Omuz Ağrısı Neden olur ve Tedavisi Nasıl Yapılır

omuz ağrısı

Omuz Ağrısı Neden olur ve Tedavisi Nasıl Yapılır: Omuz ağrısı hepimizin ara dönemlerle başına gelebilen bir rahatsızlıktır. Bunun başlıca nedeni, omuzun çok hareketli olması ve eklem, kas, kemik ve tendonlardan oluşmasıdır. Tüm bu parçalardan biri kaynaklı omuz ağrısı çekilebilir. İşte, bu nedenle omuz ağrısında detaylı inceleme yapılır. İşte, omuz ağrısı nedenleri ve tedavisi;

Omuz ağrısı nedenleri

Eklem ve tendon iltihaplanması

Gece oluşan omuz ağrılarında ve kolun o gün içinde çok kullanılması ağrıyı arttırır. Bu durumda omuz ağrılarının eklem ya da tendon iltihabı ile oluştuğu düşünülür.

Bursit

Omuz eklemini saran yumuşak doku üzerinde olan sıvı dolu keseciklerin iltihaplanmasına  bursit denilir. omza sürekli baskı uygulandığında ortaya çıkar. Uzun süre temizlik yapmak, dirseklere dayanma, bahçe işi yapma, enstrüman çalma bursite neden olan başlıca aktivitelerdir.

Tendon kopması

Omuz tendonun yırtılması, şiddetli omuz ağrısına neden olur.

Donuk omuz

Omuzda hiç bitmeyen ağrı ve kronik olan tutulmadır. Bu durumda omzun hareketleri kısıtlı ve ağrılıdır. Hastalara fizik tedavi ve esneme hareketleri yaptırılır.

Tendon kireçlenmesi

Tendonlarda kalsiyum birikimi olması ile ortaya çıkar. Omuz hareket ettikçe ağrı yapar.

Omuz çıkığı, omuz ayrılması, labral yırtılma, artrit, biceps tendon yırtığı diğer nedenlerdir.

Omuz ağrısı için hangi bölüme ve ne zaman doktora gidilmelidir?

Bir eşya taşımakta zorlanma, kol kullanmada zorlanma, eklem yerine zarar vermiş bir yaralanma, 1-2 günden fazla ağrı, kolu havaya kaldıramama, kol etrafında şişme ve morarma, ateş, kızarıklık, üşüme olduğunda hemen doktora gidilmelidir.

Omuz ağrısı tedavisi

Omuz ağrısı tedavisinde öncelikle ağrının neden olduğu anlaşılmalıdır. Bu nedenle çeşitli testler yapılır.

Omuz Ağrıları İçin Nasıl Bir Fizik Tedavi Uygulanır?

Dinlenme

Omuz ağrısında eklemleri dinlendirmek gereklidir. 1-2 gün kadar kolu hareket ettirmeden dinlenmek gereklidir.

Buz kompresi ya da sıcak uygulama omuz ağrısına iyi gelir. Kireçlenme ve iltihaplı durumlarda ısı ağrıyı yavaşlatır, zorlama ile şişme durumunda soğuk iyi gelir.

Omzu çevreleyen kasların esnemesi ağrıyı yavaşlatır. Bu nedenle hastalara fizik tedavi uygulaması yapılır.

Kortizon enjeksiyonu ile iltihap tedavi edilir. Uygulama kas içine ya da tendonlar direk uygulanır. Çeşitli ağrı kesiciler, kas gevşeticiler destek amaçlı verilir.

Omuzda ağrı oluşmasını engellemek için ne yapılmalıdır?

Ağırlık kaldırırken omzunuza yüklenmeyin, kolunuzu uzun süre yukarıda tutmayın, araç kullanırken camınız kapalı olsun, ağır sırt çantası kullanmayın.

Leave a Reply