Şaşılık belirtileri ve nedenleri nelerdir tedavisi var mı?

şaşılık

Şaşılık nedenleri nelerdir tedavisi var mı: Şaşılık, gözlerin bakış pozisyonunu kaybetmesi ve her iki gözün farklı noktalara bakmasına verilen isimdir. Gözlerden biri tam karşıya bakarken diğeri aşağıya, yukarıya ya da içe, dışa bakabilir. Uzmanlar, şaşılığın erken teşhis edilmesi ve tedavisinin başlamasıyla düzelebileceğini söylemektedir. Ayrıca, aile içinde 1. Derece yakında şaşılık varsa, çocuklarda görülme olasılığı artmaktadır.

Şaşılıkta erken teşhis

Şaşılıkta erken teşhis, şaşılık tedavisi için çok önemlidir. Çünkü, yerleşen şaşılık zamanla görme problemlerine de neden olabilmektedir. Doğum sonrası ve çocukluk döneminde çocuklar mutlaka bir göz uzmanının kontrolünden geçmelidir.

Şaşılığın olası nedenleri

Sorunlu hamilelik dönemi ve doğumun problemli ve zor olması, çocuğun büyüdüğü dönemde geçirdiği hastalıklar,

Şaşılıkta genetik yatkınlık olduğundan, birinci derece akrabada olan şaşılık,

Çocukluk döneminde yani 2 yaş üzerinde görülen şaşılık nedeni göz hastalıklarıdır,

Şaşılığa yatkınlığı olan çocukta şaşılık, ateşli hastalıklar ve çeşitli travmalar kaynaklı olabilir,

Göz kaslarını beynimiz yönetir. Beyinde sinirlerde olan felçler, göz sinirlerini hareket ettiremez hale gelebilir.

Geçirilen kazalar, hipertansiyon, diyabet, ateşli hastalıklar göze gelen sinirlerde felç yaratabilir,

Kas felçlerine bağlı gelişen göz kaymaları, çocuklarda göz tembelliği ve çift görmeye neden olabilir.

Şaşılığın belirtileri ve tedavisi

Şaşılığın tedavi şekli tipine bağlı olarak yapılmaktadır. Genelde, gözlük, prizma ve cerrahi uygulama yapılır. Şaşılığın altında olan neden tedavi edilir.  Bazı şaşılıklar görme kusuru ile oluşur. Bu durumda hasta gözlük kullanınca şaşılık da düzelir. Hastada göz tembelliği varsa, göze kapama tedavisi uygulanarak şaşılığın önüne geçilir. Göz kaslarının fizik tedavisine ortopedik tedavi denilir. her iki gözde görme yeteneği kuvvetlendirmek için uygulanır. Araba kullanma, basketbol, tenis gibi mesafe ayarlanması gereken sporlarda da başarı sağlar.

Doğuştan olan kaymalarda 1-6 yaş arası, ameliyat edilmesi çok daha başarılıdır. Gözlük ile düzelmeyen kaymalarda cerrahi tedavi uygulanır. Şaşılık ameliyatı genel anestezi altında yapılan basit operasyonlardır.

Bazı şaşılık durumundaysa botoks uygulaması yapılabilir. Felce bağlı oluşan şaşılıkta, ameliyat olmuş fakat düzelmeyen şaşılıkta, guatr hastalarında oluşan şaşılıkta botoks çok etkilidir. Hastanın bu tür şaşılıkta çift görmesi vardır ve hasta normal hayatında zorlanır. Bu nedenle botoks uygulaması ile şaşılığın önüne geçilir.

Leave a Reply