Sinüzite Ne İyi Gelir? Sinüzit Ağrısı Nasıl Geçer?

En yaygın hastalıklar arasında olan sinüzit nedir nasıl geçer, bu hastalığın belirtileri ve nedenleri nelerdir gibi en çok sorulan sorulara yanıt aradık, işte sinüzite ne iyi gelir ve bu hastalık hakkında bilmek istediğiniz her şey. işte sinüzit ile aklınıza takılan tüm sorular ve cevapları.  Burun ve göz çevresindeki kemik boşluklarına sinüs kanalları adı verilmektedir. Bu sinüs kanallarının iltihapla dolması ve tıkanması durumunda sinüzit meydana gelmektedir. Sinüzit; akut sinüzit ve kronik sinüzit olmak üzere iki farklı şekilde görülmektedir.

Akut Sinüzit Nedir?

Burun tıkanıklığı, burunda kanlı, sarımsı ya da yeşilimsi sümük oluşumu akut sinüzitin en başlı belirtisidir. Ancak bunun yanı sıra göz, diş ve yanaklarda ağrı meydana gelebilir. Yüzde basınç hissederken bu basıncın öne eğildiğinizde arttığını ve yine öne eğildiğinizde baş ağrınızın arttığını hissedersiniz. Ayrıca sinüs yollarıyla ağza enfeksiyon akacağından ağız kokusu sorunuyla da karşılaşabilirsiniz.

Akut sinüzit olarak adlandırılan ve belirtileri bu şekilde olan sinüzit genel olarak kış aylarında görülmektedir. Kuruyan hava ve soğuk havada evlerde kullanılan ve hava nemini kurutan ısıtıcılar akut sinüzite sebep olmaktadır. Akut sinüzitin tedavisi için antibiyotik kullanımı gerekmektedir. Ancak bunun yanı sıra burun açıcı spreylerde kullanılmaktadır. Bunlarda akut sinüzitin tedavisi için gereklidir.

Kronik Sinüzit Nedir?

Genel olarak genç ve orta yaşlılarda görülen kronik sinüzit burun kemiklerindeki boşluklar olan sinüslerin tıkanmasıyla meydana gelmektedir. Kronik sinüzitte genel olarak gözler ve yanaklar şişmektedir. Bunun yanı sıra yüzde aşırı ağrı ve basınç hissedilebilir. Kronik sinüzit akut sinüzite göre hem daha ağrılıdır. Hem de iyileşme süresi yaklaşık olarak 8 haftadır.

Kronik sinüzit tedavisinde gerekli olduğu takdirde cerrahi müdahale yapılabilir. Ancak bu ilerleyen aşamada söz konusu olmaktadır. Her kronik sinüzit hastasına cerrahi müdahale yapılmamaktadır.

Sinüzit Nedenleri Nelerdir?

Sinüzit burun kanalları olan sinüslerin tıkanması durumunda meydana gelen hastalıktır. Sinüzitte sinüs yollarında enfeksiyon birikir ve biriken enfeksiyon sinüs yollarında mikrobun artmasına ve üremesine sebep olacaktır. Sinüzit oluşumunu tetikleyen çeşitli sebepler bulunmaktadır. İşte, sinüzit oluşumunu tetikleyen nedenler;

