Sperm azlığında vitamin ve mineral desteği

sperm azlığı

Erkeklerde sperm azlığı sık karşılaşılan bir durumdur. Başlıca sperm azlığı nedenleri, varikosel, testis hastalıkları, kromozom hastalıkları, hormon sorunları ve testis iltihabı kaynaklıdır. Bu durumda bir endokrin uzmanına gitmek gereklidir. Bu, tedavi edilebilir bir sorundur. Hastaların çok azında tedavi imkanı bulunmamaktadır. Normal ve sağlıklı bir erkekte, sperm sayısı mililitrede 20 milyondan fazla olmalı ve bu spermlerin %60’ı hareketli olmalıdır.

Sperm azlığında faydalı olan vitaminler:

Koenzim Q10:

Yağda eriyen Q10 tüm hücre zarında ve yağları taşıyan proteinlerde bulunur. Hücre içinde enerji koenzim ile yapılır. Aynı zamanda antioksidan olduğundan güçlü bir kanser savaşçısıdır. Vücutta üretilebilmesi için B6 vitamini gereklidir. Kırmızı et, tavuk eti, balık, soya fasulyesi, soya yağı, ceviz, badem bol koenzim barındırır. Koenzim; hipertansiyonlu hastalara iyi gelir, kalp hastalıklarına iyi gelir, şeker hastalığında faydalıdır, yaşlanmayı geciktirir ve damar sertliğinin önüne geçer. Sperm sayısını arttırır ve spermlerin hareketlenmesini sağlar.

L-Karnitin:

Karnitin, hücrede enerji üretilmesini sağlar bu nedenle tüm hücrelerde bulunur. İskelet kası ve kalp kasında fazla bulunan karnitin, karaciğer ve böbrek tarafından bol miktarda üretilir. Et, balık, tavuk ve sütte bol miktarda bulunur. Karnitin eksikliği genetik olarak oluşur. Kalp kası hastalığı, kas güçsüzlüğü ve kan şekerinde düşüklük ile kendini belli eder. Karnitin alınması sperm sayısını arttırır ve spermleri hareketlendirir. Yaşın ilerlemesi ile karnitin azalır. Kanitin ayrıca kemoterapi gören hastalarda halsizliğe iyi gelir. Böbrek hastalarında ve diyalize girenlerde azdır bu nedenle hastalara takviye edilir.

Çinko:

Çinko çok önemli bir mineraldir. İskelet kemiklerimizde ve kaslarda bulunur. Çinko, pek çok işe yarar. RNA ve DNA, sabit hale çinko ile gelir ve DNA normal çalışmayı ona borçludur. Prostat bezinin ve üreme organlarının iyi çalışması çinkoya bağlıdır. Vücut direncinin artması, yara iyileşmesi, bağışıklığın kuvvetlenmesi, tat ve kokunun alınması, büyüme, gelişme ve gebelikte çinko çok önemlidir. Spermlerin hareketli olması ve çoğalması çinko ile olur. Günlük yaklaşık olarak 11 mg. kadar çinko gereklidir.

Arpa, peynir, et, kepekli ekmek, yumurta sarısı, süt, yoğurt, balık, patates, ceviz, badem, tahıl, kuru fasulye, lahana, karaciğer ve kuzu eti bol miktarda çinko içermektedir. Kırmızı et ve tavuk etinden çinko çok daha hızlı emilir.

Çinko eksikliğinde; saç dökülmesi, saç rengi değişimi, büyümede yavaşlık, ergenlikte gecikme, peniste sertleşme bozukluğu, sperm sayısında azalma, göz ve deri yaraları, iştahsızlık ve çabuk hastalanma sayılabilir.

Normal sperm değerleri ve Gebelik için sperm sayısı kaç olmalı?

Leave a Reply