için önemli olduğu kadar, kalp sağlığı için de oldukça önemlidir. Düzenli ve doğru yapılan spor aktivitelerinin ömrü uzattığı da belirtilmektedir. Tabi hangi sporların yapılacağı kişinin isteğine göre değişiklik gösterdiği gibi, kişinin beden sağlığına özellikle kalbinin durumuna göre de değişebilmektedir. Yazımızda sporun kalp sağlığı ile ilişkisi hakkında bilgiler vereceğiz.

Spor yapanların ömrü 6 yıl uzayabiliyor:

Hareketsiz yaşam pek çok hastalığa davetiye çıkarmaktadır. Spor yapanların yapmayanlara göre ortalama 6 yıl daha uzun yaşadığı tespit edilmiştir. Spor yapanlar şayet fizyolojik sınırlarını zorlarlarsa aleyhlerine de işleyebilmektedir. Kişilerin yapmayı düşündüğü sporun kendilerine uygun olup olmadığı belirlenmelidir. Spor sırasında yaşanan kayıpların %65’i futbol ve basketbol gibi sporlardan kaynaklanmaktadır. Atletizm sporuyla uğraşanlarda bu oran bir hayli düşmektedir. Burada ayırt edilmesi gereken önemli nokta sporun profesyonel ve amatör sporlara ayrılmasıdır. Fazla efor gerektiren futbol ve basketbol gibi sporları yapmaya başlayan çocuk ya da genç herkesin doktor kontrolünden geçmesi gerekmektedir.

Hangi sporu yapabileceğinize kalbiniz karar versin:

Vücut geliştirmek için ağır spor yapan kişilerin ilk önce kendi bedenlerini tanımaları lazımdır. Kişinin hangi spora uygun olduğunun belirlenmesi sağlık açısından önemlidir. Çünkü herkes her sporu yapabilecek kapasitede değildir ve kişiye göre farklılık gösterir. Bunun için efor testi yaptırılabilir, çıkan sonuca göre de hangi spora yönelebileceği söylenebilir.

Her fırsatta hareket edin:

Sporun salonda yapılacağı gibi bir kural yok. İnsan bedeni sürekli hareket edebilecek şekilde dizayn edilmiştir. Bundan dolayı da her fırsatta zorlamadan hareket etmekte fayda vardır. Düzenli yürüyüşler yaparak daha az araba kullanmaya çalışmalısınız. Yani yürüyerek yapabileceğiniz bazı eylemleri oturduğunuz yerden yapmaya çalışmayın. Bol bol hareket edin ve sporu hayatınızın her anına yansıtın.

Haftada minimum 4 gün spor yapılmalı:

Her hafta 4 gün ortalama 45 dakika spor yapmak en ideal olanıdır. Yeni başlayanlarda bu program farklıdır. Bu kişiler haftada en az 2 gün 20’şer dakikalık spor yapmalı, ilerleyen zamanda arttırmaya başlamalıdırlar. Genel olarak yapılabilecek sporlar olarak bisiklet, tempolu yürüyüş, hafif tempolu kuşu, aerobik ve yüzme yapılabilir.

Kalp hastalığı spora engel değil:

Kalp rahatsızlığı bulunan ya da kalp ameliyatı geçiren kişilerin sporla olan ilişkileri daha sıkıdır. Çünkü kalp sorunu olanlar bu durumu öğrendikten ya da bir müdahale geçirdikten sonra spor yapmaya başlıyorlar. Spor sayesinde kalpte gelişen bazı hasarlar çok iyi tolere edilmekte, kişinin yaşantısını olumsuz etkilememektedir. Belli başlı kurallara riayet ederek spor teşvik edilmeli ve desteklenmelidir.

Leave a Reply