Neden Üşürüz, Sürekli Üşümenin 7 Olası Nedeni

Üşümek, ani ısı değişikliklikleri, ısı yokluğu ya da azlığına vücudumuzun verdiği doğal bir tepkidir. Ancak bazı insanlar, herkesten daha fazla üşür. Soğuk intolaransı yaşayan bu kişilerin, ısı değişimine ve soğuğa bu derece fazla yanıt vermelerinin belirli sebepleri olabilir.

1- Anemi: Soğuk intoleransı ve aşırı üşümenin altında yatan ilk problem, halk arasında “kansızlık” olarak adlandırılan anemidir.

Anemi hastalığı, toplumun geniş bir kesiminde rastlanılan bir hastalık olmakla birlikte, daha sık olarak kadınlarda görülmektedir. Anemi yetersiz beslenme, sindirim sistemindeki emilim eksikliği, ciddi bir ameliyat geçirme, katı diyet uygulama ve aşırı kan kaybetme gibi nedenlerle ortaya çıkabiliyor.

2- Tiroid Bezi Hastalıkları: Tiroid bezinin düzgün bir şekilde çalışması, vücuttaki tüm sistemlerin uyum içinde olması anlamına gelir. Tiroid bezinin normalden az veya fazla çalıştığı durumlarda hipotiroid ve hipertiroid ortaya çıkar. Bu hastalıklar kişinin normalden daha fazla üşümesine sebep olur.

3- Kardiyovasküler Hastalıklar: Vasküler endotel ve damar tıkanıklığı gibi hastalıklarda, kanlanma yetersizliği, ilgili organın yeteri kadar kanla beslenenememesi ve söz konusu bölgelerin hassasiyeti gibi sebeplerle, özellikle kol ve bacaklarda aşırı üşüme gerçekleşebilir.

4- Enfeksiyonel Hastalıklar: Kış aylarında karşılaşılan grip, soğuk algınlığı gibi durumlarda, ya da herhangi bir sebep ile vücutta oluşan bir enfeksiyonda, bağışıklık sistemi devreye girerek vücuttaki enfeksiyonla savaşır. Bu esnada vücut ısısı yükselir. Bu duruma ateş yükselmesi adı verilir. Vücut bir taraftan da kendini soğutmak için terlemeye başlar. Ateş yükselmeden evvel kişi soğuğa karşı oldukça hassas olur.

5- Sinir Sistemi Hastalıkları: Aşırı üşüme, hissizlik, hareket bozuklukları, uyuşma gibi durumlar, sinir-ileti sistemi hastalıklarının habercisi olabilmektedir. Özellikle ailesinde bu tip bir rahatsızlık geçmişi olan kişilerin, bu belirtileri takiben doktora görünmesi gerekmektedir.

6- Hipoglisemi: Kandaki glikoz oranı 50 mg/dl ve altına düştüğünde, hipoglisemi gerçekleşir. Hipoglisemi, titreme tarzında bir üşümeye, bayılmalara, beyin fonksiyonlarında geçici ve kalıcı olabilecek değişikliklere sebep olabilmektedir.

7- Kas Kütlesi Azlığı: Vücuttaki kas kültesinin azlığı, aşırı üşümenin bir başka sebebidir. Hareket halinde değilken, vücut ısımızın yaklaşık %30’u kaslar tarafından üretilir. Vücuttaki kas oranı ne kadar fazla ise, hareket halinde değilken o kadar az üşüme gerçekleşir. Vücuttaki kas kütlesinin artırılması için spor gereklidir. Bu sebeple spor yapan insanlar, daha az üşür.

Kaynak: Bu yazı, ntv.com.tr/galeri/saglik/surekli-usumenin-7-nedeni,GfyMm3Mjt02EL3VKoeiiBg/JVvXNZpMxEWXpLKz9BjzDA kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply