Sırt ve bel ağrısının nedenleri ve korunmanın yolları

sırt ağrısı nedenleri ve korunmanın yolları

Sırt ağrısı ve bel ağrısı hemen her yaşta görülebilen, kas incinmesi gibi basit bir sebebe dayalı olabilirken, bazen kalp hastalıkları ve omurga eğrilikleri şeklinde önemli ve ciddi hastalıkların da habercisi olabilmektedir. Sırtta sabit bir bölgede süregelen ağrılar olduğunda ciddiye alınmalı, alınmazsa bazı başka hastalıkların teşhis ve tedavisinde gecikmelere neden olabilmektedir. İşte, sırt ağrısının nedenleri ve korunmanın yolları;

Kalp rahatsızlığı sırt ağrılarının nedeni olabilir:

Sırt ağrısı, omuzlardan kaburga bitimine kadar uzanan ağrıdır. Her yaş grubunda görülebilen bir ağrı olup, genellikle duruş bozukluklarından, vücudun değişik bölgelerinde olabilecek hastalıklar ya da kalp hastalıklarının belirtisi olabilir.

Masa başı iş yapanlarda sık görülüyor:

Özellikle bilgisayar başında çalışan ve uzun süreler geçiren, genç ve orta yaşlı bireylerde sırt ağrısı sıklıkla görülmektedir. Bu şekilde çalışanlarda sırt bölgesindeki kaslarda ağrı basınçla tetiklenmektedir.

Yaygın vücut ağrısı sırt ağrısı sebebi:

Daha çok kadınlarda görülen yumuşak doku romatizması, sırt ve boyun bölgelerinde yaygın vücut ağrısına sebep olmaktadır. Boyun ve bel fıtığına göre daha az görülen sırt fıtığı da ağrı sebeplerinden biridir. Genellikle de sırtın alt kısımlarında oluşmaktadır.

Omurga eğriliği sırt ağrısı ile karıştırılmamalı:

Skolyoz hastalığı kendisini sırt ağrısı ile göstermektedir. Çocukluk, gençlik ve yetişkinlik dönemlerinde gelişen skolyoz nedeniyle oluşan sırt ağrıları, hareket edildiğinde artan dinlenmeye geçildiğinde iyileşen özellikte bir ağrıdır.

Gece başlayan sırt ağrısına dikkat:

Yaşlılarda ve kadın hastalarda kemik erimesi nedeniyle sırt kemiklerinde kırılma olabildiği için sırt ağrısı görülebilmektedir. Omurgada yer eden omurga tümörleri de sırt ağrısı nedenidir. Sırt ağrısı gece başlıyor, şiddetli ve hastanın kilo kaybı da varsa hemen doktora görünmek gerekir.

Sırt ağrısı romatizmal hastalıkların habercisi olabilir:

Kalp krizinin belirtilerinden biri kürek kemiğine vuran sırt ağrılarıdır. Uyurken kişilerin uyanmasına sebep olabilecek kadar şiddetli ağrılar söz konusuysa romatizmal hastalıkları işaret edebilir.

Sırt ağrısı zona’nın belirtisi olabilir:

Zona hastalığı herhangi belirgin bir işaret vermeden sırt ağrısı ile ortaya çıkabilmektedir. Bunlara ek olarak kişide kilo ve boy endeksine bağlı olarak göğüsleri iri olan kadınların da sırt ağrısı çekmeleri söz konusudur.

Uzun süreli sırt ağrıları araştırılmalı:

Altı aydan daha uzun süren sırt ağrınız varsa, sırtınızda bir yaralanma ya da zedelenme varsa doktor tarafından tetkiklerin yapılması gerekmektedir. Sırt ağrısı nedenlerinin belirlenmesi için ultrasonografi, kan tahlili, MR ve bilgisayarlı tomografi yapılması gerekmektedir. Yaşanan sırt ağrısı başka hastalıklardan dolayı oluşuyorsa, ağrıya neden olan hastalığın tedavisine başlanması önemlidir.

Sırt ağrısından korunmanın yolları:

Öncelikle kilo vermek, stresten uzak durmak, kas zorlamalarından kaçınmak, ani hareketlerden uzak durmak, sırt ve karın kaslarını güçlendirmek önemlidir.

Yoga, pilates ve benzeri sporların yanı sıra sırt üstü yüzmek sırt ağrılarına iyi gelmektedir.

Sırt ağrısına güneşlenmek, deniz suyu, kaplıcalar ve sıcak plaj kumu çok iyi gelmektedir. Sırt ağrısı yaşayanların soğuktan uzak durmaları gerekmektedir.

Leave a Reply