Pilor Stenozu nedir, neden olur?

pilor-stenozu

Pilor, midenin hemen çıkışında besinlerin onikiparmak bağırsağına geçmesini kontrol eden kasa verilen isimdir. Pilor Stenozu, midenin çıkışında olan darlığa verilen isimdir. Bu noktada olan pilor kasının gelişmesi ve mide çıkışında darlık yaratması pilor stenozu olarak bilinmektedir. Genelde ilk çocuklarda ve erkek çocuklarda çok daha fazla ortaya çıkan bir durumdur.

Pilor stenozu belirtileri nelerdir?

Pilor kası çok yavaş büyüdüğünden kendini ancak 1 aylıkken ortaya çıkarır. Mide çıkışı dar olduğundan fışkırma şeklinde kusmalar ile kendini belli eder. Kas tabakası daha da büyüdüğünden kusmalar artacaktır. Alınan tüm besin dışarıya atılacağından çok daha fazla açlık hissedilecektir. Bu şikayetlerle doktora getirilen bebekte, zeytin şeklinde göbeğin hemen üzerinde elle hissedilir. Bu durumda karın ultrasonografisi ve çekilen mide filmiyle ortaya tanı koyulur.

Tanı sonrası yapılacaklar nelerdir?

Hastalığın tedavisi cerrahi operasyondur. Yapılan kan tetkiklerinde su kaybı ve kanda elektrolit bozukluğu hemen önlenmelidir. Bu durumda hastaya hemen serum bağlanır. Yapılan ameliyatla, büyüyen kas kütlesi alınır. Mide çıkışında olan darlık engellenmiş olur. Yaklaşık yarım saat kadar süren operasyon sonrası, bebeğin karnında 2-3 cm’lik bir ameliyat kesisi oluşur.

Ameliyat sonrası bakım

Bebek, ameliyat sonrası yaklaşık 6-12 saat arasında dinlenir. Bir miktar şekerli su ve bir süre de anne sütü verilir. Beslenme yavaş yavaş arttırılır. Bebeğin beslenmesi ağızdan yeterli hale gelince taburcu edilir. Ameliyat sonrası bebeğe parasetemol  içeren fitiller verilir. Taburcu olduktan sonra, 5 gün sonra kontrole hastaneye gidilir. Bebek, ilk günler sık emecektir daha sonra bu durum dengeye girecektir. Bu durumda bebeğin pansumanını temiz tutmak ve gaz çıkarmasına yardımcı olmak gerekmektedir.

Ne zaman doktor aranır?

Ameliyat sonrası pilor stenozu tekrar etmemektedir. Fakat fışkırma şeklinde kusma, ateş, halsizlik, ameliyat yerinde şişme, akıntı ve nefes almada güçlük varsa hemen doktorunuzu aramalısınız. Bugün doğan her 500 bebekten 1 tanesi pilor stenozuna sahiptir. 6 aydan büyük bebeklerde neredeyse yok kadar az görülür. Genelde erkek bebeklerde oluşur ve anne, babada bebeklikte pilor stenozu olduysa bebekte olma olasılığı riski artar. Yeni doğan bebeklerin doğumu ile birlikte antibiyotik kullanıldıysa ve hamilelikte antibiyotik kullanan çocuklarda bu durum ortaya çıkmaktadır.

Leave a Reply