Sigarayı bırakmak için 10 hayati neden

Sigara çağın vebasıdır. Kendi kendinizi bilerek zehirlemenize neden olmaktadır. İçerisinde karbonmonoksit ve arsenik, DDT gibi çok tehlikeli zehirler barındırmaktadır. Üstelik sigara içerisinde, 5 bine yakın zehirli kimyasalların olduğu söylenmektedir. Sağlıklı yaşam için bir an önce sigara bırakılmalıdır. İşte, sigarayı bırakmanın önemli nedenleri;

Kanser:

Sigara içerisinde, hücrenin genetik yapısını bozan hidrakarbon, radon ve kadmiyum gibi kimyasallar vardır. Hücrenin genetik yapısı bozulunca, hücreler hızlı ve yanlış olarak çoğalmaya başlamaktadır. Kan yolu ile bu kimyasallar tüm doku ve organlara ulaşabildiğinden, bu hücre bozulması vücudun her yerinde oluşabilmektedir. Bu şekilde başlayan kanserler, sigara içenlerde çok daha kolay ve hızlı olmaktadır. Akciğer kanseri, gırtlak, rahim, ağız, mesane ve prostat kanseri sigara içenlerde çok daha hızlı gelişmektedir.

Kalp ve damar hastalıkları:

Akciğerler tarafından alınan nikotin ve zehirler, kan yolu ile tüm vücuda yayılır. Bu maddeler damarlarda hasar yaratır. Bu nedenle, kanın pıhtılaşması ve damar çeperinde yağ birikimi oluşur. Damarlarda oluşan plaklar nedeni ile kalp damarlarında tıkanmalar oluşur. Kalp kası yeterince beslenemediğinden göğüs ağrısına, enfaktüs ve kalp krizine neden olmaktadır.

KOAH, Bronşit ve Astım:

Tütünün sarıldığı sigara kağıdı yakıldığında hidrakarbonlar, arsenik, sülfür ve tahriş eden birçok madde hava yolunda olan mukozaya ciddi manada zarar vermektedir. Hava yolunu nemli tutmayı sağlayan salgı bezleri, balgamın artmasını sağlar. Balgamın artması ile balgam solunum yollarında birikir. Bu birikim, enfeksiyon kapılmasını sağlar. Bir süre sonra, hava keselerinde de enfeksiyon oluşur ve amfizem meydana gelir. Vücudun oksijen alması zorlaşır ve nefes darlığı meydana gelir. Bu durum KOAH hastalığının gelişmesini kolaylaştırır.

Felç:

Sigara, beyinde kansere ve damar tıkanıklıklarına neden olmaktadır. Sigara içen bir kişide ortaya çıkan pıhtılaşma ile oksijen açısından yoksun olan kan felce neden olmaktadır. Ayrıca bağımlılığa neden olan sigara, beynin dikkat, düşünme ve sorun çözme yeteneklerini kaybetmesine de yol açmaktadır.

Bağışıklık sistemine zarar vermesi:

Bağışıklık sistemi mikroplara, bakterilere ve virüslere karşı bizi savunmaktadır. Sigara bağışıklığı baskıladığı için, mikrop ve virüslerle baş başa kalmakta ve kendini savunamamaktadır. Eğer, altta yatan kronik bir hastalık varsa çok daha kötü hastalıklar gelişebilir.

İnfertilite (kısırlık):

Kadınlarda kısırlık, sigara içenlerde 10 kat daha artmaktadır. Erkeklerde de aynı etkiyi yaratmaktadır. Sigara, kanda oksijeni azaltır ve bu nedenle erkelerde sperm, kadınlarda da yumurta kalitesini bozar. Ayrıca, hamile kalındığında düşük riski oluşmaktadır.

Cinsel işlev bozukluğu:

Erkeklerde, üreme organlarının damarları incedir. Damarlarda hasar yaratan sigara, bu noktadaki damarları etkiler. Sertleşme ve sertleşmenin süresi sorun yaratmaya başlıyor. Bu nedenle, sigara içenlerde cinsel sorunlar daha sık yaşanır.

Erken yaşlanma:

Sigara içmek, cildin üst tabakasında kurumaya neden olur. Bu sayede, ciltte kırışıklıklar ve yaşlanma belirtileri ortaya çıkmaktadır. Kanın içinde oksijenin az olması ve daralmış olan damarlar, cildin kendini yenilemesine engel olur. Sigara içenlerde, saçlarda kırıklar ve saç dökülmeleri de oluşur.

Kemik erimesi:

Sigara içmek, kemik erimesine neden olabilir. Günde 1 paket sigara içenlerde, kemik erimesi riski 10 kat artmaktadır. Bu nedenle, özellikle kemik erimesi olanların asla sigara kullanmamaları gerekmektedir.

Diş ve diş eti sorunları:

Sigara içenlerde, diş etleri ve diş üzerinde oluşan ısı nedeniyle diş eti kanserine neden olabilir. Sigara içenlerde bu risk 10 kat artar. Diş çürükleri ve diş eti iltihabı sigara içenlerde çok daha fazla görülür.

Leave a Reply