  • Burun Etleri: Burun etleri genel olarak doğuştan olan etlerdir ve nefes almayı zorlaştıran etkiye sahiptir. Genel olarak birey büyüdükçe yok olan bu etler, birey büyüdüğünde yok olmamışsa cerrahi müdahale ile alınmaktadır. Burun etleri de sinüzite sebep olan faktörler arasında bulunmaktadır.
  • Burun Şekil Bozuklukları: Burun kemiğindeki eğrilik ya da burunda oluşan şekil bozuklukları burna yeterli miktarda nefes alınamamasına, burnun yeterince nemlenememesine sebep olacaktır. Bu durum ise sinüziti etkileyen faktörler arasında yer almıştır.
  • Geniz Akıntısı: Geniz akıntısı hem sinüzitin bir nedeni hem de sinüzitin sonucudur. Eğer ki geniz akıntınız bulunuyorsa genziniz ve sinüs yollarınız mukusla dolarak enfeksiyon oluşacaktır. Ancak sinüzite yakalandığınızda geniz akıntınız olmasa dahi sinüzit olduktan sonra muhtemel kuvvetle geniz akıntısı baş gösterecektir.
  • Burun Spreyleri: Burun açıcı sıvı spreyler genel olarak tıkalı burunlara karşı doktor reçetesiyle kullanılmaktadır. Ancak bazı kişiler her burnu tıkandığında burun spreyine başvurmaktadır. Ancak burun tıkanıklığına karşılık devamlı burun spreyi kullanmakta sinüzite sebep olacaktır.
  • Basınç: Genel olarak pilotların çoğunda sinüzit görüldüğünü biliyor muydunuz? Ya da çok fazla uçak seyahati yapanların sinüzite yakalanma olasılığının çok daha fazla olduğunu biliyor muydunuz? Bunun sebebi çok sık başınç değişimi yapmalıdır. Bu şekilde ani ve sürekli basınç değişimi yapan kişiler sinüzit için risk grubunda yer almaktadır.
  • Hava Şartları: Hava şartları da her zaman sinüziti etkileyen önemli bir faktördür. Kötü hava koşulları, soğuk ve kuru hava sinüzit riskini artırmaktadır.
  • Reflü: Reflü bir mide hastalığıdır. Mide ile yemek borusu arasındaki kapakçığın istemsiz ve yanlış bir şekilde devamlı açılmasından ve mide asidinin ağza gelmesinden kaynaklanan bir hastalıktır. Mide asidinin ağza sürekli gelmesi mide asidinin genize kaçma ihtimalini artırır. Genizde ise enfeksiyon oluştuğunda sinüzit meydana gelmektedir.
  • Saman Nezlesi: Saman nezlesi sinüzitin ciddi manada sebebidir. Çünkü nezle sinüs yollarında enfeksiyon oluşmasına açık bir ortam oluşturur. Bunun için de saman nezlesi olan kişiler sinüzit olma riskiyle de karşı karşıya kalmaktadır.
  • Sigara İçmek: Sigara kullanımının birçok zararı vardır. Bu zararlardan bir tanesi de sinüzittir. Sigara kullanan insanlar kullanmayan insanlara göre sinüzite karşı daha çok risk altında bulunmaktadır.

Sinüzit Bulaşıcı Bir Hastalık Mıdır?

Sinüzit her zaman için bulaşıcı bir hastalık değildir. Bakteriyel sinüzit ve viral sinüzit olmak üzere iki tür sinüzit bulunmaktadır. Bakteriyel sinüzit antibiyotik tedavisiyle geçmekte olup, hava yoluyla bulaşmamaktadır. Ancak viral sinüzit hava yoluyla bulaşabilen bir hastalıktır.

Viral Sinüs Enfeksiyonları

Soğuk algınlığına bağlı olarak gelişen grip ve nezleler nefes yoluyla bulaşmaktadır. Nefes yolu ve tükürükle bulaşan gribal enfeksiyonlar gibi sinüzitte bulaşmaktadır. Sinüzitte tıpkı grip gibi nefes yoluyla ve tükürükle bulaşabilir.

Sinüslerin viral enfeksiyonu sebebiyle dolması bulaşıcı sinüziti doğurmaktadır. Ancak 2 yaş altındaki çocuklar ve 65 yaş üstü kişilerde enfeksiyon aktarımı daha hızlı olmaktadır.

Bakteriyel Sinüs Enfeksiyonları

Bakteriler viral enfeksiyon gibi değildir. Kontrol altına alınması oldukça kolaydır. Hava yoluyla da bulaşmayan bakteriler viral enfeksiyonlar gibi tehlikeli değildir.

Sinüzit Tedavisi Nasıl Yapılır?

Klasik sinüzit tedavisi ve ameliyatsız sinüzit tedavisi olmak üzere iki çeşit sinüzit tedavisi bulunmaktadır. İşte, sinüzit tedavi yöntemleri;

Klasik Sinüzit Tedavisi

Akut sinüzit genel olarak kendiliğinden iyileşmekte ya da ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Ancak kronik sinüzitte sinüsleri tıkayan yol genel olarak ilaç tedavisiyle iyileşememektedir. Bu durumda sinüs delikleri cerrahi müdahale ile genişletilmekte ve sinüslerin hava alımı kolaylaştırılmaktadır. ESC yani endeskopik sinüs cerrahisi olarak bilinen bu yöntem ilk kez 1980’li yılların sonunda uygulanmaya başlamış ve günümüze kadar geliştirilerek uygulanmaya devam edilmiştir.Ortalama 20 dakika süren bu operasyon ile sinüzitten kurtulmak amaçlanmakta ve genel olarak cerrahi müdahale başarıya ulaşmaktadır.

