Soğuk Havalarda Kalbi Korumak ve Kalp sağlığı için 8 önemli kural

Havalar soğudukça ritim bozukluğu, kalp yetmezliği, ve kalp krizi gibi rahatsızlıkların görülme sıklığı da artıyor. Gelin soğuk havalarda kalbimizi nasıl koruyacağımızı birlikte öğrenelim.

Vücudu saran koruyucu ısı tabakası, soğuk ve rüzgarın etkisi ile dağılır. Soğuk hava sebebiyle vücut ısısı düşer. Bu sebeple vücuttaki damarlar daralmaya başlar ve buna bağlı olarak kan akışı yavaşlar. Bilindiği üzere oksijen, kalbe kan aracılığı ile taşınır. Kan akışındaki azalma sebebiyle, kalbe giden oksijen miktarı da azalır. Kalp bu durumda kendini korumak için, daha fazla kan pompalamaya başlar. Bu şekilde kan basıncı yükselir ve vücut ani kalp krizlerine açık hale gelir.

Bu durumu önlemek ve kalp sağlığımızı korumak çok kolay. Bir kaç basit önlemle, kalbimiz dört mevsimi de kucaklayabilir.

Enfeksiyonel Hastalıklara Dikkat Edin: Kışın enfeksiyonel hastalıklara yakalanma olasılığımız çok daha fazladır. Grip, soğuk algınlığı, zatürre, faranjit gibi enfeksiyonel hastalıklar, kalp sağlığımızı tehdit edebiliyor. Vücudumuz bir enfeksiyonla savaştığında ateşimiz çıkar. Ateşin yükselmesi, daha fazla oksijene ihtiyaç duyacağı için, kalbin daha hızlı kan pompalaması demektir. Ayrıca bir enfeksiyon durumunda vücuttaki sıvı miktarı da azalır. Bu durum, kan basıncının düşmesine sebep olarak kalbin oksijen ihtiyacını artırır. Kalp daha fazla oksijen için daha hızlı kan pompalar. Bu da hali hazırda olan bir kalp yetmezliği durumunda, kalp krizini tetikleyebilir.

D Vitamini Seviyenizi Ölçtürün: Vücut için en iyi D vitamini kaynağı güneş ışınlarıdır. Kışın vücudumuz yeteri kadar güneş ışığına maruz kalamaz. Bu da D vitamini eksikliğine yol açar. Ülkemizde her 10 kişiden 9’unda D vitamini eksikliği görüldüğünü düşünürsek, bu dikkate alınması gereken bir durumdur. Uzmanlar, D vitamini eksikliği yaşayan kişilerin kalp ve damar hastalıklarına yakalanma oranının, diğerlerine göre daha fazla olduğunu tespit etmiştir.

Mevsimin Taze Sebze ve Meyvelerini Tüketin: Mevsiminde ve doğal olarak tüketilen sebze ve meyveler, en güçlü antioksidanlardır. Özellikle, gökkuşağının renklerini aklınızda bulundurarak beslenmeye gayret edin. Bu şekilde sebze ve meyvelerden maksimum faydayı sağlamanız mümkündür. Antioksidanlar kalbin en iyi dostudur.

Depresyona Karşı Tetikte Olun: Kış aylarında depresyona yakalanma olasılığı, diğer mevsimlere göre çok daha fazladır. Depresyona girdiğimiz zaman, stresimizi kontrol edemeyiz. Stresimiz kontrolümüz dışında iken, vücudumuz kortizol denen stres hormonunu salgılar. Kortizol, kalp sağlığını tehdit eden bir hormondur. Depresyonda olduğunuzu düşünüyorsanız mutlaka bir uzmanla görüşmelisiniz. Eğer depresyona meyilli bir kişiliğiniz varsa, kış aylarında daha sosyal olun.

Egzersiz Yapın: Havalar soğudu diyerek egzersizleri bırakmak, vücudunuza zarar verir. Egzersiz ve doğru beslenme ile kalp hastalıkları kontrol altına alınabilir. Kalp ritminizi çok fazla artırmayacak egzersiz ve yürüyüşleri kış boyunca bırakmamalısınız.

Vücudunuzun Uyarılarına Kulak Verin: Zaman zaman göğsümüzde yanma, ağrı, çarpıntı ve nefes darlığı hissedebiliriz. Bunların sebebi, mutlaka kalp hastalıkları olmak zorunda değildir. Ancak bu semptomlar görüldüğünde asla ertelenmemeli, ciddiye alınmalı ve hemen bir doktorla iletişime geçilmelidir.

Kat Kat Giyinin ve Başınızı Koruyun: Kalın bir tek giysi giymek yerine kat kat giyinmeniz, vücudunuzu soğuğuğa karşı daha iyi izole eder. Bu şekilde, katların arasında fazladan bir ısı tabakası oluşur ve bu da size soğuktan korur. Baş, vücudun en çok ısı kaybettiği yerdir. Bu sebeple, soğuk havalarda dışarı çıkarken başımızı korumamız gerekmektedir.

İlaçlarınızı Düzenli Alın: Kış ayları, kalp ve hipertansiyon hastaları için daha kritiktir. Özellikle, bu aylarda ilaç kullanımına dikkat etmeniz, ilaç saatlerinizi özenle takip etmeniz gerekmektedir.

Kaynak: Bu yazı, ntv.com.tr/galeri/saglik/karda-kista-kalbi-korumanin-8-kurali,Pc6jBM2F4EmAuRUomIllTg/Y79TXaT4MU2WM5Lrvkneqg kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

One Response

  1. Mehmet AKIN 2 Aralık 2017

Leave a Reply