Probiyotiklerin önemi ve doğal probiyotikler

Dengesiz ve sağlıksız beslenmeyle birlikte stres de varsa bağırsak hastalıklarının gelişmesine neden olabilmektedir. Bunun önüne geçmek için probiyotik tüketimini arttırmak gerekir. Yazımızda, her zaman sofralarınızda yer vermeniz gereken probiyotikler hakkında bilgiler vereceğiz. İşte, detaylar;

Beslenme alışkanlıklarının değiştiği günümüzde, hazır gıda ve fast food tarzı tüketimde yaşanan artış, yoğun iş temposu, sinirlilik, stres, hijyen problemleri ve enfeksiyonlar nedeniyle antibiyotik kullanılması ve daha birçok etken bağırsak florasında bozukluklara neden olmakta ve sonucunda da bağırsak sağlığını bozmaktadır.

“Bütün hastalıklar bağırsaklarda başlar” sözünün sahibi Hipokrat gerçekten de doğru söylemiş. Çünkü bağırsak sağlığı, insanın genel sağlığının göstergesi niteliğindedir. Bakteri kelimesini duyduğunuzda, aklınıza hemen olumsuz bazı çağrışımlar ve hastalıklar gelir. Halbuki bağırsaklarda yer alan bakterilerin %85’i yararlı bakterilerden oluşmaktadır. Bağırsak florasında normal olarak bulunan bu bakteriler, yiyeceklerdeki proteinlerin ve yağların yakılmasından, vitamin ve minerallerin emilimine kadar pek çok konuda görev almaktadırlar. Yani, sindirim sistemindeki dengeyi bakteriler sağlamaktadır.

Yeterli miktarda probiyotik tüketildiğinde bağırsak florası dengelenmekte, enfeksiyonlardan dolayı yok olan yararlı bakterilerin miktarını arttırıp sağlığı pozitif şekilde etkilmektedir.

Probiyotik desteğine ihtiyaç duyulan durumlar:

  • Turist diyaresi: Baharın gelmesiyle birlikte, yapacağınız seyahatlerde beslenme düzeninin değişmesi ishal sorununa neden olabilmektedir. Bu tür sorunların şiddetinin ve süresinin azaltılmasında probiyotik desteği başarı sağlamaktadır.
  • Antibiyotik kullanma: Bakteriler nedeniyle meydana gelen enfeksiyonlar ile mücadele etmek amacıyla kullanılmakta olan antibiyotikler, tedavinin sonunda bağırsak florasındaki yararlı bakterilerin sayısında azalma yaptığı için ishale yol açar. Antibiyotik kullanımı sonrası yararlı bakterilerin sayısının arttırılması için probiyotik tüketimi veya desteği alınmalıdır.
  • Kandida enfeksiyonu: Mide bağırsak sisteminde asidik durumu arttıran probiyotikler, bu sayede kandida gibi bakteri ve parazitlerin yaşama şanslarını düşürmektedir.

Sütteki laktoza karşı toleransı düşük kişilerin probiyotik desteği almaları fayda sağlamaktadır. Sağlıksız ve düzensiz beslenmeden kaynaklanabilen diyare, gaz, şişkinlik, egzama, alerji ve irritabl bağırsak sendromu gibi sorunların giderilmesinde probiyotik desteği almak yararlı olacaktır.

Doğal probiyotikler:

Bazı besinlerde doğal olarak bulunur. Bu besinler özellikle süt ürünlerini içermektedir. Bunlar;

  • Yoğurt: En doğal probiyotik kaynağı olarak ev yoğurdu ilke sırayı almaktadır.
  • Peynir: Süt ürünü olan peynir de, probiyotik içeriği oldukça yüksek olan besinlerden biridir.
  • Kefir: Süte kıyasla çok daha fazla probiyotik içeren kefir, keçi, koyun ve inek sütünden mayalanarak elde edilmektedir. Özellikle laktoz intoleransı olan kişiler çok rahat bir şekilde tüketebilirler.
  • Turşu: Salatalık ve lahana turşusu içeriğindeki zengin vitaminlerle birlikte, çok iyi bir probiyotiktir.
  • Ayran, boza, şalgam ve bitter çikolata da diğer probiyotik kaynakları olarak sıralanabilir.

Leave a Reply