Ameliyatsız Sinüzit Tedavisi

Balon Sinüsopilasti olarak adlandırılan ameliyatsız sinüzit tedavisi yönteminde burun sinüs kanallarına sönük halde bir balon yerleştirilmektedir. Röntgenle balonun doğru yerde olduğu saptanmakta ve daha sonra balon yeterli miktarda şişirilmektedir. Bu yöntemle açılması yahut genişletilmesi gereken sinüsler genişletilmiş olur. Bu yöntemle sinüslerin genişletilmesi sayesinde her hangi bir cerrahi müdahale yapılmadan, hiçbir dokuya zarar vermeden ve kanama olmadan tedavi gerçekleştirilmiş olmaktadır. Sinüslere uygulanan bu yöntem kalp damarlarına da uygulanan yöntemle oldukça benzerlik göstermektedir.

Balon Sinüsopilasti Avantajları Nelerdir?

Bu yöntemde her hangi bir cerrahi müdahale söz konusu olmadığı gibi kanamalı bir durumda söz konusu değildir. Bunun için de operasyon sonrasında göz, beyin ve damarda ortaya çıkabilecek çeşitli komplikasyonların ortaya çıkmasına engel olacaktır.

Bu yöntem 20 dakika süren bir yöntemdir ve hastanın iyileşme süresi de tabiî ki ameliyatlı sinüzit tedavisine göre daha kolay olmaktadır. Balon Sinüsopilasti uygulamasından sonra aynı gün taburcu olabilirsiniz ve ertesi gün normal günlük hayatınıza dönebilirsiniz. Sizin günlük hayatınızı kısıtlayacak bir etki ya da hasar bırakmamaktadır.

Balon sinüsopilasti doğru şartlar taşıyan kişilere uygulandığında oldukça avantajlı bir yöntemdir. Ancak burnunda et olanlara, küçük sinüsleri de tıkalı olanlara ve 17 yaşından küçük olanlara uygulanmaması gereken bir yöntemdir.

Evde Sinüzit Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Sinüzit tedavisinde klasik sinüzit tedavisi ve balon sinüsopilasti sinüzit tedavisinde çok önemlidir. Ancak sinüzit günümüzde birçok kişinin yaşadığı bir hastalıktır. Her sinüzit hastası da klasik sinüzit tedavisi ya da balon sinüsopilasti ile tedavi görmemektedir. Bazen evde uygulanabilecek basit tedavi yöntemleri yeterli olmaktadır. Peki, evde sinüzit tedavi yöntemleri nelerdir? İşte, evde sinüzit tedavi yöntemleri;

  • Su Kaybını Önlemelisiniz: Bolca su içmek öncelikle vücudun susuz kalmasına engel olacaktır. Ayrıca sinüzitte sinüs tabakasında mukus birikmektedir. Bolca su içtiğinizde biriken bu mukus tabakası incelmektedir. Suyun yanı sıra içtiğiniz şekersiz meyve ve bitki çayları fayda sağlarken, kafeinli besinleri çok tüketmek, sigara içmek sinüs kanalların tıkanmasına sebep olacaktır. Bu nedenle de sinüzit hastalarının kafeinli besinlerden ve sigaradan bilhassa uzak kalması gerekmektedir.
  • Buhar Banyosu Yapmalısınız: Buhar banyosu evde yapılabilecek en güzel sinüzit tedavi yöntemlerinin başında gelmektedir. Çünkü buhar banyosunda sıcağa bağlı olarak sinüslerdeki mukus eriyerek, kacak ve incelecektir. Buhar banyosunu yapmak için derin bir kaba sıcak su koyarak, suyun içine birkaç damla okaliptus yağı veya her hangi bir mentollü yağdan birkaç damla kadar akıtın. Daha sonra başınızı kaba eğerek başınızın üstüne havlu örtün. Bu sayede sinüs kanallarınızı açmış olacaksınız. Ancak bu yöntemi de maksimum haftada 2 kez yapmanız gerekmektedir. Daha fazla buhar banyosu yapmanız sinüs kanallarınızın çok açılmasına sebep olmaktadır.
  • Siyah Üzüm Çekirdeği Ekstresi: Siyah üzüm özellikle ağrı ve iltihaplanmalara çok iyi gelen bir meyvedir. Siyah üzüm çekirdeği ekstresi ise biriken mukusun akmasına ve enfeksiyonel ağrıların ve iltihaplanmaların iyileşmesinde yardımcı olacaktır. Siyah üzüm çekirdeği eksteris hazırlamak için siyah üzümleri öncelikle çekirdeklerinizden ayrıştırmalısınız. Daha sonrada bu çekirdekleri yemelisiniz. Bu sayede sinüs tedavisiniz başlayacak ve mukus akacaktır.
  • Beslenme Şekli: Beslenme şekli sinüs tedavisi için oldukça önemlidir. Bazı besinler sinüslerin akmasına yardımcı olurken, bazı besinlerden sinüslere zarar vermektedir. Sinüslere zarar veren yapıdaki besinler süt ürünleri, şekerli ve glutenli gıdalardır. Bunun için de sinüzit hastaları özellikle süt ürünlerinden, şekerli ve glutenli gıdalardan uzak kalmalıdır.
  • Bitkisel Çaylar: Bitki çayları sağlığa oldukça fazla faydası bulunmaktadır. Bitki çayları tüketmeniz sinüslerin de akmasını sağlayacaktır. Ayrıca bitki çayları içtiğinizde sinüzitten kaynaklanan baş ağrısı geçmiş ve burun sızlaması da geçmiş olacaktır.

