Şizofreni nedir, Belirtileri nelerdir nasıl anlaşılır

sizofreni

Şizofreni, psikolojik hastalıklar içerisinde en çok duyduğumuz fakat ne anlama geldiğini bilmediğimiz bir hastalıktır. Aslında şizofrenide, düşünce yapısı bozulur ve kişi halüsinasyonlar görmeye başlar. Bu hastalıkta görülen halüsinasyonlar ve sanrılar hasta tarafından tamamen gerçek olarak kabul edilir. İşte, şizofreni nedir ve nasıl anlaşılır?

Şizofreni hastaları sürekli olarak takip edildiğini ve öldürüleceğini düşünür. Ortada böyle bir durum yokken bir insan öldürüleceğini düşündüğünü ve takip edildiğini söylerse mutlaka ciddiye alınmalıdır. Çünkü bu ciddi bir şizofreni durumu olabilir. Genelde şizofrenler çok konuşurlar.

Fakat mantıktan ve tutarlılıktan uzak konuşurlar. Hasta tekdüze ve mimiksiz konuşur. Diğer insanlarla iletişim kurmazlar.  Kendi içlerine kapanık olduklarından gerçeklerden uzaklaşırlar. Kendi kendilerine konuşma, gülme ve ani hareketler yaparlar. Bu durumda çevrede olan insanlar bu insanlardan korkarlar.

Bazı şizofren hastaların da çok yemek yeme, bazılarında hiç yemek yememe yani kilo alma ya da kilo verme olayı oluşabilir. Uykusuz kalma durumu olabilir fakat hasta bu durumdan şikayetçi değildir. Hasta kendisinin çok önemli biri olduğunu, devletin onu aradığını bile söyleyebilir. Uykusuzluk, genelde diğer belirtilerden önce ortaya çıkan bir durumdur.

Şizofreni çeşitleri

Katatonik şizofreni:

Hasta heykel kadar hareketsizdir ya da çok fazla hareketlidir. Hareketsizken çevresinde olanlara tepkisizdir. Hareketliyken çevresine ve kendine zarar verebilir.

Dağınık şizofreni:

İçine kapanık ve kendi dünyasında yaşayan hastalardır. Bu hastalar, bakıma muhtaçtır. Kendi ihtiyaçlarını karşılayamaz durumdadırlar.

Paranoid şizofreni:

Hasta normaldir. Davranışlar ve hareketler normalken, sanrılar ortaya çıktığında normal dışı hareket ederler.

Ayrışmamış şizofreni:

Bu durum teşhis amaçlı kullanılır. Hastalık daha hangi tür olduğunu ortaya çıkarmamıştır.

Rezidüel şizofreni:

Hastalık yukarıda olan tanımlara uygun değildir. BU durumda, hastalara rezidüel şizofren denilir.

Basit şizofreni:

Genç yaşlarda ortaya çıkar ve yavaş ilerler. Çevreye olan ilgide azalma, duyarsız ve aldırmaz tavırlar, ailenin kurallarına karşı gelme olarak kendini belli eder.

Şizofreninin genel bir nedeni yoktur. Biyolojik ve psikolojik faktörlerin, aile yapısının, genlerin, yatkınlığın, çevrenin, öğrenme yolu ile ortaya çıkan davranış bozukluklarının yol açtığı düşünülür. Hastalık zaman zaman hızlanır bazen durur. Gidiş, geliş ve sonlanış özellikleri taşıyan bir hastalıktır.

Ağır şizofren özellikleri gösteren hastaların bazıları birden iyileşebilir. Fakat hafif seyreden hastalar yıllarca iyileşmeyebilir. Şizofreni ciddi bir hastalıktır. Ciddi olarak takip edilmelidir. Hastalar ömür boyu tedavi altında olmalıdır.

Leave a Reply