Rokanın faydaları, Roka neye iyi gelir

Bu günkü konumuzda roka bitkisi neye iyi gelir, vücudumuz için rokanın faydaları nelerdir, gibi sorulara yanıt vereceğiz, işte detaylar. Roka, aslında turpgiller familyasındandır. Bizim daha çok balık sofralarından tanıdığımız roka, aslında içerisinde olan A ve C vitamini, yüksek kalsiyum ve demir sayesinde her masada olmalıdır. Roka, salata, et ve sebze yemekleri ile makarnalarda kullanılmaktadır. 

Rokanın faydaları nelerdir?

Karotenoid;

Roka, içerisinde bol miktarda beta karoten barındırmaktadır. Beta karoten kuvvetli bir antioksidan olup, kansere karşı koruma sağlamaktadır. Karotenoid roka, ıspanak, pancar yaprağı, pazı ve lahana gibi sebzelerde bol miktarda bulunmaktadır.

Kalsiyum;

Kalsiyum içeriği çok fazla olan roka oldukça sağlıklı bir sebzedir. İçeriğinde kalsiyum olan sebzelerde oksalat içeriği fazla olduğu için tam olarak kalsiyum kullanılmaz. Oysa, rokada bu bileşikler yoktur.

Folat;

Gebelikte folat çok önemlidir. Çeşitli doğum kusurlarının önüne geçen bu madde, rokada bol miktarda bulunmaktadır. 100 gr. kadar roka, günlük folatın %24’nü karşılamaktadır.

C vitamini;

C vitamini açısından zengin olan roka güçlü bir antioksidandır. Organların ve hücrelerin kansere karşı korumasını yapan C vitamini, aynı zamanda bağışıklığı kuvvetlendirir. Kış aylarında bol roka yiyerek korunabilirsiniz.

A vitamini;

Roka, A vitamini açısından zengin bir besindir. Göz sağlığının korunmasını sağlayan A vitamini eksikliğinde gece körlüğü, kornea hastalıkları ve göz iltihapları oluşur.

K vitamini;

100 gr. kadar roka, günlük K vitamini ihtiyacının tamamını karşılamaktadır. Kemik gelişimi ve sağlığı için kesinlikle K vitamini gereklidir. Ayrıca, beyin sağlığı için de önemli vitaminlerden biridir.

Kanser;

Roka dahil olmak üzere, turpgiller familyasından olan tüm sebzeler içeriğinde glukozinolat barındırmaktadır. Rokada olan bu bileşik, akciğer ve bağırsak kanserine karşı koruma yapmaktadır. Fakat bu gıdaların aşırı tüketilmesi, hipotiroid riski yaratmaktadır.

Cinsel isteksizlik;

Roka, kuvvetli bir afrodizyaktır. Yenildiğinde cinsel isteği arttırır. Bu nedenle, cinsel isteksizlik yaşayanlara önerilir.

Kilo verme;

Roka tüketerek kolaylıkla kilo verebilirsiniz. 100 gr. roka 25 kaloridir. Diyet yaparken hem tok kalabilir, hem de mineral ve vitamin desteği alabilirsiniz.

Roka satın alırken,  yaprakların canlı olmasına dikkat edin. Çok koyu ve sararmış yapraklı olanları almayın. Üzerinde olan tarım ilaçlarından uzaklaştırmak için, bol su ile yıkanmalı ve sirkeli suda bekletilmelidir. Roka, 3-4 gün buzdolabında rahatlıkla bekler.

Leave a Reply