Sistit nedir neden olur ve tedavisi

sistit

Halk arasında idrar yolu iltihabı olarak bilinen sistit, idrar kesesinin iltihabıdır. Bakteri kaynaklı oluşur ve kadınlarda daha fazla görülür. Sistit, sık idrar gelmesi hissi, idrar yaparken yanma, idrarın damla damla veya az gelmesi gibi belirtiler yapmaktadır. Tedavi edilmezse, böbrek enfeksiyonu ya da idrarda kanamaya neden olur. İşte, sistit nedenleri, yaygın görülen belirtileri ve tedavisi yolları.

Sistit neden olur?

Sistitin ana nedeni e.coli isimli bakteridir. Bu bakteri idrar yolu ile dışarıya atılır. Bazen, bakteriler mesane duvarına yapışır ya da çok hızlı çoğalır bakteriler mesanede kalır. Sistit kadınlarda çok görülse de, erkeklerde de oluşabilir. Cinsel ilişki veya tuvalet temizliğinde ortaya çıkabilir.

Sıkı ve naylon çamaşır giymek, çok uzun süre oturmak,

Tuvalet temizliğini dikkatli yapmamak, stres,

Cinsel ilişki, kimyasalların cinsel organa çok teması (sabun, deterjan, temizlik mendili vs.),

Mesane ya da idrar yolunda tıkanıklık, genital bölgede kuruluk, idrarın tam boşalamaması,

Menopozda olan kadınlarda östrojen hormonu eksikliği ve diyabet sistit nedenleridir.

Sistit tedavisi:

Antibiyotik, sistit tedavisinde kullanılan başlıca ilaçlardır. Bu ilaçlar yaklaşık 48 saat içerisinde hastalığı tedavi etmeye başlar. Doktor tavsiyesine göre yaklaşık 1-2 hafta kadar antibiyotik kullanılır. Cinsel ilişki sonrası sistit olan hastalarda koruyucu antibiyotik tedavisi uygulanılır bu tedavi uzun solukludur.

Sistitin belirtileri:

Acil idrara çıkma isteği, sık idrara çıkma isteği, idrarın az gelmesi ya da tam rahatlayamama,

İdrar yaparken yanma, mesanede ağrı, bulanık ve keskin kokulu idrar, yorgunluk, idrarda kan olması, yüksek ateş sayılabilir.

Hamilelikte sistite çok sık rastlanır. Vücut direncinin azalması, hormonlarda değişim olması, büyüyen karnın mesaneye baskı yapması, idrarın mesanede birikmesi hamilelikte sistit nedenleridir. Gebelikte sistit tedavisinde hastalara özel antibiyotikler önerilir. Hamile kalmadan önce mutlaka bir sistit kontrolü yapılmalı ve tedavi olunmalıdır.

İnterstisyel sistit nedir?

Bu sistit bakteri kaynaklı değildir. Bu nedenle de antibiyotik tedavisi yapılmaz. Bakteriyel sistit ile aynı etkiyi yaratır. Sık ve acil tuvalet ihtiyacı ve mesane ağrısı vardır. Mesane dolunca ağrı artar ve idrara çıkınca kişi rahatlar. Ağızdan alınan ilaçlar, mesaneye ilaç verilmesi, botoks, ozon tedavisi, lazer tedavisi uygulanarak hasta rahatlatılmaya çalışılır.

Leave a Reply