Pedagog kime denir ve Pedagogun görevleri nelerdir

Çocuk psikoloğu ve çocuk eğitmenine pedagog denilir. Pek çoğumuz pedagogun ne iş yaptığını bilmiyoruz. Oysa, yaşanan bazı sorunlarda ve sıkıntılarda onlardan yardım almak çok önemlidir. Bu konuyla daha yeni tanışan bir ülkeyiz ve çocuklarımızı kendimiz eğitmeye, tamir etmeye çalışıyoruz. Bazen de hatalar yapıyoruz. İşte, bu yüzden pedagogları iyi tanımalıyız. İşte, pedagog kime denir ve görevleri;

Pedagog kime denir?

Psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümü mezunlarına ülkemizde pedagog demektedir. Psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümü mezunları pedagog olarak atanmaktadır. Pedagoji bölümü ülkemizde kapandığından bu yana, psikolojik danışmanlıktan mezun olan kişilere okulda çocuk psikolojisine yönelik bazı dersler eklenmiştir. Çok önemli olan bu dalda eğitim ne yazık ki yeterli değildir.

Pedagog olmak isteyen bireyler, hem psikoloji hem de çocuk gelişiminden mezun olmalı ya da çocuk gelişimi veya eğitiminde yüksek lisans yapmalıdır. Sadece psikolojik danışmanlıktan mezun olan bir insan çocuk psikolojisinden anlayamaz. Bu nedenle, onu pedagog olarak kabul etmemeliyiz.

İyi bir pedagog, çocukların olduğu bir ortamda çalışmalı ve çocukları iyi gözlemlemelidir. Gidilecek olan pedagog çok iyi seçilmelidir. Çocukları aldıkları 1-2 dersle tanıdığını iddia eden ve yüksek lisans yapmayan, yetişkinlere bakarken çocuklara da bakabilirim diyen pedagogların size hiçbir faydası olmayacaktır.

Pedagog ne yapar?

Pedagog, çocuk gelişimi ve psikolojisi ile eğitimi uzmanıdır. Çocuk doktoru değildir. Yüksek lisans yaparsa uzman pedagog, doktorası varsa dr. Pedagog unvanını alır. Çocuğunuz ile yaşadığınız sorunlarda size rehberlik etmek, çocuğun gelişimini kontrol etmek ve bu konularda sizi yönlendirmek başlıca görevleridir. Çocuğun hiçbir problemi olmasa bile, 6 yaşına kadar her 6 ayda 1 defa pedagoga gitmek, çocuğun gelişimi açısından çok önemlidir. Çocukta olan herhangi bir sorunun, yarın ciddi bir rahatsızlık olarak çocuğa yerleşmesi pedagog sayesinde engellenir. Yapılan araştırmalarda, sorunsuz çocukların pedagog kontrolünde büyüdükleri ortaya çıkmaktadır.

Pedagog, terapi ve özel ilgi ile çocuğun yaşadığı pek çok sorunu çözümler. Fakat ruhsal hastalıkların tedavisini yapamaz. Bu nedenle, pedagoglar çocuk psikiyatristi ile ortak çalışırlar. Çocukta oluşan herhangi bir ruhsal hastalıktan şüphe duyuluyorsa, pedagog hemen çocuğu psikiyatriste yönlendirir. Hiçbir pedagog ilaç yazamaz ve tanı koyamaz.

Pedagog ve çocuk psikiyatrisine gitmekten asla korkulmamalıdır. Çocuk psikiyatrisi, çocukta bir hastalık varsa hemen teşhis koyar ve tedaviyi planlar. Çocuğu terapi alması için pedagoga yollayabilir. İşbirliği halinde yapılan bir çalışma ile gelişim bozuklukları, gelişim geriliği ve kişilik bozuklukları engellenmiş olur.

Leave a Reply