Polikistik Over Sendromu (PCOS, PKOS)

poli,kistik over sendromu

Polikistik Over Sendromu nedir, tedavisi varmı, nasıl tedavi edilir polikistik over tanısı nasıl konur işte detaylar. Özellikle son yıllarda çok fazla görülen bir hastalıktır. Polikistik over sendromunda, yumurtalıkların etrafında küçük yumurta hücrelerinin kistleşerek, birikimi vardır. Aslında hormon kaynaklı bir yumurtlama bozukluğudur. Kadınların bir kısmında yumurtlama sorunu nedeni ile adet görmeme veya az seyrek adet görme sorunu yaratır.

Polikistik over sendromunda yumurtlama düzensizliği sonucu, LH hormonunda artış vardır. Bu artış nedeni ile, androjenler yağ dokusuna ve östrojene dönüşür. Bu durum bir kısır döngü yaratır. Çünkü, östrojende LH üretimini arttırır. 35 yaş altında çok sık rastlanan bir hastalıktır. Fakat, son yıllarda edet dönemine giren genç kızlarda da rastlanan bir durumdur.

Stein-Leventhal Sendromu olarak da bilinir. İlk olrak 1935 yılında tanımlanan bir hastalıktır. Polikistik over sendromunda, poli çok anlamındadır, polikistik denildiğinde pek çok kist anlamına gelmektedir. Polikistik over sendromunda, seyrek adetler, hiç adet görmeme, androjen hormonu artışına bağlı kıllanma, ciltte yağlanma, sivilcelenme, yumurtalıkların etrafında kistler, şişmanlık ortaya çıkar. Bu hastalar ultrasonda görüntülendiğinde, yumurtalıklarda kalınlaşma ve pek çok küçük kist fark edilir. Hastalık adet düzensizliği ile kendini belli eder.

Polikistik over tanısı nasıl koyulur?

Adet düzensizliği yaşayan kadınların doktora gitmesi ile çeşitli kan ve ultrason değerlendirmeleri yapılır. Ultrasonda, yumurtalık etrafında kistleşmiş en az 10 adet yumurta hücresi görülür. Fakat, bu tanının koyulması için bir değer kabul edilmez. Yapılan kan tahlilleri ile tanı tam koyulur. Kan tahlillerinde kanda erkeklik hormonlarının yüksek olması, kıllanma, sivilce ve ciltte yağlanma olması, şişmanlık ve insülin direnci saptanıldığında polikistik over tanısı koyulur. Kanda, LH ve FSH yüksekliği, E1 ve E2 oranın artışı, testosteron, androjen artışı, insülin direnci fark edilir.

Polikistik over tedavisi nasıl yapılır?

Polikistik over tedavisinde çeşitli aşamalar vardır. Hastanın bebek sahibi olmak istemesi, bebek istememesi ve normal hayatına devam etmesi için tedavi planlanır. Polikistik over hastalarında rahim iç tabakası sürekli olarak östrojene maruz kaldığından rahim kanseri riski yükselir. Bu nedenle, hastalığın dengelenmesi çok önemlidir. Polikistik over hastalığının bilinen bir tedavisi yoktur. Sadece, hastalığın etkileri yavaşlatılır.

Bebek sahibi olmak istemeyen kadınlarda, hastaya verilen hormon ilaçları ile yumurtlama düzene sokulur. Kilolu hastalarda ağırlığın %10’nun verilmesi istenilir. Kilo kaybı ile yumurtlama tekrar başlayacaktır. Çocuk isteyen kadınlarda, yumurtlama düzeni sağlamak için yumurta takibi yapılır. Bu sendromda olan hastaların çoğu kolaylıkla tedaviye iyi yanıt verir ve çocuk sahibi olurlar. Tedaviye rağmen çocuk sahibi olamayanlara tüp bebek yöntemi önerilir.

Polikistik over hastalarında laparoskopik ovaryan driling uygulaması yapılabilmektedir. Yumurtalığın içerisinden kama şeklinde bir bölüm alınır. Yumurtalıklara 4-5 adet delik açılır. Bu durumda hasta yumurtlama düzenine döner ve hamilelik şansı artar.

Leave a Reply