Öksürüğü Geçirmenin En Etkili 10 Yolu

Öksürüğü dindirmenin 10 etkili yolu

Öksürüğü Geçirmenin En Etkili 10 Yolu: Öksürük en çok farenjit, sinüzit, larenjit, nezle ve soğuk algınlığı nedeniyle yani üst solunum yolu enfeksiyonlarından dolayı ortaya çıkmaktadır. Bu şekilde ortaya çıkan öksürük bazen haftalarca hatta aylarca sürebilmektedir. İşte bu dönemlerde uykusuzluk ve yorgunluk halleri görülebilirken, bazen de toplum içinde sıkıntı yaşamaya yol açabilmektedir.

Üst solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı olarak yaşanan öksürüğün dindirilmesi için neler yapılmalı ve nelerden sakınılmalıdır? İşte, öksürüğü dindirmenin 10 etkili yolu;

1- Su içmek:

Nefes yollarındaki nemin korunmasını sağlamak için su için. Su içmek, mukusu inceltmekte ve rahatlıkla atılmasını sağlamaktadır. Öksürüğün giderilmesi için kullanılan bütün öksürük şuruplarını ve suyu değerlendirirsek, en etkili olanın su olduğu bir gerçektir. İşte bunlardan dolayı her mevsim en az 2 litre su tüketilmeli, fazla kiloya sahipseniz her 10 kilo ilavede 1 bardak daha fazla su tüketilmelidir.

2- Kuşburnu veya ıhlamur için:

Şiddetli öksürük durumunda bol miktarda bitki çayı ve sıvı alınması önemlidir. Bitki çayları boğazın yumuşamasını sağladığı gibi, sıvı alımını arttırmakta ve öksürüğün hafiflemesini sağlamaktadır. Bitki çaylarındaki vitamin ve mineraller ise bağışıklığı güçlendirmektedir. Kuşburnu ve ıhlamur gibi bitki çayları kuru öksürüğü azalttığı için, limon ve bal ilave edip günde 3-4 fincan tüketildiğinde etkisini daha da arttırmaktadır.

3- Zencefil ve zerdeçal:

Zerdeçal, vücuttaki iltihap gelişimini aynı zamanda da kötü huylu hücrelerin savaşını baskılamakta, bundan dolayı da artık eczanelerde de yer alan bir besin maddesidir. Zencefil de bakteri ve virüslerle savaşmayı sağlayan diğer bir gıdadır. Her ikisini de taze olarak yemeklere katabilir ve çayını içebilirsiniz. Günde 2-3 bardaktan fazla içmemeye de özen göstermeniz gerekmektedir.

4- Sıcak duş:

Yapacağınız sıcak duş ile burun tıkanıklığınızı, boğazdaki kuruluğu, genizde akıntı ve gıcık gibi durumları rahatlatma imkanına sahipsiniz. Bununla birlikte solunum yollarının nemini arttırmakta ve öksürüğe iyi gelmektedir.

5- Sigara içmeyin:

Nefes alıp verme sırasında solunum yollarında toz ve partiküller birikmektedir. Solunum yollarında tozları ve kiri süpürmeye yarayan tüyler bulunmaktadır. Tüylü hücreler yukarı doğru hareket etmekte ve akciğerde biriken yabancı maddeleri süpürmektedir. İçilen her sigara bu tüylü hücrelerin bacaklarını yaklaşık olarak bir saat süreyle felce uğratmaktadır. Bunun anlamı akciğerlerin korunmasız kalması ve temizlenememesidir. Bu durum yalnızca sigara içenler için değil, pasif içiciler için de geçerlidir.

6- Ev ortamının nemi %40-60 olmalı:

Özellikle kış aylarında evlerdeki ısıtma nedeniyle nem oranları da düşmektedir. Evlerin en ideal nem oranı %40-60 aralığındadır. Ortamın kurumaması ve nemli kalması için camlara kaynayan su buharını tutmanız bile yeterlidir.

7- Süt ürünlerini az tüketin:

Fazla miktarlarda inek sütü ve peynir tüketimi erişkinlerde mukus yapımını arttırdığı gibi, aynı zamanda mukusu koyulaştırmaktadır. Buna bağlı olarak öksürük sırasında balgam varsa ya da devamlı bir geniz akıntısı söz konusuysa süt ürünlerinin tüketimini azaltabilirsiniz.

8- Gıda tüketiminde denge sağlayın:

İnsanın bağışıklığının güçlü olması ve kalabilmesi için her gıdadan dengeli şekilde faydalanılmalıdır. Özellikle işlenmiş, katkı maddesi olan, boyalı ve paketli gıdalardan uzak durun. Bu gıdalar alerjik yapıya sahip insanlarda astım, bağırsak fonksiyonlarında bozukluk ve kurdeşen gibi sorunlara yol açabilmektedir.

Bağışıklığınızı güçlendirmek için D vitamini alımına önem vermelisiniz. Taze sebze ve meyve tüketerek vitamin ihtiyacınızı karşılamalısınız. Öksürüğün artış gösterdiği dönemlerde probiyotik tüketimi de tavsiye edilmektedir.

9- Keskin kokulardan uzak durun:

Keskin bazı kokular bronşların kasılmasına yol açtığı için öksürük yapabilmektedir. Deodorant, parfüm ve oda spreyleri de öksürük tetikleyicisi ürünler olarak öne çıkmaktadır. Bunlara ek olarak kimyasal temizlik ürünleri de astım benzeri durumlara neden olabilmektedir.

9- Yatmadan en az 3 saat önce beslenmeyi bırakmalısınız:

Öksürüğün en sık görülen nedenlerinden biri de reflüdür. Reflüden şikayetçiyseniz, yatmadan en az 3 saat kadar önce bir şeyler yemeyi bırakın. Tüketilen gıdalar ancak bu süreç içinde mideyi terk etmektedirler. Çiğ sebze ve meyve tüketimini de abartmamalısınız.

10- Öksürük 3 haftayı aştıysa dikkat edin:

Öksürüğünüz 3 haftadan uzun sürdüyse, buna balgam, kan, nefes darlığı ya da göğüs ağrısı da eşlik ediyorsa kesinlikle bir doktora gitmelisiniz. Çünkü uzun süreli bu tür öksürükler zatürre, kalp hastalıkları, verem, akciğer kanseri ve yemek borusu kanseri gibi hastalıkları da işaret edebilir. Öksürüğün altında yatan nedenin belirlenmemesi, tedavi sürecini de zora sokabilir.

Leave a Reply