Pankreas iltihabı (pankreatit) belirtileri ve tedavisi

pankreas iltihabı

Pankreas iltihabı (pankreatit) belirtileri ve tedavisi

Pankreasın iltihaplanmasına, pankreatit yani pankreas iltihabı denilir. Teşhisi geç koyulur ve iltihap ilerlerse ölümcül olabilir. Erken teşhiste hemen tedavi uygulanarak hasta normal hayatına döner. Pankreatit, akut ve kronik olmak üzere iki şekilde oluşur. İşte, pankreas iltihabı belirtileri ve tedavisi;

Pankreas iltihabı belirtileri

Ani ve şiddetli karın ağrısı,(Midenin üst kısmında ani ağrılar ve bu ağrıların sırta yayılması), karın bölgesinde hassasiyet, kusma, ishal, iştah kaybı, ateşlenme pankreas iltihabı belirtileridir.

Pankreas iltihabı nedenleri

Safra taşları

Safra kesesinde oluşan taşların keseden çıkarak pankreası tıkaması, akut pankreatite neden olur. Fakat, safra kesesinde taş olan herkeste  pankreas iltihabı oluşmaz.

Alkol tüketimi

Alkolün fazla tüketilmesi kaynaklı olarak, pankreas iltihabı oluşabilir. Belirtisi, alkol aldıktan 6-12 saat sonra ortaya çıkar. Kısa sürede fazla miktarda alkol almak ve sürekli olarak alkol almak pankreas iltihabını tetiklemektedir.

Bir hastalığın tedavisinde yapılan pankreas ve çevresine hasar verilmesi, bazı antibiyotik ve kemoterapi ilaçları, kabakulak ve kızamık enfeksiyonları pankreas iltihabına neden olmaktadır.

70 yaş üzeri kişiler, obezler, alkol alanlar ve sigara içenlerde pankreas iltihabı riski yüksektir.

Pankreas iltihabında teşhis nasıl koyulur?

Pankreas iltihabında genelde kan tahlilleri, röntgen, görüntüleme testleri yapılır. Akut ve kronik olan pankreas iltihabında farklı tahliller yapılabilir.

Akut pankreas iltihabında, ateş, kan basıncı ve nefes alıp verme hızı kontrol edilir. Kan testleri ve idrar testleri, tam kan sayımı ve kan şekerine bakılır. Karın bölgesinden MR ile safra taşı kontrolü yapılır.

Kronik pankreatitte; serum amilaz, lipaz kan testleri, ultrason, ERCP görüntülemesi yapılır.

Pankreas iltihabı tedavisi

Pankreas iltihabında hastalar 5-10 gün içinde tedavi olurlar. Ağır vakalarda hastanın iyileşmesi daha uzun sürebilir.

Vücut susuz kaldığından şok geçirmemesi için serum verilir. Hastanın birkaç gün sıvı gıda alması istenilir.

Burundan oksijen desteği verilebilir. Bazen solunum desteği de verilebilir.

Pankreas iltihabında şiddetli ağrılar için, ağrı kesiciler hatta ağır morfin takviyesi yapılır.

Hastaya antibiyotik verilerek iltihap tedavi edilir. Bazen bozulan dokular için ameliyat yapılır.

Tüm komplikasyonlar kontrol altına alınınca hemen altta yatan neden tedavisine başlanır. Pankreas ve safra yollarına boyalı sıvı verilerek, safra kesesinde taş olup olmadığı kontrol edilir. Bu durumda hemen safra kesesi alınabilir.

Akut pankreatit tedavi sonrası en az 6 ay kadar alkol kullanılmamalıdır.

Leave a Reply