Normal Doğum Yaparken Ikınma Teknikleri

doğumda ıkınma

Normal Doğum yapmak isteyen anne adaylarının daha iyi doğum yapabilmeleri için ıkınma tekniklerinden bahsedeceğiz. Ikınma sayesinde doğum kolaylaşır ve bebek çok daha rahat doğar. Anne adaylarının ıkınma ve doğru nefes almayı bilmesi doğumun kolaylaşması açısından çok önemlidir. İnternet sitelerinden ve hamile eğitim merkezleri ile kitaplardan rahatlıkla öğrenilen bu teknikleri her hamile rahatlıkla öğrenebilir.

Normal doğum 3 evreden oluşur. Birinci evre, sancıların başladıktan sonra rahim ağzının açılmasına kadar olan dönemdir. Bu evre aslında en uzun süren dönemdir. Bazen 1 saat bazen de gün alabilir. Bu süre zarfında doğru nefes alma tekniği ile sancılar geldiğinde beklemek gereklidir. Bu evrede ıkınma yoktur.

Doğumun ikinci evresinde, rahim ağzı 10 cm. açıklığa ulaşmıştır. Bu açıklığın olduğunu size doktorunuz ya da ebeniz bilgisini verir. İkinci evrede artık ıkınmaya başlarsınız. Bebeğin ıkınmalar ile doğduğu evre bu evredir.

Doğumun üçüncü evresinde, plasenta alınır ve bu evrede ağrı sancı yoktur. Yaklaşık 10 dakika ila 30 dakika arasında süren bu evrede dikişleriniz atılır ve doğum bitmiştir.

Normal doğumda ıkınma nasıl yapılır?

Ikınma sayesinde bebek doğum kanalına doğru ilerler ve doğum kanalından dışarıya çıkar. Doğru ıkınma ile doğuma çok faydalı olurken, ağrılar da hafifleyecektir. Sancı geldiğinde ıkınma işlemi yapılır, her sancıda ıkınılır.

Normal doğumda Ikınma tekniği

Sancı gelince burundan derin bir nefes alınır ve karın solunumu yapılır. Nefes içeride tutularak, çene göğse yaklaştırılır, bebeğe güç uygulayarak itilir. Burada güç aşağıya verilir ve uzun, kuvvetli yapılır. Bu esnada nefes verme yavaş olmalıdır. Bu işlem tekrarlanabilir. Ağrılar 2-3 dakika aralarla gelmektedir. Bu esnada doğum kesisi atılır ve bir ıkınma daha yapıldıktan sonra doğum biter. Doğru ıkınma ve nefes alma teknikleri, bebeğe ve size oksijenin bol gitmesini sağladığından çok önemlidir.

Ikınma ayakta, çömelir durumda ya da doğum masasında yapılabilir. Genelde sırt üstü yatar şekilde yapılır. Bazen, doğrulup ya da ayağa kalkıp ıkınma istenebilir. Bu durum, yerçekimi etkisi ile bebeğin doğum kanalına girmesi için yapılabilir. Bu durumda doktor ya da ebeniz sizi yönlendirecektir. Fakat, ıkınma ve solunum egzersizlerini doğum öncesi öğrenmek çok faydalı olacaktır.

Leave a Reply