Rota virüsü nedir, nasıl önlenir, tedavi yöntemleri nelerdir?

rota virüsü nedir nasıl önlenir tedavi yöntemleri nelerdir

Rota virüsü aşısı nedir nasıl yapılır, nasıl önlenir ve tedavisi nasıl yapılır işte ayrıntılar. Rota virüsü, yeni doğan ve çocuklarda enfeksiyona neden olan, 6 ay-2 yaş arasında rastlanan yoğun ishal ile birlikte bağırsak ve mide iltihaplarına sebebiyet veren bir virüstür. Rota virüsünün kuluçka süresi 2-5 gün arası olup, ateş, ishal ve kusmayla birlikte seyretmektedir. Ateş ve kusma 3-4 gün içinde geçebilmekte ancak ishal 10 gün kadar devam edebilmektedir. Neredeyse tüm çocuklar, 5 yaşına gelene kadar en az bir kez rota virüsü kaynaklı hastalık yaşamıştır.

Rota virüsü nasıl bulaşır, nasıl önlenir?

Bu virüs ağzı ve dışkı yolu ile bulaşır. Bağırsak hücrelerini etkilemektedir ve başka bağırsak hastalıklarına da neden olabilmektedir. Daha çok kış mevsiminde görülen virüs tuvaletten sonra ellerin yıkanmaması ve yiyeceklerin bu ellerle yenmesi gibi yollarla bulaşmaktadır.

Virüsün bulaşmasını önlemenin en etkili yolu temizliktir. Tuvaletini yaptıktan sonra ellerini yıkamayı unutan küçük çocuklar rota virüsünün tehdidi altındadırlar. Bu yüzden çocuklarınıza el yıkama alışkanlığını kazandırmanız onların sağlığı açısından çok önemlidir. Virüsün bulaşmaması için evinizin temizliğine özen göstermeniz de önemlidir. Ancak ne kadar özen gösterseniz de bulaşma ihtimali vardır. Yine de genel temizliğin yanı sıra ellerinizi sık sık yıkamanız ve temiz tutmanız virüsün bebeğinize bulaşmasını önlemeye yardımcı olacaktır.

Rota virüsü tedavisi nasıldır?

Rota virüsü tedavisi için özel bir ilaç verilmemektedir. Hastanın vücudunun kaybettiği su ve tuz miktarı dengelenerek vücut direncinin artırılması amaçlanmaktadır. Bunu sağlamak için bol sıvı tüketilmesi ve ishale uyan gıdaların tüketilmesi gerekmektedir. Patates püresi, muz, pirinç ve yoğurt tüketilmesi ishale karşı fayda sağlar. Kesinlikle yağlı ve soslu yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Şayet çocuğunuzun yeterli sıvı alımı sağlanamıyorsa serum tedavisi verilir.

Yeni geliştirilen aşılar enfeksiyonları azaltmakta, birlikte gelişen ağır hastalıkları engellemektedir. Aşı, iki ayı geçmiş bebeklere 2 ya da 3 doz olarak ağızdan yapılmaktadır. Aşı uygulamasının yaygınlaştırılması tüm dünyada bebek ölümlerindeki oranın azalmasına katkı sağlayacaktır. Bu virüs daha çok aşının kullanımının olmadığı az gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkelerde daha çok görülmektedir. Aşının haricinde en etkili korunma yöntemi hijyendir. Burada asıl olan ellerin temizliğinin sağlanması, ellerinizin bebeklerle olan temasında özen gösterilmesidir. Çocuklarınıza tuvaletten sonra ellerini yıkama alışkanlığı kazandırmanız onların sağlığı açısından oldukça önemlidir.

Rota virüsü aşısı

Yeni doğan bebeklere aşı zamanı geldiğinde rota virüsü aşısı yapılarak bu hastalığın önüne geçmek amaçlanmıştır, rota virüsü aşısı sağlık kuruluşlarından yardım alınarak uygulanmalı ve bir uzman doktora danışmadan kullanılmamalıdır.

Leave a Reply