Plasentanın erken ayrılması (Dekolman Plasenta)

plasentanın erken ayrılması

Plasentanın erken ayrılması her 200 gebelikte bir defa gözlemlenen bir durumdur. Plasentanın doğumdan önce rahim duvarından ayrılmasına verilen isimdir. Plasentanın erken ayrıldığı durumlarda anne adayında yoğun kanama oluşabilir. Tablonun kötü olduğu durumlarda bebekte kalp atımı bozulur, anne adayı şoka girebilir. İşte, plasentanın erken ayrılması;

Plasentanın erken ayrılması anlaşılması zor bir durumdur. Fakat, gebeliğe bağlı olan hipertansiyon, kronik hipertansiyon, çok doğum yapma, sigara kullanma, uyuşturucu kulamla ve şiddetli beslenme bozukluğu olan kişiler risk taşırlar. Karın bölgesinden alınan travmalar, amniyo sıvısının artması plasentanın erken ayrılmasına neden olabilir. Bu hastalık, bebek ve anne adayının hayatını riske eder. Bu nedenle, bebeğin kalp atımı takibe alınır, gebeliğin sonlanmasına bile karar verilebilir. Bu durum için bebek ve annenin durumu takip edilir. Genelde sezaryen ile hamilelik bitirilir. Çok nadir olarak, kanama az ve ayrılma yavaşsa hasta istirahate alınır.

Dekolman plasenta için risk faktörleri

İleri olan anne yaşı, annenin çok bebek dünyaya getirmesi,

Annenin sigara, alkol ve uyuşturucu kullanması,

Hipertansiyon,

Travmalar, kazalar,

Çoğul gebelikler,

Daha önceden plasenta ayrılması yaşanan gebelikler,

Miyoma uteri, plasenta anormalliği,

Polihidramnios, plasenta sürkulvallata, PPROM,

Annede olan trombofilik hastalıklardır.

Plasentanın erken ayrılma tedavisi nasıl yapılır?

Anne adayında plasentanın erken ayrılması teşhis edilirse, hemen damar yolu açılır ve sıvı takviyesi verilmeye başlanır. Tam kan sayımı, idrar tahlili, kanama ve pıhtılaşma durumuna bakılarak annenin durumu anlaşılmaya çalışılır. Hemen kan takviyesi istenilerek, kötü durumlarda kullanmak için önlem alınır. Anne adayında şok gelişebileceğinden tansiyon, nabız ve idrar çıkışı kontrol altına alınmalıdır. Bebek kontrol altında kalp atımları dinlenir. Anne ve bebeğin sağlık durumuna göre gebeliğe son verilir. Sezaryen ile gebeliğe son verilir. Fakat çok nadir olarak, bebek ve annenin durumu iyi ise, kanama durmuşsa bir şey yapılmadan gözleme devam edilir. Plasentanın erken ayrılması durumunda önemli olan annenin ve bebeğin sıkı takip altına alınarak, kötü sonuçları engellemektir. Çünkü, bazen sezaryen bile hastayı kurtarmayabilir. Bu nedenle, gebelikte oluşan en ufak kanamada bile hemen doktora müracaat edilmelidir.

Leave a Reply