Panik atak (Panik bozukluk) nedir ve nasıl tedavi edilir

Panik atak birdenbire oluşan korku, heyecan ve huzursuzluk hissidir. Hasta kendini ölüyor zanneder. Nabız yükselmiştir, kalp çarpıntısı ve baş dönmesi vardır. Panik atak, ataklar halinde gelir ve 5 – 10 dakika aralığında devam eder. Hasta hemen hastaneye gitmek ister.

Panik atakta yaşanan sorunlar:

Panik atakta yaşanan ataklarda, tekrar atak yaşanacağı korkusu vardır. Bu nedenle, hasta açık alanda olmak ya da hastanede olmak ister. Yaşanan ataklarda hasta çarpıntı, titreme, nefes darlığı, nefes alamama, göğüste baskı, bulantı, kusma, karın ağrısı, baş dönmesi, çıldırma, kontrolü kaybetme, ölüm korkusu, uyuşma ve üşüme yaşanır. Sıklıkla kalp çarpıntısı, göğüs ağrısı ve nefes alamama yaşandığı için hasta kalp krizi geçirdiğini ve öldüğünü zanneder. Çaresizlik hissi, kaçma ve uzaklaşma duygusu ağırdır. Bu nedenle hastalar, psikolojik tedavi öncesi hastanede kontrolden geçmeyi isterler.

Panik atak kimlerde görülür?

20-40 yaş aralığında olan kadınlarda, dullarda ve şehir hayatı yaşayanlarda sıklıkla görülür. Huzursuz aile yapısı olanlar, aşırı koruyucu ailede büyüyenler, anne ve babaya bağımlı olanlar, aile ile çatışanlarda sıklıkla ortaya çıkar. Genelde özgüveni az olan kişilerde oluşur.

Panik atak oluşmasında fiziksel etmenler:

Panik atak hastalarında, genelde fiziksel hastalıklar da oluşmaktadır. En çok solunum, kalp hastalıkları, tiroid bezi, kan ve hormon hastalıklarında oluşur. Alkol ve uyuşturucu kullanan kişilerde panik atak oluşabilir. Çok nadir olarak, kadınlarda adet öncesi panik atak krizi yaşanabilmektedir.

Panik atağı ne tetiklemektedir?

Stres ve baskı yaratan tüm olaylar panik atak krizine neden olabilir. Boşanma, ayrılma, ölüm, ev ve iş değişimleri, aile içi şiddet, baskı, ergenlik ve orta yaş bunalımları panik atak yaratabilir. Çocukluğunda ağır travma yaşayanlar da kaygı bozukluğu ve panik atak yaşayabilir.

Panik atak hastalarının dikkat etmesi gerekenler:

Panik atak sorunu yaşayan kişiler mutlaka psikolojik destek almalıdır. Yaşamları düzenli ve stresten uzak olmalıdır. Uyku düzeni ve beslenme düzeni dengeli olmalıdır. Kafeinli içecekler, alkol, yorgunluk ve stres kaçınılması gereken durumlardır.

Panik atak tedavisi nasıl yapılır?

Panik atak artık tedavi edilen bir hastalıktır. Kullanılan ilaçlar yoğun kaygıyı azaltmaktadır. Eğer duyulan kaygı hastanın normal hayatını, işini ve evini etkiliyorsa kesinlikle ilaç tedavisi planlanır. Hastaya bunun yanı sıra psikolojik tedavi de uygulanır. Atakların olduğu zamanlarda ne yapması gerektiği ve nasıl başa çıkacağı anlatılır.

Leave a Reply