Selenyum içeren besinler nelerdir?

selenyum içeren yiyecekler
En çok selenyum hangi besinlerde bulunur, selenyum içeren gıdalar nelerdir işte detaylar. Vücudumuzda az miktarda yer alan selenyum minerali, E vitaminiyle birleştiğinde antioksidan görevi görmekte ve serbest radikallere karşı korumaktadır. Serbest radikaller hücre yapısını bozduğu gibi DNA yapısını da bozabilmektedir. Kanser ve kalp
hastalıkları gibi ciddi hastalıkların oluşmasına imkan sağlar. Selenyum minerali gibi mineraller de serbest radikallerin bu kötü etkilerini nötralize etmekte ve zararlarını minimuma indirmektedir. Vücuttaki selenyum eksikliği fazlaca görülen bir durum değildir. Yetersiz beslenme, bazı ilaç kullanımları ve özel sağlık koşullarına bağlı olarak yaşanabilmektedir.

Selenyum mineralinin önemi:

Selenyum, tiroit işlevleri için gerekli olduğu kadar bağışıklık sistemi için de gereken önemli minerallerden biridir. Yapılan bilimsel bir çalışmada, 14 hafta süreyle düzenli bir şekilde selenyum içeren yiyecekler alan ve selenyum takviyesi kullanan astım hastalarında astım belirtileri çok daha az görülmüştür. Başka bir araştırma sonucuna göre de selenyum eksikliğinin değişik kanser hastalıklarına yakalanma olasılığının arttığı belirlenmiştir. Bilim insanları yeterli oranda selenyum minerali alan kişilerin kansere yakalanma olasılıklarının düştüğünü belirtmektedirler. Selenyum eksikliği durumunda romatoid artrit, erkeklerde kısırlık ve damar sertliği gibi sağlık sorunları yaşanabilmektedir.

Selenyum içeren yiyecekler nelerdir?

Selenyum minerali yönünden zengin olan hem bitkisel hem de hayvansal gıdalar bulunmaktadır. Bitkisel gıdaların yetiştirildiği topraktaki selenyum miktarı bitkilerdeki selenyum oranlarını etkilemektedir. Bu durum hayvansal gıdalar için de geçerlidir ve hayvanların yetiştiği coğrafya selenyum oranlarını belirlemektedir.

Brezilya kestanesi: Brezilya’ya has bir kestane türüdür ve selenyum yönünden en zengin gıda olarak bilinir. Sadece 1 adet Brezilya kestanesi tüketildiği zaman günlük selenyum ihtiyacının tamamından fazlası karşılanır. Bu gıdanın tek olumsuz yanı doymuş yağ içermesi olup, bakır ve fosfor açısından da zengindir.


Balık çeşitleri:
Et türlerine nazaran çok daha az kolesterol ve yağ barındıran sağlıklı besin kaynağı olan balık türlerinden ton, somon, pisi ve sardalye vücudunuzun ihtiyacı olan selenyumu karşılayacak olan besinlerdir. 100 gram yağsız konserve ton balığı tükettiğinizde günlük selenyum ihtiyacınızın tamamından fazlasını karşılayabilirsiniz.

Ay çekirdeği: 100 gram ay çekirdeği tüketilirse, günlük ihtiyacınızın tamamını karşılarsınız. Olumsuz tarafı yüksek kalori içermesi olsa da E vitamini, bakır, fosfor ve manganez içeriği de zengin bir besindir.

Hindi eti: Derisi alınmış ve kavrulmuş 100 gram hindi eti günlük ihtiyacın yaklaşık %46’sını karşılamaktadır. Protein, niyasin, B6 vitamini ve fosfor açısından zengin olup, yüksek kolesterol içermektedir.

Kırmızı et çeşitleri: Kolesterolü yüksek olan kişilerin dikkatli tüketmeleri gereken kırmızı et, özellikle sığır ve kuzu eti ile ciğer selenyum bakımından oldukça zengindir. 100 gram kuzu ciğeri tükettiğinizde günlük selenyum ihtiyacınızın tamamından fazlasını alabilmektesiniz.

Tavuk göğüs eti: Derisi alınan 100 gram tavuk göğüs eti günlük selenyum gereksiniminin %39’unu karşılamaktadır. Tavuk göğüs eti ayrıca demir, niyasin, B6 vitamini, fosfor ve potasyum yönünden de oldukça zengindir.

İçeriğinde selenyum olan diğer bazı besinler:

Selenyum minerali alınabilecek diğer besinler olarak mantar, yumurta, yulaf, esmer pirinç, istiridye, soğan, sarımsak ve tahılları sayabiliriz.

Leave a Reply