Posalı yiyecekler nelerdir?

posalı gıdalar

En çok posa içeren yiyecekler nelerdir liste halinde. Posa, aslında gıdaların sindirilmeyen kısmına verilen isimdir. Posa, suyu tutarak sindirimi yavaşlatır, tokluk hissi yaratır. Kan şekeri sabit kaldığından uzun süre tok kalınır ve açlık hissi oluşmaz. Kabızlık posalı yiyeceklerle engellenir, dışkı hızlı atılır. Tüm bu nedenlerle, posalı yiyecekler, kalp hastalıkları, diyabet, obeziteye engel olur. İşte, posalı yiyecekler;

Suda çözünen posalı yiyecekler

Yulaf ezmesi, yulaf gevreği,  mercimek, elma, portakal, armut, yulaf kepeği, çilek, fındık, keten tohumu, fasulye, bezelye, yaban mersini, salatalık, kereviz, havuç.

Suda çözülmeyen posa kaynakları

Kepekli tahıllar, buğday kepeği, mısır kepeği, badem, ceviz, fındık, arpa, kuskus, bulgur, kabak, kereviz, brokoli, lahana, soğan, domates, havuç, salatalık, yeşil fasulye, kuru üzüm.

Posalı diğer yiyecekler

Ahududu, armut, elma, muz, portakal, yulaf ezmezi, esmer pirinç, çavdar ekmeği, mercimek, yeşil fasulye, ay çekirdeği, badem, enginar olarak sayılabilir.

Kabızlık, kabızlığa bağlı oluşan basur, kan şekerinin artması, yüksek kolesterolde, aşırı kilolu olma durumunda doktorlar posalı gıda yenilmesini tavsiye eder. Uzmanlar, günlük 20 gr. altında posa almanın kilo almayı sağladığını söylemektedir. Uzun süre posalı gıda alınmadığında, kolon kanseri, yüksek kolesterol, kalp ve damar hastalıkları oluşur.

Posalı gıdaların fazla alınması vücutta suyun komple çekilmesine ve susuz kalmaya neden olabilir.  Suyun azalması ile ihtiyaç duyulan pek çok mineral ve vitamin eksikliği oluşabilir. Bu nedenle posalı yiyecekler arttırıldığında su tüketimi de o oranda artmalıdır.

Ne kadar posa almalıyız?

1-3 yaş arası, 19 gr.,

4-8 yaş arası 25 gr.

9-13 yaş arası 31 gr.,

14-18 yaş, 38 gr.

19-50 yaş, 38 gr.,

51 yaş üzeri 30 gr. posa tüketilmelidir.

Leave a Reply