1 Sigara Hayattan 12 Dakika Çalıyor

Sigaranın zararlarını saymakla bitiremiyoruz. Fakat buna rağmen, hala sigara içen veya sigaraya yeni başlayan bir sürü insanla birlikte yaşamaktayız. İçeriğinde binlerce kimyasal ve zehir barındıran sigara, her yıl binlerce insanın ölmesinin başlıca nedenidir. Sağlıklı bir yaşam için, sigarayı bırakmak ve sigara içilen ortamlarda bulunmamak gerekiyor. Çünkü, sigara bırakıldıktan tam 10 yıl sonra, akciğerler kendini ancak toparlamaktadır. Peki, 1 sigara hayattan nasıl 12 dakika çalıyor? İşte, detayları;

Sigaranın içerisinde bulunan nikotin bağımlılık yaratan bir maddedir. Nikotin o kadar güçlü bir maddedir ki; eroin, kokain ve alkolden çok daha kuvvetli bağımlılık yaratmaktadır. Nikotin beyinde hormon salgılarını arttırarak, gevşeme, sakinleşme ve konsantrasyon artışına neden olur. Fakat, her sigara içmeyle birlikte bu hormon geriler. Bu sayede, çok daha fazla sigara içme ihtiyacına girersiniz. Bu nedenle, sigara asla azaltılarak bırakılmaz bir anda kesilmesi gerekir. Çünkü bu bir kısır döngüdür ve öncelikle kısır döngüden çıkmak gereklidir.

İçtiğiniz her sigara hayatınızdan 12 dakika çalmaktadır. Yapılan araştırmalara göre içilen sigara yaşamınızdan gün çalmaktadır. KOAH hastalığı başta olmak üzere, akciğer kanseri, kalp krizi, beyin ve damar hastalıkları, felç ve kangrenler sigaranın size verdiği zararlardır. Özellikle hamilelik döneminde, sigara içen hamile bayanlarda düşükler artar. Erken doğum, düşük ağırlıklı bebek ve kısırlıkta artış olur. Erkeklerde sperm kalitesi bozulur ve iktidarsızlık meydana gelir.

Sigarayı bırakmak için öncelikle tek seferde içmeyi kesmelisiniz. Fakat, ilk denemede veya 2.,3. denemelerde sigarayı kesinlikle bırakabilen insanlar vardır. Bunun, sizin iradenizle alakası yoktur. Sigara o kadar güçlü bir bağımlılık yapan maddedir ki, ilk seferde bırakmak çok zordur. Sigara bırakıldıktan sonra sinirli olma, huzursuz olma, dikkat dağınıklığı, uykusuzluk, depresyon, kabızlık ve iştah artışı yaşanabilir. Bu durumlarda bol yürümek ve kitap okumak gibi, sizi meşgul edecek şeylerle uğraşmak, baş ağrısı çekiliyorsa ağrı kesici almak önerilir. İştah artışı için bol su içmek ve sakız çiğnemek önerilir. Sigarayı bırakmakta zorlanıyorsanız, bir psikolojik danışmanlık hizmeti alabilirsiniz. Böylece çok daha kolay bırakabilirsiniz.

Sigara bırakma için tavsiyeler:

Öncelikle kendinize bir bırakma günü belirleyin. Bu güne kendinizi psikolojik olarak hazırlayın ve gün geldiğinde bırakın. O güne kadar, kendinize bir psikolojik danışmanlık hizmeti alabilirsiniz. Ayrıca, nikotin sakızları, bantları ve belirli ilaçlarla sigara bırakma desteği de yapılabilir. Bu tür maddeler, sigarayı bırakmakta çok yardımcıdır. Sigarayı bırakmak için asla elektronik sigara almayın. Elektronik sigaralar içeriğindeki nikotinin yanı sıra, zararlı pek çok kimyasal barındırır ve akciğerlerinize çok daha fazla zarar verir. Elektronik sigara, asla sigara bırakmaya yarayan bir cihaz değildir.

Sigarayı bırakınca vücudunuzda ne olur?

Nabız, kan basıncı ve vücut ısısı hızla normale dönmeye başlar.

Kanda karbonmonoksit gazı hızla azalır ve bir gün sonra normal değerlere dönersiniz.

Sigara bırakıldıktan 2 hafta kadar sonra öksürük azalır, solunum rahatlar, koku ve tad alma normale döner. Bağışıklık sistemi hızla kendini toparlar.

Kalp krizi geçirme riski %50, bacaklarda damar tıkanıklığı %30-45 ve KOAH riski düşer.

Ağız, gırtlak, yemek borusu ve idrar torbası kanseri riski düşer.

Sigarayı bıraktıktan 10 yıl sonra, felç riski hiç içmeyenlerle aynı olur. Aynı zamanda, kalp ve damar hastalıkları da hiç sigara içmeyenlerle aynı olur.

Sigarayı bıraktıktan sonra bütçeniz rahatlatlar.

Not; Sigarayı bıraktığınız ilk günlerde, öksürük ve balgam çıkarma artabilir. Nefes alma sorunları yaşanabilir. Bunlar, akciğerlerin kendini temizlemesi nedeniyle oluşmaktadır. İlaç almak veya doktora gitmek süreci etkilemez ve yaklaşık 1 hafta kadar sürebilir. Panik yapılacak bir durum değildir.

Kaynak: Bu yazı, memorial.com.tr/saglik-rehberleri/1-sigara-hayattan-12-dakika-caliyor/ kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply