Saç dökülmesine neden olan bu 9 maddeye dikkat

Bakımlı görünebilmek ve kişinin kendisini iyi hissetmesi amacıyla sağlıklı saçlar büyük önem taşımaktadır. Ama stresten beslenme alışkanlıklarına, hatalı ürünlerin kullanılmasından bazı hastalıklara varana dek birçok faktör saç dökülmesinin nedenleridir. Yazımızda, saç dökülmesinin 9 nedeni hakkında bilgiler vereceğiz. İşte, detaylar;

Saç dökülmesi, kişinin estetik görünümünün yanı sıra psikolojik durumunu da negatif etkileyebilmektedir. Bundan dolayı, saç dökülmesi probleminin kaynağı belirlenip değerlendirilmesi yapılmalı ve saç dökülmesi durdurulmalıdır.

Dökülen saç teli sayısı ve dökülme sıklığı önemli;

İnsanın kafasındaki saç tellerinin bir yaşam siklusu bulunmaktadır. Saç teli yaklaşık 4-6 yıl kadar yaşamaktadır. Saç telleri bu süre sonunda dinlenmeye geçer ve sonrasında da dökülür. Saçların bu süreçteki dökülmesi gayet doğal bir durumdur ve her insanda her gün 50-100 adet saç dökülmesi yaşanmaktadır. Şayet bu miktardan daha çok bir saç dökülmesi varsa, saçları yıkarken dökülen saç miktarında artış oluyorsa, saçlar yıkanıp kurulandıktan sonra elle çekildiğinde ele bir miktar saç teli gelmekteyse kesinlikle dikkate alınması gerekmektedir.

Saç dökülmesi nedenleri;

  • Genetik faktörler; Saç dökülmesinin nedenleri kadınlarda ve erkeklerde değişiklik göstermektedir. Erkeklerdeki saç dökülmesi, toplumun yarısından fazlasında olan erkeksi tip hormona dayalı bir saç dökülmesidir ve bu kronik bir durumdur. Bu kişilerde yaşın ilerlemesiyle birlikte kellik de ilerlemekte ve en sonunda da saç ekimi gerekmektedir. Erken dönemde başlatılan PRP ve mezoterapiler gibi takviye tedavilerle saç dökülme hızı yavaşlatılabilir. Bu sayede kelliğin önüne geçilebilir.

Bu tür saç dökülmeleri kadınlarda da olabilmektedir. Daha çok ailesinde kellik sorunu bulunanlar saç dökülme riski taşmaktadır. 16-18 yaşlarında erkek tipi saç dökülmesi bugün artık genç kızlarda da yaygın olarak görülmeye başlanmıştır. Eski dönemlere nazaran bu tip saç dökülmelerine sağlıksız beslenme, stres, hormonal sorunlar ve uzun süreli açlık neden olabilmektedir. Kadın tipi saç dökülmesinde erkeklerde olduğu gibi, yapılan tedaviye ek olarak hormonal tedavilerin uygulanması etkin sonuçlar verebilmektedir.

Hatalı beslenme; En sık görülen saç dökülme nedenlerinden biri de hatalı beslenme alışkanlıklarıdır. Saçlar canlı bir organımızdır ve beslenmesi gerekmektedir. Dengeli ve düzenli bir beslenmenin olmaması, uzun süre aç kalmak, tek tip ve karbonhidrat içerikli bir beslenme saçların etkilenmesine neden olup dökülmesine yol açabilmektedir. Bu durumun düzeltilmesi dengeli bir beslenme alışkanlığı edinmekle sağlanabilir.

Vitamin ve mineral eksikliği; Beslenmeyle ilgili herhangi bir sorun yaşanmamasına karşın, saçlar için gereken vitamin ve minerallerin kandaki eksiklikleri saçların dökülmesinde etkili olmaktadır. B12 ve D vitamini, biotin, folik asit, demir ve çinko gibi vitamin ve mineraller kan tahlilinde eksik çıktıysa, saçlar beslenememekte ve sonuç olarak da dökülebilmektedir. Vitamin ve mineral eksikliklerinin bir uzman tarafından değerlendirilmesi ve buna göre takviyeler alınması gerekmektedir.

Deri ile ilgili sorunlar; Genetik faktörlerin haricinde iç hastalıkları ve deri hastalıkları da saç dökülmesine yol açabilir. Deriden kaynaklanan saç dökülmesi, genellikle derideki hastalıkların saç derisini etkilemesi nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Egzama, sedef, akne, aşırı yağlı deri, liken hastalığı ve mantar hastalıkları saçları etkilemeye başlarsa saçın dökülmesi kaçınılmazdır. Bu tür bir saç dökülmesi varsa, öncelikle altta yatan deri hastalığının tedavi edilmesiyle giderilebilir.

Bazı iç hastalıkları ve ilaçların kullanımı; Tiroit bezi hastalıkları ve bazı iç hastalıklarının tedavisinde kullanılan ilaçlar, romatizmal hastalıklar, zayıflama hapları, alınan hormonlar, insülin direnci, böbrek üstü bezi hastalıkları, diyabet ve doğum kontrol hapları, bazı durumlarda da bu tür hapların kullanımının bırakılması saç dökülmesine neden olabilmektedir. Eğer aniden saç kaybı yaşanmaya başlandıysa, son üç aylık dönemde yaşanmış ameliyatlar, ilaç toksisiteleri, ateşli hastalıklar, şiddetli travma ve kay kayıpları da saç dökülmesinin nedenleri arasında değerlendirilebilir.

Hormonal sorunlar; Kişide adet gecikmesi veya adet düzensizlikleri, tüylenme artışı, hızlı kilo alımı ve aşırı akne gibi durumlar varsa, ayrıca saç dökülmesi de yaşanıyorsa, hormonal saç dökülmesi olarak görülebilir. Bu tür sorunlar adetin 2. veya 3. günü yapılacak kan tahlilleri ile belirlenebilir.

Kozmetik etkenler; Kozmetik alışkanlıklar, fiziksel ve mekanik kimyasal dökülmelere yol açabilmektedir. Saçların sıkıca bağlanması, aşırı ısılı fön işlemleri, iç boneler, saç rengi açıcıları ve saçları düzleştirici uygulamalar saç dökülmesine neden olabilmektedir. Böyle bir durumda uygulanabilecek olan tek tedavi, saçların bunlara maruz kalmasının önüne geçmektir.

Stres ve depresyon; Yoğun stres yaşanması, birçok hastalığın nedeni oldu gibi saç dökülmesinin de nedenidir. Depresyon, psikozlar, anksiyete ve bu tür rahatsızlıkların tedavisi için alınan ilaçlar, saçları olumsuz etkilemekte ve dökülmelerine neden olabilmektedir.

Doğum ve kemoterapi; İki spesifik saç dökülmesi nedeni bulunmaktadır. İlki; doğumdan 2-3 ay sonra gelişen pospartum dökülmedir. Gebelik döneminde dökülmesi gereken saçların, birden bire hepsinin dökülmesidir. Verilecek olan takviyeler, bu rahatsızlığın iyileştirilmesinde etkili olacaktır. İkincisi de; kemoterapi tedavisi alan hastalardaki saç dökülmeleridir. Günümüzde modern ilaçların kullanılmaya başlanmasıyla birlikte bu tür saç dökülmeleri çok daha az olmaktadır. Zaten tedavinin bitirilmesiyle birlikte kendi kendine geçen bir saç dökülmesidir.

Saçlarımız, günlük hayatımızda birçok faktörden etkilenmektedir. İnsanın yaşantısında düzgün gitmeyen şeyler olduğu zaman, öncelikle kişi kendisini tartmalı ve sonrasında da ihtiyaç varsa bir dermatoloji uzmanına gitmelidir. Çevrenin yanlış yönlendirmeleri ve kulaktan dolma bilgiler nedeniyle hastaların zaman kaybetmemesi gerekir. Şayet temelinde ciddi bir sebep varsa, tanı ve tedavisinde geç kalınmış olacaktır. Ayrıca saç dökülmesini önlemek amacıyla bilinçsiz bir şekilde yapılan maske ve bazı karışımlar, kişinin saçlarına daha fazla zarar verip geri dönüşü olmayan hasarlar verebilmektedir.

Kaynak: Bu yazı, mynet.com/haber/saglik/sac-dokulmesinin-9-nedenine-dikkat-3661843-1 kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply