Reflü hastalığında beslenme tedavisi nasıldır

Reflü hastalığında beslenme nasıl olmalıdır, reflü hastası nasıl beslenmeli işte detaylar. Yemek yemek insani bir ihtiyaçtır. Yemek yenilmemesi durumunda şiddetli açlık hissedilecek, kan şekeri düşecek ve baş dönmesi gibi durumlarla karşılaşılacaktır. Yemek yememek kan şekerinin düşmesiyle birlikte birçok sorunu beraberinde getirirken bazı hastalıklarda adeta yemek yemeyi eziyet haline getirmektedir. Reflü de bu hastalıklardan yalnızca bir tanesidir. Reflü yemek borusu kapakçık kaslarının normal seyrinde çalışmaması durumunda oluşan hastalıktır. Reflü hastaları yemek yedikten sonra yemek borusuyla midesi arasında bulunan kapakçık normal seyrinden farklı açılacak ve kapanacaktır. Yanlış zamanda açılan mide ile yemek borusu arasındaki kapakçık mide asidinin yukarı çıkmasına sebep olacaktır. Bu duruma ise reflü denilmektedir.

İnsanların %65’inde reflü görülürken bu hastaların yalnızca %24’ü reflü şikâyetiyle doktora başvurmakta ve doktora başvuran hastalarında %70’i her gün reflü problemi yaşamaktadır.

Reflü Belirtileri Nelerdir?

Göğüste oluşan şiddetli ağrı ve karın şişliği reflü hastalığının en başlı belirtisidir. Ancak geğirme, ağız kokusu, yemek borusunda meydana gelen yanma hissi ve acı bir suyun ağza devamlı gelmesi gibi faktörler de reflü hastalığının yaygın belirtileri arasında bulunmaktadır.

Reflü İçin Beslenme Önerileri

Reflü yemek borusu kapakçığı ile ilgili bir hastalıktır. Ancak reflünün kendini göstermesini ya da tetiklemesine sebep olan en başlı etmen beslenme şeklidir. Beslenmemizi düzene sokarak reflüden olabildiğince korunabiliriz. Peki, reflü için beslenme önerileri nelerdir?

  • Bir öğünde çok fazla yemek yemek reflünün etkilerini artıracaktır. Bunun için de her öğün az miktarda yemek yemelisiniz. Çok sık yemek yiyip her yediğiniz öğünü az miktarda yiyebilirsiniz.
  • Tıka basa yemek yemek reflüyü tetikleyen sebepler arasında bulunmaktadır. Bunun için yemek yerken tıka basa yemek yememeli, yemekten kalkarken tam doymayı beklememelisiniz. Açlığınızı yatıştırmalısınız.
  • Bazı gıdaların tüketimi de mideyi rahatsız edecek etkiye sahiptir. Özellikle kuru baklagiller ve gaz yapan besinler reflüye neden olmaktadır. Turşu gibi aşırı ekşi ve aşırı acı gıdalarda reflüyü artıran besinler arasında bulunmaktadır.
  • Mideyi kasacak kadar dar kıyafetler özellikle dar ve yüksek belli pantolonlardan, yüksek belli eteklerden uzak kalmalısınız.
  • Gazlı içecekler, aşırı acı ve ekşi gıdalar, kuru baklagiller reflüyü artıran yiyeceklerken, adaçayı, ıhlamur, yoğun ekşi tadı olmayan meyve çayları ve su reflü etkisini azaltan yiyeceklerdir.
  • Poğaça, börek gibi bazı hamur işleri ciddi manada reflüye sebep olmaktadır. Bunun için de bu besinlerin tüketiminden uzak kalınmalıdır. Ayrıca demli çay ve kafein de reflüye sebep olacaktır.
  • Büyük lokmalar almak besinin yeterince çiğnenememesine sebep olmaktadır. Bu durum ise reflüyü artıran en başlı sebeplerdendir. Küçük lokmaları almalı ve aldığınız lokmaları iyi çiğnemelisiniz. Çok hızlı yemek yemek ve iyi çiğnememek reflü etkilerini artırmaktadır.
  • Alkol ve sigara sağlığa genel olarak zararlıdır. Ancak reflünün de etkisini artıran özelliği bulunmaktadır. Bunun için özellikle reflü hastaları alkol ve sigaradan uzak kalmalıdır.
  • Çiğ soğan, sarımsak, salata, çikolata, kakao kuruyemişler ve salam, sucuk, sosis gibi şarküteri ürünleri reflü belirtilerinin gün geçtikçe artmasına sebep olacaktır.
  • Çok fazla ilaç kullanıyor olmakta reflü belirtilerini artırmaktadır. Ancak kullanacağınız kas gevşeticiler ve ağrı kesicilerin bir zararı oluşmayacaktır ve ağrı kesiciler reflünüze iyi gelecektir.
  • Yatmadan hemen önce yemek yenildiğinde mide gece boyu rahatsız olacaktır. Ancak yemek yemek ve sıvı tüketmek yatmadan 2 – 3 saat öncesinde mutlaka bırakılmalıdır.
  • Çok kilolu kişilerde reflü problemi çok daha fazla yaşanmakta ve reflü sorunları daha çok hissedilmektedir. Bunun için de kilolu kişiler reflü hastalıklarını öğrendikleri andan itibaren zayıflamaya çalışılmalıdır.
  • Reflü hastalığı mideyi rahatsız ettiğinden özellikle yüzme süresince ve ters takla durumunda belirtileri artan bir hastalıktır.
  • Reflü hastalarının en büyük problemi yalnızca ilaç tedavisine başvurmaları ve beslenmelerine hiç dikkat etmemelidir. Bu durumda hastanın iyileşmesi de pek mümkün olmamaktadır.

Leave a Reply