Piriformis sendromu ve siyatik ağrısı hakkında

Kalçadan çıkan sinire siyatik siniri denilir. Bu sinir bacaklardan ayaklara kadar uzanır. Kalçadan başlayan ve ayağa uzanan ağrılara siyatik ağrısı denilir. Siyatik ağrısı iki çeşittir, bunlar iç ve dış siyatiktir. İç siyatik, sinirde bası olmadığı halde sinirin hasta olduğu durumlara, dış siyatik, siyatiğe dışarıdan uygulanan bası ile oluşur.

Piriformis sendromu nedir?

Piriformis kası, kalçada bulunan ve siyatik sinirine yakın olan bir kastır. Pantolon ceplerinin hemen arkasında bulunan priformis kası, bu bölgeye çok oturulması, travmalar, enfeksiyonlar ve romatizma kaynaklı olarak bel fıtığını taklit eder. Kalça ve bel ağrısı ile topuğa vuran ağrılarda, hasta hemen sinir cerrahına gider. Çekilen MR’larda bel fıtığı çıkmazsa piriformis sendromundan şüphenelinir.

Siyatik siniri, kalça kasının yani piriformis kasının hemen altından geçer. Kas tarafından sinir sıkıştırılabilir. Sıklıkla kalçada hissedilen bir ağrı eşlik eder. Hasta yürüdüğünde, kalçada ve uyluk arka tarafında ağrılar oluşur. Hastalık, piriformis kasının spazmı ile geçici bir şekilde siyatik sinirine bası uygular. Bu durumda bel fıtığı gibi ağrı hissedilir. Buna, bu nedenle yalancı siyatik de denilir. Genelde orta yaşın üzerinde olan kadınlarda görülen bir durumdur. Bel fıtığı ile karıştırılır. Tedavide kalça içine enjeksiyon yapılır. Piriformis kasının sertleşmesi, eklem sertliği ve bazı dış faktörler hastalığın gelişmesini sağlamaktadır.

Piriformis sendromu nedenleri

Sürekli olarak oturmak ve travmaya maruz kalmak, siyatik sinirinin piriformis kası altında sıkışmasına yol açar. Zayıf insanlarda bu çok sık rastlanan bir durumdur. Hastalar cinsel ilişkide, yüzükoyun yatmada ve kasa baskı uygulandığında ağrılarının arttığını söylemektedir. Hasta muayene edildiğinde, kalçada olan kasın eridiği ve sosis gibi bir kitlenin ele geldiği anlaşılır. Doktor kalça grafisi, kan testleri ve piriformis kasına MR çekilmesini isteyebilir.

Piriformis sendromu tedavisi

Tedavide hastaya gevşeme egzersizleri verilir. Hasta 4 hafta kadar sonra iyileşme yaşamazsa, kas içine botoks uygulaması yapılır. Kesin olarak iyileşme sağlanamazsa, priformis kasının tendonu başından kesilir. Ağrısı çok artan hastalara uygulanan bu tedavi ile hasta ağrıdan kurtulur. Doktora ağrı ile gittiğinizde, yapılan tüm tedavilere rağmen düzelme yaşanmıyorsa ve yapılan tetkiklerde bel fıtığı yoksa,  piriformis sendromu yaşıyor olabilirsiniz. Bu durumda sıkışan sinirin tedavi edilmesi gerekmektedir. Beyin ve sinir cerrahi uzmanı bu konuda size yardımcı olacaktır.

Leave a Reply