Semizotunun faydaları nelerdir?

semizotu

Semizotunun neye iyi gelir, vücudumuza ne gibi faydaları olur işte ayrıntılar. Semizotu, bilinen tüm sebzelerden çok daha fazla mineral ve vitamin içermesi yanı sıra yüksek omega3 yağ asidi bulundurduğundan tüketilmesi gereken bir sebzedir. Demir, kalsiyum, C vitamini ve omega 3 içeren semizotu, düşük kalorilidir. Bu nedenle kilo kontrolü için önerilir. İşte, semizotunun faydaları;

Omega 3 yağ asitleri

Yağ* asitlerini vücudumuz üretemediğinden besinlerle almak gerekmektedir. Omega 3 yağ asitleri, kanda olan yağları azaltır, kalp ve damar hastalıklarından korur. Omega 3 yağ asitleri, depresyon, astım, konsantrasyon sorunlarını da azaltır. Alzheimer, bunama gibi beyin hastalıklarının oluşma riskini düşürür. Omega 3 kaynakları; hamsi, lüfer, ton balığı, somon, keten yağı, keten tohumu, soya fasulyesi, zeytinyağı ve cevizdir. Semizotunda bulunan ALA yani alpha linolenic asit vücudumuz tarafından omega 3 yağ asidine dönmektedir.

Vitamin ve mineraller

C, A vitamini olmak üzere, niasin, riboflavin, folat, B6 vitamini içermektedir. Kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum, manganez mineralleri açısından zengindir.

Demir

Demir minerali sayesinde kırmızı kan hücreleri üretilir. Kırmızı kan hücreleri, oksijenin vücutta dağılımını sağlaması nedeni ile çok önemlidir. Semizotu ciddi manada demir içerir.

Antioksidan

Antioksidan vitaminler C ve A vitamini açısından zengin olan semizotu, ıspanaktan çok daha fazla antioksidan etkiye sahiptir.

Semizotunun besin değeri

100 gr. semizotu yaklaşık 16 kaloridir. Protein, A vitamini, C vitamini, riboflavin, folat, niasin, B6 vitamini, kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum, manganez, selenyum, bol su barındırmaktadır.

Semizotunun en faydalı tüketileceği durum, salatasıdır. Salatasının bol zeytinyağı ve limonla tüketilmesi tavsiye edilir. Dikkat edilmesi gereken şey, semizotunun kesildikten hemen sonra tüketilmesi gerekliliğidir.

Leave a Reply