Romatizmaya iyi gelen yiyecekler

romatizma

Romatizma hastalığına iyi gelen yiyecekler. Romatizma dünyada en fazla görülen hastalıklardandır.  Eklemlerde iltihaplanmalar ile oluşur. Genelde bağışıklık sisteminin yavaşladığı zamanlarda görülür. Kroniktir. Tedavi edilmezse eklemlerde hareketlerin kısıtlanmasına neden olur. Hastalığın tamamen iyileşmesi gibi bir durum yoktur. Belirtiler hafifler veya engellenebilir. Romatizmaya iyi gelen yiyecekler ile iltihaplar engellenebilir, ağrılar azalır. İşte, romatizmaya iyi gelen yiyecekler;

Romatizmaya iyi gelen yiyecekler

Nar

Düzenli olarak nar ve nar suyu tüketmek, romatizma ağrılarını ve şişliklerine iyi gelmektedir. Nar, kemik ve kıkırdaklarda olan iltihaplara iyi gelmektedir.

Balık

Omega 3 yap asitleri nedeni ile balık, iltihaplı olan tüm hastalıklarda etkilidir. Haftada en az 2 defa balık tüketmek, romatizmaya iyi gelir ve eklemlerde olan iltihap azalır. Bu nedenle omega 3 tabletleri de kullanılabilir.

Keten tohumu

Keten tohumu içinde omega 3-omega 6 yağ asitleri bol miktarda bulunmaktadır. keten tohumu yağı, eklem ağrıları ve eklem sertleşmesine iyi gelir.  Keten tohumu ilaç kullanan kişilerde doktora danışılmadan alınmamalıdır.

Hodan otu, Frenk üzümü

Omega 3 yağ asidinin bir türü olan gamma linolenik asit doğal iltihap önleyicidir. Romatizma kaynaklı iltihaplanmada ve eklem şişliklerine iyi gelir. Çuha çiçeği, hodan otu, siyah kuş üzümü en iyi gamma linolenik asit içeren gıdalardır.

Yumurta

Sağlıklı doku, kemik ve eklemler için yumurta yenilebilir. Yumurta içinde bulunan sülfür, kemik ve eklemlerde olan romatizmaya iyi gelir.

Romatizma için öneriler

Günde yapılacak olan en az 5 dakika en fazla 30 dakikalık egzersizlerde eklemler kuvvetlenir ve romatizma yavaşlayabilir. Bu sayede eklemler esnekleşeceğinden çok faydalı olacaktır. Ayrıca romatizma ağrıları için uygulanabilecek olan sıcak ve soğuk kompres, sıcak duşlar çok faydalıdır.

Romatizma hastalıklarında antiinflamatuar ilaçlar kullanılmaktadır. Ayrıca fizik tedavi, rehabilitasyon, nöroloji, ortopedi ve travmatoloji, psikiyatri bu hastalıkla birlikte çalışır.  İltihaplı romatizma hastalıklarında bazı hastalar iyileşir bazıları ise ara ataklarla birlikte yaşar. Romatizma tedavisinde ana amaç organların sağlıklı kalmasını sağlamak, hastalığın yaşama engel olmasını engellemektir.

Leave a Reply