Siyatik hastalığı teşhisi ve tedavi yöntemleri

siyatik hastalığı teşhisi ve tedavi yöntemleri

Siyatik hastalığı nedir, siyatik teşhisi nedenleri ve tedavi yöntemleriSiyatik hastalığı, bel kemiğinin alt kısımlarından bacakların arka tarafına doğru uzanan siyatik sinirlerinin olduğu bölgedeki ağrılara verilen isimdir. Daha çok yavaş başlayan ağrılar zamanla artış göstermektedir. Bazen de aniden şiddetli ağrı şeklinde başlamakta ve yavaşça azalmaktadır. Aniden gelişen hapşırma, öksürme ve hareketlerle ağrının şiddeti artmaktadır.

Siyatik hastalığının nedenleri

Siyatik hastalığının nedeni, omurgada ortaya çıkan sorunlar olarak gösterilebilir. Omurgadaki disklerin yerinden çıkması, kıkırdak dokudaki zararlar ve diz kapağında oluşan iltihaplanmalar siyatik ağrısını meydana getirmektedir. Siyatik ağrı dolayısıyla yakınan kişilerin bacaklarını ve bel bölgelerini yormamaları, dinlendirmeleri gerekmektedir. Doğumda ve spor yaralanmalarında ortaya çıkan bazı ağrılar siyatik ağrılarla karıştırılmamalıdır.

Omurgadaki sorunlarla beraber siyatik ağrılarının değişik nedenleri de bulunmaktadır. Çalışmalar göstermiştir ki; iç organlarla ilgili rahatsızlıklar, sinir ilaçları, doğum sonrası problemler, hatalı kırık çıkık düzeltme eylemleri, omurga tümörü, bel fıtığı ve şeker hastalığı gibi sorunlar da siyatik nedenlerindendir.

Siyatik ağrısı, hastalığın bacaklardan bel bölgesine ilerlemesiyle en şiddetli şeklini almıştır. Bu durumdaki kişilerin ağır kaldırmaları ve fazla çalışmaları ağrının daha da artmasına neden olmaktadır. Yana yatarak bacak ağırlığı başka tarafa verilerek ağrı azaltılabilir, ancak bu geçici bir çözümdür.

Siyatik hastalığı teşhisi

Hastalardan bir kısmı bel fıtığı şikayeti ile doktora gitmektedirler. Yaşanan sorunun siyatik sinirlerden kaynaklandığı doktor tarafından rahatlıkla anlaşılmaktadır. Doktor, hastanın sırt üstü uzanarak bacağını kaldırması istenir. Bu sırada hastanın bacağının arka kısmında ağrı olursa siyatik teşhisi hemen konulabilmektedir.

Siyatik hastalığı tedavisi

Siyatik teşhisi konulan hastaların tedavi süreçlerinin önemli bir bölümü fizik tedavilerden meydana gelmektedir. Bununla birlikte ağrının azaltılması için ilaç kullanımı, zorlayıcı ve yorucu hareketlerden uzak durarak dinlenme sürelerinin uzatılması tedavi için fayda sağlamaktadır. Hastalara daha çok hidroterapi, masaj ve ışınsal terapi fizik tedavide en fazla tercih edilen yöntemlerdir.

Siyatik hastalığının tedavisinde hastalar için sıcak banyo ve kaplıca tavsiye edilmektedir. Doktor tedaviye başlamadan evvel hastalığın kesin nedenini belirlemekte, kullanılan ilaçlar varsa bunlardan bazılarının terk edilmesi ya da başka ilaçların kullanımına başlanması ile birlikte iyi bir dinlenme ve kasların güçlendirilmesi tedavide en uygun yol olabilir. Tedavi sürecinde hastaların her gün 3 kez yorulana dek mekik çekmeleri ve bel kaslarını güçlendirmeleri de tavsiye edilmektedir.

Leave a Reply