Parmak çıtlatmak zararlı mı?

parmak çıtlatmak

Parmak çıtlatmak, pek çok insanın neredeyse alışkanlık haline getirdiği bir davranıştır, peki parmak çıtlatma nedir zararları nelerdir. Parmaklarınızı çıtlattığınızda, parmaklar arasında olan eklem sıvısında çözünmüş gazlar boloncuklanmıştır ve bu baloncukların patlama sesini duyarsınız. Birde kıkırdak yapısı bozulmuş olan parmakların çıkardığı sesler vardır. İşte, parmak çıtlatma;

Eski zamanlarda, parmakların çıtlatılması ile, kemiklerin birbirine değmesi ve aşınması oluşur inancı vardı. Fakat, son yapılan araştırmalarda parmak çıtlatmanın böyle bir zararı olmadığı açıklandı. 2015 yılında yapılan araştırmalarda, parmak çıtlatırken aslında hava keseciklerinin patladığı ortaya çıkmıştır. Eklemlerde olan eklem sıvısında serbest halde olan gazların yarattığı boloncuklar vardır. Bu baloncukların patlama sesi, parmak çıtlatırken duyulur.

Parmaklar neden tekrar çıtlamaz?

Parmak çıtlatma arka arkaya yapılmaz. Çünkü, çıtlatmada patlayan keseciklerin oluşması için en az 30 dakika lazımdır. Parmak çıtlatıldığında eklemlerde olan reseptörler kasların gevşemesini sağlar. Sürekli olarak çıtlatma yaparsanız, eklemler zorlanarak, ağrıya neden olur.

Parmak çıtlatmak zararlı mı?

Parmak çıtlatmanın eski dönemlerde çok zararlı olduğuna inanılıyordu. Hatta eklemlerin ve kemiklerin sürtünme ile aşındığı söylenirdi. Oysa son yapılan araştırmalarda, parmak çıtlatmanın ispatlanmış bir zararı yoktur. Fakat, parmak çıtlatan insanların çıtlatmayanlara göre kavrama kabiliyetleri %25 daha azdır. Bu bulgu, parmak çıtlatmaya mı bağlı yoksa parmak çıtlatma mı bu bulguya bağlı ispatlanmamıştır. Bu nedenle, parmak çıtlatmayı alışkanlık haline getirmemek gereklidir.

Parmak çıtlatmak, eklemlerin zedelenmesine neden olmadıkça, ellerde titremeye, eklemlerde harabiyete neden olmaz. Elde bir titreme varsa, bu nörolojik bir sebeple yani sinir sistemi ile alakalıdır. Parmak çıtlatma kaynaklı asla değildir.

Uzun süre parmaklarını kullanan insanların başlıca derdi, parmaklarda olan ağrılardır. Bu nedenle, parmak çıtlatma yapılır. Parmak çıtlatma yapıldıktan sonra eklemler gevşer ve rahatlar. Fakat, parmak çıtlatmak istemiyorsanız, parmaklarınızı çıtlatır gibi yapıp esnetmek, parmak germe egzersizi yapmaktır. Böylece, parmaklar çıtlatılmadan ağırlar giderilir.

Leave a Reply