Spiral nasıl takılır? Ne zaman takılır? Nasıl çıkarılır

spiral nasıl takılır

Spiral nedir, nasıl takılır? Ne zaman takılır? Nasıl çıkarılır. Spiral dünyanın en güvenilir korunma yöntemleri arasında kabul edilir. Bir yılda hamileliği yaklaşık olarak %1’e kadar indirir. Sadece kayma olduğunda hamilelik oluşabilir. Bu durumda her yıl düzenli olarak doktor kontrolü yapılmalıdır. İşte, spiral nasıl takılır, ne zaman takılır ve nasıl çıkarılır?

Spiral rahim içine nasıl takılır?

Spiral adet döneminde takılır. Çünkü, bur durumda hastanın hamile olmadığı kesin kabul edilir. Hamilelik şüphesi yoksa istenilen zamanda takılabilir. Hasta jinekolojik masaya yatırılır. Hastaya spekulum takılarak, rahim ağzı tam olarak görüntülenir. Rahim ağzı antiseptiklerle temizlenir, rahim ağzı tutulur ve spiral rahim ağzından içeriye sokularak takılır. Spiralin dışında kalan ipler, 2-3 cm. kalıncaya kadar kesilir. Bunun başlıca nedeni iplerden çekilerek spiralin daha rahat dışarıya alınmasıdır.

Spiral takılması yaklaşık 1-2 dakikalık bir işlemdir. Steril bir ortamda yapılması gereklidir çünkü enfeksiyon oluşabilir. Spiral T şeklindedir. Plastiktir ve bakır kaplamalı bir bölgesi vardır. Yerleştirilirken katlanır, takıldıktan sonra plastik boru kısmı çekilir ve rahim içinde T şeklinde açılır.

Spiral ne zaman takılır?

Spiral genelde adet döneminde takılır bu durumda hastanın hamile olmadığı kesindir. Hastanın gebe olmadığı kesin ise her zaman aralığında kolaylıkla takılabilir. Doğum sonrası 6 hafta sonra rahatlıkla takılabilir. Spiral için bir yaş aralığı yoktur. Çok genç yaşlarda da takılabileceği gibi menopoz dönemine yakında takılabilir. Düşüklerden ve kürtajdan 1 ay sonra adet döneminde spiral kullanılabilir. Hastanın kronik hastalıkları gibi durumlar spiral takmaya bir engel teşkil etmemektedir.

Spiral nasıl çıkarılır?

Spiralin çıkarılması tıpkı takılması gibi ağrısız ve acı vermeyen bir işlemdir. Ultrasonda spiral görüntülenir ve jinekolojik muayene masasına yatan kadından spiralin ipleri tutularak çekilip, çıkarılır. 1-2 dakika kadar sürmektedir ve hasta hiçbir ağrı çekmez.

Çok nadir olarak spiralin ipleri gözükmez. Bu durumda spiralin kendisi tutularak dışarıya alınır. İşlem biraz uzun ve ağrılı olabilir. Bazen de çekildiğinde bile alet gelmeyebilir. Bu durumda kamera ile spiralin durumu kontrol edilmelidir. Fakat, bunlar milyonda bir defa oluşabilecek olan risklerdir. Genelde ipler ortadadır ve çekilip çıkarılır. Spiral çok nadir olarak karın içine kayabilir. Bu durumda spiral rahimde görülmez ve röntgen çekildiğinde spiral karın içinde saptanır. Bu durumda ancak ameliyat ile spiral çıkarılabilir.

Leave a Reply