10 Adımda saman nezlesinden korunma

Alerji kaynaklı burun iltihabına saman nezlesi deniliyor. Saman nezlesi, alerjenlerin burun mukozasına yapışması sonucu meydana gelmektedir. özellikle, bahar aylarında polenlerin artması ile oluşan alerjik rinit, halk arasında saman nezlesi olarak bilinmektedir. Hayvan tüyleri, çeşitli kimyasallar ve ev tozu ile de tetiklenen bu hastalık, ataklarla gelmektedir.

Alerjik rinit yani saman nezlesi neden oluşur?

Alerjik rinit en fazla havada uçuşan polenler , küf, mantarlar ve ev akarları,

Kuru ve rüzgarlı havada dışarıda olma, bahar aylarında çok fazla polene maruz kalma,

Hamam böceği ve ev tozu akarına maruz kalma,

Evde kedi, köpek ve kuş gibi evcil hayvan beslenmesi kaynaklı oluşmaktadır.

Saman nezlesi belirtileri nelerdir?

Burun akıntısı ve burun tıkanması, aksırma, öksürme, boğaz ağrısı, sinüslerde baskı ve yüzde ağrılar, göz altında şişmeler, koku ve tatta azalma, çocuklarda sık burnu kaşıma, yorgunluk, uyku bozukluğu, hırıltılı solunum, öksürük ve baş ağrısı saman nezlesinin belirtileridir.

Saman nezlesi, sıklıkla alerji yatkınlığı olan kişilerde oluşmaktadır. Bu kişilerde egzema, ürtiker ve astım riski de yüksektir. Ailede 1. derece yakınınızda alerji varsa, sizde de çıkma olasılığı yüksektir. Hastalık 40 yaş öncesinde ortaya çıkmaktadır ve kendiliğinden geçmemektedir.

Hastalarda iş ve okul başarısı düşer. Çünkü uykuya dalma ve devam ettirme sıkıntısı, öksürük ve nefes alıp vermede güçlük, uzun süre burun tıkanıklığı, çocuklarda orta kulak iltihabı oluşabilmektedir.

Saman nezlesi tedavisi:

Polen alerjisi yani saman nezlesinde, hastanın muayenesi ve öyküsü çok önemlidir. Bazen doktor alerji testi isteyebilir. Hastanın derisine alerjen maddelerle çizgiler atılır. Alerji varsa, çizilen deri şişer ve kaşınır. Bunun yanında hastaya kan testi yapılabilir. Kanda, o alerjene karşı antikorun olup olmadığı anlaşılır. Tedavide ilk olarak hasta alerjenlerden uzak tutulur. Bunlar sorunu çözümlemediğinde kortizonlu burun spreyi, antihistaminikler, ödem giderici tablet ve spreyler kullanılabilir. Sinüslerin tuzlu suyla yıkanması da basit ve etkili bir yöntemdir.

Saman nezlesini azaltmak için 10 öneri:

1- Yağmursuz ve kuru havalarda dışarı çıkılmamalıdır. Bu tür havalar polenlerin rüzgarla havalandığı dönemdir. Mümkünse, yağmur yağdıktan sonra dışarı çıkılmalıdır.

2- Alerjenlerin ortaya ve havaya yayılacağı çim biçme, yabani ot temizleme gibi bahçe işlerinden uzak durun.

3- Dışarıda giyilen kıyafetler, eve dönünce hemen değiştirilmeli ve duş alınmalıdır.

4- Polenlerden korunmak amacıyla çarşaf, havlu ve yastıklar yıkandıktan sonra dışarıda kurutulmamalıdır.

5- Dışarı çıkarken geniş bir gözlük ve alerji maskesi kesinlikle kullanılmalıdır.

6- Polenlerin çoğaldığı dönemlerde, şikayetler artmadan antihistaminler kullanılmalıdır.

7- Polenlerin arttığı zamanlara evin cam ve pencereleri kapalı olmalıdır.

8- Evde ve arabada polen filtreli klimalar kullanılmalıdır.

9- Nem oranı mümkün olduğunca düşük olmalıdır.

10- Vakumlu ve hepa filtreli bir süpürgeyle ev temizliği yapılmalıdır.

Kaynak: Bu yazı, memorial.com.tr/saglik-rehberleri/saman-nezlesine-10-adimda-dur-deyin/ kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

One Response

  1. Kadir Onay 30 Ekim 2018

Leave a Reply