Soğuk hava ve kalp krizi

soğuk hava kalp krizini tetikliyor
Kış aylarında havaların soğuması kalp krizi riskini de arttırmaktadır. Vücut ısısındaki ani değişiklikler kalp sağlığını olumsuz etkilemektedir. Bundan dolayı, kalp hastası olanların soğuk havalarda kendilerini korumaları gerekmektedir. Korunmanın iyi yapılması kalp krizi riskinin düşmesini sağlamaktadır.

Soğuk ve rüzgarlı havalar kalp hastaları için riskli:

Kış mevsiminin vazgeçilmezi olan soğuk ve rüzgar kalp sağlığını olumsuz etkileyen faktörlerdendir. Soğuk ile birlikte rüzgara da aynı anda maruz kalındığında kalp krizi riskinde artış görülmektedir. Kalp hastası olanların kış aylarını soğuktan korunarak ve havasız kalabalık ortamlardan uzak durarak geçirmeleri önemlidir. Kış mevsiminşn gerektirdiği şekilde kıyafet giyilmeli, soğuktan ve rüzgardan sakınılmalıdır.

Akciğer enfeksiyonlarında kışın artış görülmekte:

Kışın yaşlılar ve kalp hastaları akciğer enfeksiyonlarına daha da açıktırlar. Kalp hastası olan kişiler soğuğa maruz kaldıklarında görülecek basit bir gribal enfeksiyon, akciğerleri olumsuz etkileyebilecek ciddi bir sağlık problemine yol açabilmektedir. Dolayısıyla kronik kalp hastalarının enfeksiyon kapabilecekleri ortamlardan uzak durmalarında yarar vardır. Uzun süreli soğuk hava akımına maruz kalmak, kalp sağlığını tehdit eden önemli bir etkendir ve bu tür durumlarla karşılaşmamak için çok soğuk havalarda evden çıkmamaya özen gösterilmelidir. Özellikle kalp yetmezliği olanlar, kalp kapak sorunu olanlar, koroner arter hastaları, bypass geçiren hastaların soğuk ile ilişkili kalp krizi riskleri vardır ve bu durumda olanların gerekli önlemleri almaları çok önemlidir.

Kışın sporunuzu kapalı alanda yapın:

Kalp hastası olan kişiler sıcak havalarda pek şikayetçi değillerdir. Ancak kış aylarında soğuk nedeniyle damarların büzüşmesi neticesinde göğüs ağrısı yaşanmaktadır. Kalp ile ilgili sorunu olup da bunun farkında olmayanlar, güneşli ve sıcak havalarda fiziksel aktivitelerinde bir problemleri yoktur. Fakat bu fiziksel aktivitelerin soğukta ve açık alanda yapılması, kalbin yükünü de arttırmakta bundan dolayı da ani ölümler yaşanabilmektedir. Kronik kalp hastalığı olanlar kış sporlarından ziyade salon sporlarını tercih etmelidirler.

Dengeli ve düzenli beslenme:

Kış aylarında kalp hastaları beslenmelerine de ayrı bir önem vermelidirler. Düzenli ve dengeli bir beslenmenin kalp sağlığı üzerindeki önemi büyüktür. Aşırıya kaçmadıktan sonra her türlü besin tüketilebilir. Özellikle kış mevsiminde C vitamini yönünden zengin sebze ve meyveler tercih edilmeli ve bolca tüketilmelidir. Kışın kalori alımında da özen gerekir. Beslenmede protein, yağ ve karbonhidrat yönünden dengeli bir beslenme benimsenmelidir. Soğuklarda alkol tüketimi kalp krizini arttıran bir faktör olduğu için alkol tüketiminin kesinlikle sınırlandırılması gerekmektedir.

Doktor bilgisi dışında ilaç alınmamalı:

Özellikle bitkisel bazı ilaçlar kalp krizini tetikleyen faktörlerdendir. Bitkisel ilaçlar damarlarda daralma nedeni olabildiğinden, doktorunuzun bilgisi dışında herhangi bir ilacın kullanılmaması gerekmektedir.

Leave a Reply