Şeker hastalığı nedir

şeker hastalığı nedir

Şeker hastalığı nedir, en önemli belirtileri nelerdir işte şeker hastalığı (diyabet) hakkında bilmeniz gerekenler. İnsülin hormonunun kanda olmaması veya hücreler tarafından emilemediği durumlarda kanda şeker birikimi başlar. Kan şekerinin hızla yükselmesi ile şeker hastalığı oluşur. Sabah aç karna ölçülen kan şekeri 126 mg/dl’nin üzerinde olması diyabet yani şeker hastalığının başlıca tanısıdır. Bu durumda bir endokrin uzmanına gitmek ve tedaviye başlamak gereklidir.

Şeker hastalığı belirtileri nelerdir?

  1. Çok fazla su içme, ağız kuruluğu,
  2. Çok idrara çıkma,
  3. Çok acıkma,
  4. Zayıflama ve halsizlik,
  5. Yaraların geç iyileşmesi, cildin kuru ve kaşıntılı olması,
  6. Ayaklarda uyuşma,
  7. Görmede bulanıklık, vajinal kaşıntı,
  8. Yemeklerden sonra uyku basması, tatlıya düşkün olma,
  9. Sinirli olma,
  10. El ve ayaklarda yanma,
  11. Uzun süre aç kalamama,
  12. Horlama olarak sayılabilir.

Şeker hastalığı nasıl oluşur?

Şeker hastalığı 4 adım halinde gelişir. Bazı hastalar hiçbir belirti hissetmediklerinden hastalığı normal kontrollerde fark ederler.

Kan şekeri düşüklüğü:

Genelde ailede birinci derece yakınında şeker hastalığı olan kişilerde şeker hastalığı başlamadan yaklaşık 3-4 yıl kadar önce, kan şekerinde düşmeler başlar. Doktorlar bu durumda şeker yüklemesi testi yaparlar. Şeker yüklemesi testinin 3. Ve 4. Saatinde kan şekeri 80 mg/dl’nin altına düşerse kan şekeri düşüklüğü oluşmuş olur. Hastalar sıklıkla terleme, çarpıntı ve tansiyon yükselmesi yaşayabilirler. Kan şekeri düşüklüğü, yemek sonrası insülinin hızla yükselmesi daha sonra hızla kan şekerini düşürmesi ile ortaya çıkan bir durumdur.

Açlık kan şekeri bozukluğu:

Açlık kan şekerinin 90-126 mg/dl olduğu durumlara verilen isimdir. Tokluk kan şekeri normal olduğu halde açılık kan şekeri yüksektir.

Tokluk kan şekerinde yükselme:

Tokluk kan şekeri, yemek sonrası ölçülen kan şekeridir. Yemek sonrası tokluk kan şekerinin 140-199 mg/dl arasında olması gizli şeker hastalığı olarak bilinir. Bu hastaların yaklaşık 3’ te birinde şeker hastalığı gelişir. Bu nedenle gizli şeker hastalığı tanısı koyulan kişilere ciddi perhiz ve sağlıklı beslenme verilir. Bu şekilde şeker hastalığı oluşmasının önüne geçilir.

Şeker hastalığı:

Şeker hastalığı, açlık kan şekerinin 126 mg/dl’nin üzerinde olması ve tokluk kan şekerinin 200 mg%dl üzerinde olması ile koyulan tanıdır. Bu tanı koyulduktan sonra düzenli bir yaşam ve sağlıklı beslenme yapılmalıdır. Çünkü, şeker hastalığı düzenli yaşamı sever.

Şeker hastalığına hangi bölüm bakar?

Eğer şeker hastalığı olduğunu düşündüğünüz belirtiler varsa, gitmeniz gereken bölüm iç hastalıkları, yani dahiliye bölümüne başvurmalısınız.

Leave a Reply