Sarımsağın faydaları, Sarımsak neye iyi gelir?

sarımsağın faydaları

Sarımsağın faydaları, Sarımsak neye iyi gelir?
Sarımsak belki kokusu ile rahatsız edici olabilir, ancak sarımsağın faydaları bu etkilerini göz ardı etmeniz açısından yeterlidir. Sarımsakla ilgili yapılan çalışmalar asırlardır sağlık problemlerinin tedavisinde kullanılmasının ne kadar doğru olduğunu da ortaya çıkarmıştır.
Sarımsağın faydaları dendiğinde kalp sağlığını koruması, kötü kolesterolü düşürmesi ve tansiyonu dengelemesi gibi önemli konular akla gelmektedir. İçeriğindeki zengin vitamin, mineral ve bileşiklerle çok daha geniş bir alanda faydası vardır.

Sarımsağın sağlığa olan faydaları

1- Kalp ve damar sağlığını korur:

Yapılan çalışmalarda sarımsağın trigliserid ve toplam kolesterolü %7-8 oranında düşürdüğü belirlenmiştir. Damarların enflamatuar ve oksidatif stresten korunmasını sağlayan sarımsağın, pıhtılaşmayı önleyen alojene maddesi içerdiği de bilinmektedir. Sarımsakta oldukça yüksek miktarda yer alan B6 vitamini de damarlara zarar veren homosistein düzeyini de düşürmektedir.

2- Tansiyonu dengeler:

Sarımsaktaki alliin bileşeni, sarımsağa hem kokusunu vermekte hem de anjyotensin2 adı verilen, damarların daralmasına ve kan basıncının yükselmesine yol açan peptid hormonunu baskılamaktadır. Bu sayede tansiyonun normal düzeyinde kalmasına yardımcı olmaktadır.

3- Antibakteriyel ve antiviraldir:

Sarımsağın antibakteriyel ve antiviral özellikleri, onun gıda maddesi olarak kullanılması kadar tedavi amaçlı kullanılmasını da sağlamaktadır. Bu özellikleri bakteri ve virüslerin yol açtığı hastalıkların iyileşme sürecini hızlandırmaktadır.

4- Kanser riskini düşürür:

Düzenli olarak çiğ veya az pişmiş sarımsak tüketimi, başta mide ve kolan kanseri olmak üzere birçok kanser hastalığı riskini düşürmektedir. Yapılan çalışmalarda sarımsağın kolorektal kanser riskini yaklaşık %30’a kadar çekmektedir.

5- Soğuk algınlığına iyi gelir:

Kış mevsiminde sarımsak tükettiğiniz zaman bağışıklığınızı güçlendirerek, üst solunum yollarını etkileyen hastalıklara karşı direnç sağlamaktadır.

6- Demiri metabolize eder:

Yapılan en son araştırmalarda, demirin vücut tarafından metabolize edilmesine katkı sağladığı belirlenmiştir. Düzenli olarak tüketilen sarımsak, demirin hücreden ayrılarak yeniden dolaşım sistemine dönmesinde köprü vazifesi gören ferroportin proteini miktarını arttırmaktadır.

Sarımsağın diğer bazı faydaları:

Sarımsak selenyum açısından zengin olup, bağırsak parazitlerini temizlemekte, haricen kullanılırsa mantar tedavisine katkı sağlar. Antioksidan özelliği olan sarımsak iyi kolesterolü yükseltmekte ve kalp krizi riskini düşürmektedir. Ayrıca kulak iltihaplanmasına ve boğaz kaşıntısına da iyi gelmektedir. Vitamin ve mineraller yönünden zengin olup, diyet yapanlarda ya da sağlıklı kişilerde kilo kontrolüne yardımcı olur.

Leave a Reply