Şeker hastalığının başlıca 7 önemli belirtisi

şeker hasatlığının 7 önemli belirtisi

Şeker hastalığının (Diyabet) belirtileri, şeker hastalığını haber veren 7 önemli belirti bu yazımızda. Yapılan araştırmalarda ülkemizdeki şeker hastalarının nüfusa oranı yaklaşık %13,5 olarak tespit edilmiştir. Bu oran, daha diyabet tanısı konulmamış, bozulmuş glukoz toleransı bulunan ve şeker hastalığına aday olanlar da eklendiğinde %33 gibi oldukça yüksek bir orana çıkmaktadır. Sağlıklı beslenme, tıbbi tedaviler ve düzenli egzersiz yapılan bir yaşam biçimine geçildiğinde önlenebilir ve kontrol altına alınabilir bir hastalıktır. Erken tanılama ve tedaviye başlama konusunda, öncelikle şeker hastalığının belirtilerini bilmek gerekmektedir. İşte; şeker hastalığının 7 önemli belirtisi.

1- Bacaklarda kramp:

Vücuttaki insülin azlığı sebebiyle kandaki şeker oranı yükselmekte, hücreye girip yakıt olarak kullanılamamakta ve hücrelerde enerji açlığı meydana gelmektedir. Bacaklarda kramplar, halsizlik, tatlıya karşı aşırı istek, gündüz uyku hali, sabah güç uyanma ve konsantrasyonda azalma kan şekerinin yükselmesiyle şiddeti artan belirtilerdir. Bunlar gibi yakınmaları olanların açlık kan şekeri normal bile olsa, tokluk kan şekeri takibinin yapılması ya da şeker yükleme testinin yapılması gerekmektedir.

2- Ağız kuruluğu:

Şeker hastalığı öncesi dönem erkenden fark edilmezse, yorulan pankreas kan şekerini kontrol edecek kadar insülin salgılayamıyor. Bunun sonucunda tokluk kan şekeri yükselmeye başlamakta, ağız kuruluğu ve aşırı su içme gibi belirtiler vermektedir.

3- Gece sık idrara kalkma:

Ağız kuruluğu ile alınan fazla suyun yanında, yükselen kan şekerinin böbrekte oluşturduğu basınç sebebiyle kişi geceleri idrara çıkmak için uyanmaktadır. Gece 1 defa idrar için kalkmak normaldir, ancak daha çok idrar için kalkmak akla diyabeti getirmelidir.

4- Kaşıntı:

Kan şekeri yükseldikçe cilt kurumakta ve genel anlamda bir kaşıntı başlamaktadır. Yaşanan bu kaşıntılar kadınların genital bölgelerinde çok daha fazla olabilmektedir.

5- uyuklama:

Kandaki şeker oranı yüksek olsa da yakıt olarak kullanılamadığından hücreler yeterli enerjiyi sağlayamamaktadır. Enerjisizlik sinir sistemi ve beyin hücrelerini de etkilediğinde uyuklama, halsizlik ve konsantrasyon sorunları yaşanabilmektedir.

6- kilo kaybı:

Pankreasta insülin stoğu azalmaya devam ettiği müddetçe açlık kan şekeri de yükselmektedir. Kandaki şeker oranı yüksek olsa da kullanılamadığı için, hücrelerde enerji açlığı ortaya çıkmakta ve bu açlığı yağ ve kas hücrelerinden karşılamaya çalışmaktadır. Bu nedenle de kilo kayıpları yaşanabilmektedir.

7- Genital mantar enfeksiyonları:

Şeker hastalığının bir diğer belirtisi de kandaki şekerin yükselmesi mikropların kolay üremesine yol açmaktadır. Kadınlarda sıklıkla idrar yolu enfeksiyonları ve kaşıntıyla başlayan genital mantar enfeksiyonları ortaya çıkabilmektedir.

Leave a Reply