Sinüzit Tedavisinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sinüzit tedavisinde mutlaka dikkat etmeniz gerekenler vardır. İşte, sinüzit tedavisinde mutlaka dikkat etmeniz gerekenler;

  • Sinüzit hastalarının çok fazla soğuk su içmesi sinüsleri hasara uğratacaktır. Bunun için de sinüzit hastalarının soğuk su içmemesi daha doğrudur.
  • Soğuk suyun yanı sıra soğuk yiyecek ve içeceklerden tamamen uzak kalmak en doğru olanıdır.
  • Vücudunuzun su kaybetmesi mukus tabakasının sertleşmesine sebep olacaktır. Bunun için de mukus akamayacaktır. Bu nedenle vücudun su kaybetmemesine dikkat etmelisiniz.
  • Alkol kullanmanın sağlığa birçok zararı bulunmaktadır. Ancak sinüzite de doğrudan zararı vardır. Alkol vücuttaki suyu kaybetmenize sebep olmaktadır. Bunun için de sinüzite zararlıdır.
  • Çok fazla kafein tüketmekte yine sinüzite zarar veren durumlar arasında yer almaktadır.

Sinüzitten Korunmak İçin Neler Yapılmalıdır?

  • Duman, sigara dumanı gibi burnunuzun tahriş olmasına neden olabilecek kirli havadan uzak kalınmalıdır. Bu anlamda sigara tüketmemek çok önemlidir.
  • Beslenme şeklide sinüzitten korunmak için önem taşımaktadır. Süt ürünleri, glutenli ve şekerli gıdalar sinüziti tetiklemektedir. Bunun içinde bu gıdalardan kesinlikle uzak kalmalısınız. Beslenmenin yanı sıra egzersiz yapmanızda sinüzitten korunmanız için önem taşımaktadır.
  • Sinüzitin pek bilinmeyen nedenlerinden bir tanesi de diş çürükleridir. Daha doğrusu diş çürükleri sinüziti tetiklemektedir. Bunun için de diş çürüklerine karşı devamlı doktora gidilmeli ve sıklıkla dişçiye gidilerek, diş kontrolleri yaptırılmalıdır.
  • Bol su tüketmek sağlığımız için çok önemlidir. Ancak bunun yanı sıra sinüslerin açılması ve mukusların incelmesi için bol su tüketmek önem taşımaktadır.
  • Kuru hava da sinüzit oluşumunu tetiklemektedir. Bunun için sinüzit özellikle soğuk havalarda oluşmaktadır. Ayrıca evdeki ısıtıcılar havayı kuruttuğundan sinüziti tetiklemektedir. Bunun için de eğer ki evde ısıtıcı kullanıyorsanız, ısıtıcı önüne su konulması gerekmektedir.
  • Burnunuzu düzenli olarak temizlemenizde çok önemlidir. Burnunuzu yıkamalı ve temiz tutmalısınız. Ancak burun temizliğinizde kesinlikle kendinizi zorlamamalısınız.
  • Tek bir yastıkla uyumanız burun mukuslarınızın genzinize akmasına sebep olacaktır. Bunun için de başınızın altına birkaç yastık koymalısınız. Bu sayede başınız dik olacak ve mukusunuz genzinize akmayacaktır.

Sinüzit Ne Kadar Sürede İyileşir?

Sinüzit ağrısı geldiğinde genel olarak ağrı kesiciyle kısa sürede geçmektedir. Ancak sinüsler dolduğunda ilaç tedavisinde başlandığında genel olarak 1 hafta 10 gün içinde sinüslerde akıtılmış olmaktadır.

Sinüzit İçin Hangi Doktora ve Bölüme Gidilir?

Sinüzit için kulak burun boğaz doktoruna görünmeniz gerekmektedir. Sinüzit teşhisinde kulak burun boğaz doktoru koymakta ve tedavisine devam etmektedir.

Leave a Reply