Safra kesesi taşı belirtileri ve tedavisi

Safra kesesi, karnın sağ üst kısmında bulunan bir organdır. Karaciğer tarafından üretilen safra sıvısını, yemek yenildiğinde bağırsaklara yollar. Burada amaç, yemeklerden alınan yağın sindirilmesidir. Yemeklerden sonra oluşan şişkinlik, karın bölgesinden omuzlara kadar uzanan ağrılar safra taşı belirtisi olabilir. Safra taşları kadınlarda çok daha fazla görülür.

Safra kesesinde taş belirtileri nelerdir?

Safra kesesinde taş olması, çoğu hastada belirti yaratmadığından anlaşılmaz. Fakat hastaların bazılarında belirtiler oluşabilir. Bunlar;

Kaburgaların alt kısmında veya karnın orta üst kısmında ağrılar, ağrıların omuz ve sırta yayılması,

Ağrılar 10 dakika- 2 saat arasında devam edebilir, bazen 4 saat kadar sürer,

Ağrının şiddetlenmesi ile kusmalar, terleme ve titreme oluşabilir,

Safra kesesinin işlevini yürütememesi kaynaklı olarak, yağlı yiyecekler tüketildikten sonra aşırı şişkinlik oluşması başlıca safra kesesi taşı belirtisidir.

Safra taşı nasıl olur?

Kolesterol fazlası olduğunda safra taşı oluşabilir. Safra sıvısı, kolesterolü çözmek için kimyasal üretir. Ancak çözülemeyen kolesterol birikir ve kristalleşerek safra taşına dönüşür.

Safra boyası olarak bilinen ve kırmızı kan hücresi yıkımında kullanılan billirubin seviyesinde olan yükselme safra taşına neden olur.

Siroz, safra yolunda iltihap karaciğerden fazla billirubin oluşturarak safra taşına neden olur.

Safra kesesinin tamamen boşalmaması kaynaklı olarak, safra yoğunluğunda olan artış kaynaklı safra taşı oluşabilir.

Safra taşları ne sorun yaratırlar?

Safra taşları alınmadığında safra kesesi ve pankreasta hatta bağırsaklarda tıkanmalar oluşabilir. Safra yolunda ve safra içinde iltihaplanmalar meydana gelebilir. Safra taşlarının sürekli olarak bölgede kalması, zamanla safra yolu kanserine neden olabilir. Sık şekilde safra taşı sorunu yaşayan hastalarda bu kanser çok sık görülür. Safra yolunda oluşan tıkanıklık kaynaklı hasta sarılık yaşayabilir. Bu durum aslında hastanın safra yolunda iltihap olduğunun da göstergesidir. Tedavi edilmediğinde pankreasta hasar oluşabilir.

Safra kesesi taşı tedavisi nasıl yapılır?

Safra taşında büyüklük ve bulunduğu bölge durumuna göre tedavi planlanır. Eğer taş küçük ve safra sıvısının alkımında sorun yaratmıyorsa hiçbir şey yapılmaz. Taş büyük olduğunda ve safra akımında sıkıntı varsa, ağrı ve iltihap oluşuyorsa tedavi kesinlikle planlanmalıdır. Bu durumda doktorunuz tedavi planında şunları uygular;

Yağlı ve süt içeren ürünlerde kısıtlamalar yaparak beslenme planlanması,

Özel bir alet ile şok dalgaları yayarak safra, böbrek ve idrar yolunda taşların kırılması, yani Litotripsi uygulaması yapılabilir. Fakat bu yöntem her hastada uygulanmaz.

Sağlık koşulları diğer tedavilere uygun olmayan hastalarda ilaç tedavisi planlanır, fakat bu tedavi etkili değildir.

Safra kesesinde taş olan hastaların neredeyse %80’inde safra kesesi ameliyat ile alınır. Genelde kesenin tamamı alınır çok ender kese içi boşaltılır.

Safra taşı oluşmasından korunmak mümkün mü?

Safra taşı oluşmasından korunmak mümkün değildir. Fakat sağlıklı beslenmek, ideal kiloda olmak ve alkol tüketmemek bu durumda etkilidir. Önemli olan, safra kesenizi düzenli aralıklarla kontrol ettirmektir. Çünkü safra kesesi sorunları ve taşları genelde çok belirti vermemektedir.

Leave a Reply