Septik Artrit Nedir Belirtileri Nelerdir ve Tedavisi

septik artrit

Septik Artrit Nedir Belirtileri Nelerdir ve Tedavisi nasıl yapılır: Artrit, eklem iltihabına verilen isimdir. Septik artrit, oluşan iltihap kaynaklı eklemlerde oluşan şişlik ve şiddetli ağrılardır. Genelde, mikropların eklemleri etkilemesi, deride açık yaralar kaynaklı oluşabilir. Septik artrit, kemiklerde ve kıkırdak dokuda ciddi hasar yaratabilir. Bu nedenle hemen tedavi başlamalıdır. Enfeksiyon kurutulmalı ve eklemler rahatlamalıdır.

Septik artrit belirtileri

Eklemlerde şişme, ağrı ve eklem etrafında kızarıklık, sıcaklık, ateşlenme, halsizlik ve soğuk terleme, güçsüzlük, sinirlilik, iştahsızlık, kalp atımında hızlanma başlıca belirtilerdir.

Septik artrit neden olur?

Kan dolaşımı yardımıyla, bakterilerin vücuda yayılması septik artriti meydana getirir. Açık yaralar, ameliyat kesikleri bakteriyel enfeksiyon kapabilir. Kana karışınca eklemlerin iltihaplanması ile ağrı ve iltihap başlar. Genelde, hepatit A, B ve C virüsleri, herpes virüsü, AIDS,B19, Adenovirüs, Mumps virüsü başlıca septik artirite neden olan virüslerdir. Bazen de mantar kaynaklı enfeksiyon oluşabilir.

Septik artrit riski taşıyanlar

Çeşitli var olan eklem hastalıkları, romatoid artrit, gut hastalığı, verem gibi hastalıklar risk taşımaktadırlar. Bu hastalar eklem operasyonu ya da yaralanması geçirirse septik artirt riski taşırlar.

Romatoid artrit ilaçları bağışıklığı düşürür ve septik artrit riski taşır.

Cildi hızlı moraran, kızaran ve şişen kişilerde bakteri hızlı kapılır. Özellikle sedef ve egzaması olan kişilerde enfeksiyon kapma çok daha fazladır.

Bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde, böbrek hastalarında, karaciğer ve şeker hastalarında yüksek risk vardır.

Septik artrit tedavisi

Tedavide ilk olarak yoğun antibiyotik tedavisi uygulanır. İlaç dozu bakterinin türüne ve direncine göre belirlenir. Yapılan kan tahlilleri ile enfeksiyona neden olan bakterinin türü belli olur ve hastaya o bakteriye uygun antibiyotik verilir.  Enfeksiyon tamamen yok olduktan sonra bile antibiyotik almaya bir süre daha devam edilmelidir.

Enfeksiyon ile dolmuş olan eklemlerde olan sıvı eklemden alınır. Bu durumda antibiyotik çok daha kuvvetlenir. Kalça eklemi için, operasyon gerekebilir.

Eklem hareket halindeyken ağrı hızla artabilir. Bu nedenle eklem bazen sabitlenerek, hareket kabiliyeti durdurulur.

Enfeksiyon tedavi edildikten sonra, hareketsizlikten tutukluk olabilir. Bu nedenle fizyoterapi uygulaması, hareket kabiliyetinin tekrar sağlanması için kullanılır.

Çok nadir olarak, eklem çok fazla zarar gördüyse eklem çıkarılır ve yerine yeni eklem takılır.

Leave a Reply