Şeker hastalığında tansiyon yüksekliği ve hipertansiyon

Bu günkü yazımızda, diyabet ve tansiyon arasındaki ilişkiye bakacağız. Şeker hastalığı belki de dünyanın en tehlikeli hastalıkları arasındadır. Tedavi edilmeyen ve kontrol altına alınmayan kan şekeri, zamanla organ hasarlarına, kalp hastalıkları ve damar sertliğine neden olabiliyor. Bunlar şeker kaynaklı olduğundan metabolik sendrom olarak bilinmektedir. Şeker hastalığında en fazla görülen durum, tansiyon yükselmesidir.

Şeker hastalarında tansiyonun yüksek olması, kalp hastalığı riskini yükseltir. Şeker hastalarının yaklaşık yarısında tansiyon yükselmesi problemi yaşanır. Büyük tansiyon en fazla 13, küçük tansiyonsa 8 olmalıdır. Bu nedenle, şeker hastaları sürekli olarak kontrol edilmelidir. Evde, tansiyon yüksek çıkarsa kesinlikle tansiyon ilacı alınmalıdır.

Tansiyon yüksekliği, aynı zamanda gözlere ve böbreklere de hasar verdiğinden hemen tedaviye başlanmalıdır. Kilo fazlalığı varsa mutlaka kilo verilmelidir. Vücut ağırlığında 1 kilogram kadar azalma olduğunda tansiyon da 1 mmhg kadar azalır. Tedavide ilaç kullanılsa bile kalp hastalığı riski vardır. Tansiyon problemi olan şeker hastalarına sebze, meyve, yağsız süt ve potasyum açısından zengin gıdalar önerilmektedir. Kanda magnezyum düzeyi kontrol edilmeli ve gerekirse takviye edilmelidir.

Tansiyon ve şeker olanlara öneriler:

Hızla ideal kiloya inilmelidir, sigara ve alkol alınmamalıdır,

Yaşam tarzında değişikliğe gidilmeli, normal hayata egzersizi eklenmelidir,

LDL kolesterol 100 mg altında olmalıdır, tansiyon 12/8 olmalıdır,

40 yaş üzeri olanlar kolesterol ilacı almalıdır,

Doktor kontrolünde trigliserid düşürülmelidir,

Her gün aspirin alınmalı,

Her yıl EKG çekilmeli, ferritin kanda yüksek olmamalı,

Homosistein yüksekse, B6 ve B12 vitamini ve folat alınmalıdır.

Nasıl beslenmelidir?

Sıvı yağ ve zeytinyağı tüketilmelidir, süt ve süt ürünleri yağsız olanlardan alınmalıdır,

Margarin ve tereyağı yenilmemelidir, sebze ve meyve tüketilmelidir,

Tam tahıllar ve kuru baklagiller yenilmelidir,

Haftada en az 2 defa balık yenilmelidir,

Yağsız kırmızı et haftada 1 defa yenilmelidir.

Şeker hastalarında, kalp krizi riski olduğundan düzenli doktor kontrolünde olmak gereklidir. Doktorun önerdiği ilaçlar ve tahliller, düzenli yapılarak kan şekeri kontrol altına alınmalıdır. Kan şekeri dengeye alınmadığında hasta pek çok organ hasarı yaşayabilir. Özellikle böbrekler, gözler ve kalp ciddi manada risk altındadır. Şeker hastalığı yüzünden milyonlarca insan hayatını kaybetmektedir. Bir tedavisi olmayan bu hastalık, sadece düzenli ve dengeli bir hayat tarzı istemektedir.

Leave a Reply