Polikistik over neden olur? Sebebi nedir

pkos neden olur

Polikistik over sendromunun neden olduğu konusunda bir sonuç yoktur. Genetik sorunlar kaynaklı olduğu ve anneden kızlarına geçtiği düşünülür. Senelerdir yapılan araştırmalar polikistik over sendromunun aslında bir yumurtlama bozukluğu olduğunu söylemektedir. İşte, polikistik over sendromu neden olur ve tanısı;

PKOS, genetik olarak oluşan bir hastalıktır. Hastalıkta, hipofiz bezinden salgılanan LH hormonunda bir yükseklik vardır. PKOS sendromu bazı hastalarda LH salgısının bozulması bazılarında ise, insülin direnci ile kendini belli eder. İnsülin direnci kaynaklı, androjen hormonunda artış vardır. Bir süre sonra kanda testosteron artışına bağlı olarak aşırı tüylenme oluşur.

Polikistik over sendromunun bilinen bir tedavisi olmadığından hastalara şikayetleri azaltacak çeşitli tedaviler önerilir. Çocuk isteyen polikistik over sendromlu hastalara yumurtlamayı düzenleyen tedavi uygulanmalıdır. Çevresel etmenler, şişmanlık, beslenme düzeni bozukluğu polikistik over sendromunu tetikler. Kilo alımı ile hastalık kısır bir döngüye girer. Yumurtlama düzensizliği artar ve egebelik oluşumu imkansız hale gelir. Hastalara kilolarının %10’nu verme önerilir. Fakat, bu durumda da düzelme yaklaşık 2-3 ay kadardır.

Polikistik over tanısı

Polikistik over tanısı koyulması için, aşırı tüylenme, sivilceler, saç dökülmesi, kanda androjen hormonu yüksekliği, seyrek adet görme, hiç adet görmeme, yumurtalıklarda pek çok kistin oluşması görülmelidir.

Polikistik over sendromunda adetler nadiren düzenli olabilir. Aşırı tüylenme, overlerde kist görünümü bu hastalarda görünür. Bazı hastalarda, adetler düzensiz ve diğer sorunlar yoktur. Şişmanlık tüm PKOS hastalarında görülen bir durum değildir. Özetle, PKOS sendromunda birkaç bulgu bir arada oluşabilir. Her hastada aynı sorunlar ve bulgular oluşacak diye bir sorun yoktur.

PKOS sendromunda over görüntüsü

Ultrasonda minik kistleşmiş ve yumurtalığın etrafına inci gibi dizilmiş kistler görünür. Fakat bu durum polikistik over tanısı koymak için yeterli değildir. Normal kadınların %20’sinde bu bulguya rastlanılır. Hastada, Cushing senromu olması, androjen salgılayan tümörler, adrenal hiperplazi PKOS ile karıştırılan hastalıklardır.

Polikistik over sendromu ilaç ve tedavi konusu bu konu ile alakalı olduğu için göz atmak isteyebilirsiniz

Leave a Reply