Sağlıklı bir yaşlılık için 8 altın kural

saglikli-yaslanma

Yaşlanmak, doğanın bir kanunudur. Önemli olan sağlıklı bir yaşlılık geçirmektir. Yaşlılıkta bağımsız ve kendine yeten insanlar olmak çok önemlidir. İşte, bu nedenle dikkat edilmesi gereken ve erken yaşlarda alınacak olan bazı önlemler vardır. İşte, sağlıklı bir yaşlılığın 8 kuralı;

Hayattan kopmamak:

Yaşlanmak, evinizde hapsolmak ve hayattan kopmak demek değildir. Yaşlılar, kendi sosyal hayatlarını kurmalı ve hayatlarını yaşamalıdır. Sağlıklı yaşlanmak ve hastalıkların tedavi edilmesi çok önemlidir.

İlaç kullanmak:

Yaşlı hastalarda çok fazla ilaç kullanılmaktadır. Yapılan araştırmalarda bu ilaçların kabızlık, ağrı kesici, vitamin, bitkisel ilaçlar olduğu ortaya çıkmıştır. Bu ilaçların neredeyse çoğunluğu reçetesiz kullanılmaktadır. Fakat kullanılan bu ilaçlar diğer ilaçlarla birlikte çeşitli yan etkilere sahiptir. Bu nedenle eczacı ve doktora danışmadan ilaç alınmamalıdır.

Evinizde yaşlılık önlemi alın:

Yaşlanma ile birlikte kemik erimesi de başlar. Bu durumda kemikler çok daha kolay kırılmaya başlar. Kırıkları önlemek için, küçük kilim, paspas, kaygan cilalar, ortada olan kordonlar kaldırılmalıdır. Evde az eşya olmalıdır. Merdivenlerde mutlaka trabzan olmalı ve ev çok iyi ışıklanmalıdır.

Yürüme:

Spor yapmak yaşlanma etkilerini geciktirir. Evin etrafında yürümek, bahçede sebze yetiştirmek, çöpü atmak, markete ve pazara gitmek, otobüsten erken inip yürümek, evde koridorda yürümek en iyi egzersizlerdir. Bunlar yapıldığında kendinizi çok daha iyi hissedecektir.

Sağlıklı yaşam için mutfak:

Sağlıklı ve düzenli beslenerek zinde kalabilirsiniz. Bu nedenle pişirme şekilleri çok önemlidir. Yağda kızartma ve kavurma sağlıklı kabul edilmemektedir. Fırın, buğulama, buharda pişirme ve ızgara yapma sağlıklı yöntemlerdir. Margarin, tuz, hazır pasta mamulleri, kızartılmış ve şerbetli tatlılardan uzak durun.

Renkli ve 5-6 öğün beslenme:

Her gün farklı renklerde olan sebzelerden ve meyvelerden tüketin. Günde 5-6 öğün beslenin, 2 litre su için. Beyaz ekmek yerine tahıllı ekmek yiyin. Beslenmenizde sağlıklı gıdalara yöneldiğinizde çok dinç ve sağlıklı olduğunuzu fark edeceksiniz.

Hobiler:

Artık çalışmıyorsanız kendinize hobiler yaratın. Resim yapın, koroya katılın, dikiş dikin ve insanlarla bir araya geleceğiniz kurslara katılın. Bu sayede kaliteli zaman geçirip, moral açısından daha zinde olursunuz.

Düzenli sağlık kontrolleri:

Sağlık kontrollerine düzenli gitmek, başlayacak olan hastalıkların erken tanısının yapılıp, tedavi edilmesini sağlar. Bu nedenle 6 ayda 1 defa kontrole gitmek sağlığınız açısından çok önemlidir.

Leave a Reply