Rahim ağzı (serviks) kanseri belirtileri ve risk faktörleri

rahim ağzı kanseri

Rahim ağzı (serviks) kanseri belirtileri ve risk faktörleri

Vajinanın rahim içine açıldığı kısma rahim ağzı yani serviks denilir. Rahim ağzında oluşan kansere serviks kanseri denilir. Her kadın yılda bir kez smear testi yaparak rahim ağzı kanserinden korunmalıdır. Çünkü, erken teşhis edilen rahim ağzı kanserleri tedavi edilebilir. Üstelik yapılan HPV aşıları da serviks kanserinden korumaktadır. İşte, rahim ağzı kanseri ;

Serviks kanseri ve HPV ilişkisi

Bugün rahim ağzı kanserlerinin hepsinde HPV virüsü bulunmuştur. Uzmanlar, HPV virüsünün rahim ağzı kanserine neden olduğunu düşünmektedir. Bu nedenle HPV virüsünden korunmak gereklidir. Yaklaşık 100 kadından 10 tanesinde bulunan HPV virüsü bazen hiç hastalık yapmadan kendiliğinden yok olur. Kaybolmayan virüsler nedeni ile kanser olan da pek çok hasta vardır.

Risk faktörleri nelerdir?

Çok erken yaşlarda başlanan cinsel ilişki, birden fazla partner ile cinsellik,

Cinsel partnerin hastalık riski,

Cinsel yolla bulaşan hastalık olması,

İlk doğumunu erken yaşlarda yapmak,

3 den fazla doğum yapmak,

Düşük ekonomik durum,

Doğum kontrol hapı kullanmak,

Sigara kullanmak olarak sayılır.

Serviks kanseri türleri

Hücreli kanser, adenokanser, nöroendokrin tip serviks kanseri, küçük hücreli, botrioid tümör, lenfoma, malign melanom.

Rahim ağız kanserlerinde belirtiler nelerdir?

Rahim ağzı kanseri her zaman belirti vermeyebilir. Bazen de, vajinal kanama, lekelenme, akıntı, cinsel ilişki sonrası kanama olarak kendini belli eder. Kanserin ilerlemesi ile, bel ağrısı, sırt ağrısı, idrarda kan olması, vajenden idrar gelmesi belirtileri oluşur.

Rahim ağzı kanseri tedavisi

Rahim ağzı kanserinde tedavi kanserinin evresine ve durumuma göre değişir. Erken evrelerde ameliyat ile temizlik yapılırken, ilerleyen evrelerde radyoterapi uygulaması yapılır. Bazı hastalarda cerrahi operasyon, kemoterapi ve radyoterapi uygulaması yapılabilir. Rahim ağzı kanserlerinde jinekolojik onkoloji cerrahisi uzmanları çalışır. Çok erken rahim ağzı kanseri evresinde olan hastalara basit yapılan konizasyon tedavisi yeterlidir. Bu durumda rahim alınmaz hatta hasta hamile kalabilir.

Rahim ağzı kanserine özellikle üreme çağındaki kadınlarda daha sık rastlanılır. Bu nedenle üreme çağında olan ve çocuk sahibi olmak isteyen hastalara özel tedaviler uygulanır. Bu hastaların sadece rahim ağzı ve lenf bezleri alınır ve rahim korunur. Böylece hastanın doğurganlığı devam eder.

Leave a Reply